Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Какво влошава алергиите през нощта?

22 април 2024, 15:02 часа

Поради комбинация от фактори, не е необичайно да изпитате алергични пристъпи през нощта. Лекарствата и промените в рутинното ви почистване може да са в състояние да помогнат.

Алергиите могат да причинят симптоми като сълзене на очите, кихане и кашлица през целия ден. Въпреки това, много хора също изпитват симптоми през нощта, които могат да прекъснат съня и да ги изморят на следващия ден.

Този симптом е ключов за разликата между алергия и настинка

Фактори като позиция на сън и вътрешни дразнители като пърхот от домашни любимци, прах и мухъл са често срещани причини алергиите да се влошат през нощта.

Лечението на алергии и предприемането на стъпки като промяна на позицията на съня ви и предприемане на стъпки за премахване на алергените от спалнята ви може да помогне за облекчаване на нощните симптоми.

Защо алергиите ми се влошават през нощта

Обичайно е да изпитвате алергии, които се влошават през нощта. Има няколко причини това да се случи. Те включват:

Позиция за сън: В легнало положение течността в носа ви и носния проход капе в гърлото ви. Когато имате алергии, това може да доведе до дразнене в гърлото, кашлица, хрипове, затруднено дишане и други симптоми, които могат да затруднят добрия нощен сън.

Прах и мухъл: Обичайно е да се мисли, че отключващите алергични фактори се намират на открито, но много алергени могат да бъдат намерени в спалните. Повредата от вода може да доведе до образуване на мухъл вътре в стените и много по-стари домове имат натрупвания от мухъл, прах и други алергени в стените или подовите дъски.

Овлажнители: Много хора с алергии могат да намерят овлажнителите за полезни за сухи синуси. Въпреки това, овлажнителите могат да увеличат производството на прах във въздуха. Освен това във филтрите на овлажнителя може да се развие мухъл, ако не се сменят редовно.

Вътрешен прашец: Поленът може да ви последва на закрито. Това може да е в козината на домашния любимец, през отворените прозорци или върху дрехите.

Вашият домашен любимец: Пърхотът на домашни любимци, клетките на кожата, които вашият домашен любимец отделя, е често срещан алерген. Може да се натрупа върху килима в спалнята и одеялата ви.

Как мога да успокоя алергиите си през нощта

Намирането на правилното лекарство за алергия може да бъде добра стъпка за справяне с всички симптоми на алергия. Можете също така да предприемете стъпки за облекчаване на симптомите на алергия, които се влошават през нощта. Например можете:

спете със затворени прозорци (но се уверете, че спалнята ви е добре проветрена)

душ преди лягане

носете чиста пижама

опитайте се да не използвате овлажнител през нощта (ако използвате овлажнител, почиствайте и сменяйте филтъра редовно)

премахнете килима от спалнята си (ако не можете да премахнете килима, почиствайте редовно с прахосмукачка)

използвайте калъфи против акари на вашия матрак и пружинна кутия

сменяйте чаршафите си поне веднъж седмично (също така може да е полезно да използвате чиста калъфка за възглавници всяка вечер)

избягвайте предмети, които събират прах и влага, като меки мебели

обмислете използването на пречиствател на въздуха

избягвайте да оставяте домашния любимец да спи в леглото ви или поне на възглавниците ви

Освен алергиите, има много неща, които могат да ви причинят лош сън.

Тези 5 храни могат да предизвикат отравяне или алергии

Коя е най-добрата позиция за спане при алергии

Промяната на позицията ви за сън може да бъде един от най-добрите начини за облекчаване на симптомите на алергия през нощта. Полагането на плоско положение води до влошаване на алергиите. Може да ви помогне да повдигнете главата и горната част на тялото.

Можете да опитате да използвате допълнителна възглавница под главата и раменете си или да закупите клин за гръб или възглавница за тяло.

Обичайно е алергиите да се влошават през нощта. Това може да се случи поради домашни дразнители като плесен, прах и пърхот от домашни любимци. Позата при сън е друга често срещана причина за нощни симптоми на алергия.

Може да ви помогне да лекувате алергиите си с лекарства за алергия без рецепта или с рецепта и да предприемете стъпки като промяна на позицията си за сън, затваряне на прозорците през нощта, смяна на филтрите във вашия овлажнител, редовно прахосмукачка, душ преди лягане и недоспиване на вашия домашен любимец в твоето легло.

Петя Недева
Петя Недева Отговорен редактор
Новините днес