Кога болката в краката издава признак на по-сериозен проблем?

15004
Кога болката в краката издава признак на по-сериозен проблем?
Снимка: iStock

Усилени тренировки, навяхване, преумора, плоско стъпало, неудобни обувки, дълъг преход по пресечен терен – десетки са баналните и безобидни причини за болката в краката, която може да бъде притеснителна и неприятна, да има различен характер – тъпа, остра, стрелкаща, постоянна или спорадична, внезапно развила се или постепенно, но не представлява опасност за здравето и живота на страдащия.

Болката в краката обаче може да бъде симптом и на заболяване – хронично, остро, банално или сериозно и изискващо неотложна лекарска помощ. Разпознаването на причините за болката в краката често е трудно за самия пациент и само лекар след необходимите изследвания може да постави диагноза и да предприеме лечение.

Кога болката в краката издава опасен кръвен съсирек?

Сериозни причини и заболявания, водещи до болката в краката

Сред по-сериозните причини, водещи до болки в краката, са захарен диабет, артрит, остеопороза, ставни и костни заболявания, съдови инциденти, болести на нервната система, рак. И докато остеопорозата, артритът, ставните и костните заболявания, прещипаният нерв в кръста, дископатията, проявяваща се с болки в краката, изискват лечение, проследяване и предприемане на мерки за забавяне на процеса, за овладяване на възпалението и болката, но не е нужно да тичаме в лекарския кабинет веднага, то при болката в краката, причините за която са от съдов характер като дълбока венозна тромбоза например, се нуждаят от неотложна лекарска помощ.

Лекарят ще локализира болката и по нейния характер, местоположение, както и въз основа на клиничния преглед и изследванията, ще постави точната диагноза. Макар да е рядко, баналната на пръв поглед болка в краката може да се дължи на изключително сериозно заболяване, което има шанс да бъде излекувано само ако е диагностицирано достатъчно рано – като рак или остеомиелит.

Невъзможно е по типа на болката пациентът да изключи дадени заболявания или да си постави сам диагноза, както и да е сигурен, че болката в краката не е опасна. Как да разпознаете дали проблемът ви е спешен, или срещата с лекаря може да бъде отложена ден-два-три, е въпрос с повишена трудност, който изясняваме.

Кога се нуждаете от спешна или неотложна лекарска помощ при болките в краката?

 Важно е бързо да посетите лекар или да се обадите на спешна помощ, ако наблюдавате някои от тези симптоми:

  • зачервяване, треска, висока температура – симптоми на инфекция,
  • подуване на крака,
  • блед и студен крак,
  • болка в прасеца след период на продължително седене,
  • подуване на двата крака, съчетано с дихателни проблеми,
  • невъзможност да се движите, стоите прави или използвате краката си.

Част от тези изброени симптоми сочат прищипване на нерв, който ако не бъде освободен бързо може да доведе до трайно обездвижване, а други говорят за дълбока тромбоза, която е животозастрашаваща.

Болка в краката - какво може да означава

Защо е опасна болката в краката от съдов характер?

Образуването на тромби в съдовете е изключително опасно не защото сте изправени пред болка в засегнатия крайник, а защото тромбът може да се откъсне от стената на кръвоносния съд и да засегне съдовете във важни органи, причинявайки инсулт, инфаркт, емболия – остри заболявания, изискващи спешна помощ, които са отличават с висока смъртност и честа инвалидизация при оцелелите.

Ето защо не е редно да пренебрегвате остра и продължителна болка в крака. Особено ако тя засяга само единия крайник и е съпроводена с температура, затопляне на мястото, зачервяване, подуване или точно обратното – студен крайник. Най-доброто лечение е спешното и то в специализирано отделение, поради което не губете време в опити да облекчите болката, а се обадете на 112.

Овладяването на болката и лечението зависят от причините или заболяването, довело до болката. Може да отнеме кратко време или да изисква дълго, упорито, тежко и сложно лечение, но животът без болка си струва да положите усилия и да се срещнете с лекаря си за диагностика, колкото и да се страхувате от тази среща и от истината, която  ще чуете на нея.

Статията има само информативен характер и не замества лекарска консултация.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛЕЗНО:

Възможно ли е да се облекчи отока на очите с народни средства?

Топ 4 на най-емоционално нестабилните зодии

Какво можете да направите, за да повишите бързо кръвната си захар?

Кои зодии може да се изправят пред предизвикателства в годината на Сатурн?

Кой празнува на Цветница 2024 - пълен списък

"Мързеливото око" може да е симптом на сериозни здравословни проблеми

5 домашни средства, с които ще забравите за вредителите по цветята

Долар - лев. Колко струва един щатски долар към един български лев днес, 28 април /валутен калкулатор/

Тези две добавки НЕ трябва да се комбинират, защото могат да доведат до анемия

Лекар: 3 лесни начина, с които да спрете нощното уриниране

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com