Какъв чай да пием против стрес?

5369
Какъв чай да пием против стрес?
Снимка: iStock

Всеки от нас е заобиколен от личности, които могат да ни накарат да изпитаме стрес и безпокойство. Без значение дали ще са колеги от работата, училище или семейството, с което живеем, денят ни е пълен с различни фактори на стрес. 

Пиенето на чай се свързва с ползи за нашето здраве, като намаляването на нивата на тревожност и стрес, защитата на клетките от увреждане, намаляването на риска от заболявания на сърцето и регулирането на тегло. Ето защо ние си го дължим да се отпуснем ежедневно и един такъв начин е да изпием любимата си чаша чай!

5 основателни причини да пиете редовно зелен чай

Пригответе тези чайове в края на дългия ден

Черен чай

Черният чай е силно окислен вариант на чая. Окисляването е химическа реакция, която включва излагане на чаените листа на въздух, което води до покафеняване и почерняване на цвета им. Този чай има антиоксидантни свойства и проучване на University College London предполага, че пиенето на черен чай помага за намаляване на нивата на стрес, нормализирайки нивата на хормона на стреса. Добавете чаените листа към вряща вода и оставете да къкри за 5 минути. След това можете да прецедите чая и да добавите лимон или захар на вкус.

Чай от лавандула

Чаят от лавандула е чудесен избор за успокояване на настроението, тъй като екстрактите от лавандула са полезни за лечение на тревожни разстройства и депресия. Проучването разкрива, че екстрактите от лавандула притежават антиконвулсивни, антидепресивни, анксиолитични, седативни и успокояващи свойства. Поставете лавандулови клонки в гореща вода, за да накиснете чая. Можете да се насладите на тази успокояваща напитка след 10 минути варене, след като го прецедите в чашата за чай.

Този ЧАЙ е един от най-полезните!

Чай от лайка

Чаят от лайка се получава от цветовете на растението лайка и е перфектен спътник преди лягане, тъй като помага за предизвикване на релаксация. Чаят от лайка помага за намаляване на симптомите на тревожност. Този успокояващ и намаляващ стреса ефект се дължи на наличието на „апигенин“, антиоксидант, който директно се насочва към невротрансмитерите и помага на ума да се отпусне. В гореща вода добавете цветове от лайка и оставете да се влива в продължение на 2 до 3 минути. Прецедете чая и се насладете на вкуса му!

Чай от мента

Чаят от мента има мощен ефект против тревожност и може да ви помогне да се отървете от стреса. Изследване на Journal of Medicinal Plants разкри, че ароматът на чай от мента може да помогне за предизвикване на релаксация. Проучването също така подчертава, че ментовият чай може да намали симптомите на депресия, тревожност и хроничен стрес. Този чай има противовъзпалителни свойства, които помагат за облекчаване на болката и намаляване на нивата на кортизол, което може да повиши настроението ви. Запарете листата на растението мента в гореща вода за 5-10 минути, за да приготвите този чай.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛЕЗНО:

Зодиите, които са невероятно страстни любовници

За какво е полезно да се пие топла вода с лимон?

Смес от сол и захар помага при безсъние

Зелените орехи с мед прочистват организма

От какво се причиняват заболяванията на евстахиевата тръба?

Зодиите, които винаги завиждат на успеха на другите

Рецепта: Невероятния италиански великденски козунак - Коломба

Велика събота: Месят се обредни хлябове и козунаци

Долар - лев. Колко струва един щатски долар към един български лев днес, 4 май /валутен калкулатор/

Голяма грешка: Не съхранявайте дрехите си в найлонов плик

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com