Кои хора НЕ е препоръчително да ядат моркови

18872
Кои хора НЕ е препоръчително да ядат моркови
Снимка: Pexels

Морковът е зеленчук, който е много популярен в българската кухня. Нищо чудно – морковите са не само вкусни, но и здравословни. Освен това се използват широко в кулинарията. От него можем да правим сокове, салати и десерти – например торта с моркови. Също така добавяме моркови към супи или плънка. Но полезно ли е всички хора да ядат моркови?

Морковите са известни със своите полезни за здравето свойства – съдържат всички видове каротеноиди. Това е един от любимите зеленчуци на българите – обичаме да ги ядем всеки ден и да ги отглеждаме в домашните градини. Въпреки че морковите са пълни с витамини и минерали, които са полезни за тялото, не всеки може да ги яде. Кой трябва да ограничи консумацията на този зеленчук или да го премахне напълно от диетата?

Ползи от сока от моркови и колко често да го консумираме

Свойства на моркова

Морковите са отличен източник на каротеноиди – основно провитамин А (бета-каротин), който в човешкото тяло – в резултат на синтез – се превръща във витамин А. Съдържа още витамини от група В, витамини Е и К, фолиева киселина и минерали като като: магнезий, калий, фосфор, цинк, калций, натрий и желязо.

Морковите са източник на фибри и въглехидрати. Този зеленчук е в основата на повечето диети за отслабване, тъй като е с ниско съдържание на мазнини.

Смята се, че морковите имат противоракови свойства (поради високата концентрация на бета-каротин, който е антиоксидант). Редовната консумация на моркови е за минимизиране на риска от рак на устата, хранопровода, пикочния мехур и ларинкса. Морковите увеличават притока на кръв към сърцето. Поради това се препоръчва за пациенти с коронарна артериална болест и хора, страдащи от атеросклероза.

Кои моркови са по-полезни: суровите или сготвените?

Кой не трябва да яде моркови?

Морковите са зеленчук, който може да се дава дори на няколкомесечни деца. Повечето хора могат да ги ядат свободно. Въпреки това, както се оказва, морковите не са от полза за пациенти, страдащи от диабет тип II. Хората, страдащи от това заболяване, трябва да ядат този зеленчук само в суров вид. При топлинна обработка гликемичният му индекс се повишава значително. Това от своя страна може да допринесе за множество здравословни усложнения.

Въпреки това, не само диабетиците трябва да внимават за излишъка от моркови в диетата. Този зеленчук може да бъде предозиран и това да е противопоказно. Твърде високата концентрация на витамин А в организма може да бъде доста опасна за здравето. Специалистите предупреждават да бъдете внимателни, когато ядете моркови – изключително богати на бета-каротин. Максималната дневна доза от това съединение е 25 mg на ден. Морковите съдържат около 6,15-9,02 мг бета-каротин в 100 г. От своя страна средният морков тежи около 60 г. Следователно яденето на няколко големи моркова всеки ден може да доведе до предозиране в дългосрочен план.

Симптоми на предозиране с бета-каротин:

- оранжев цвят на кожата;
- слабост, чувство на умора;
- главоболие;
- болки в стомаха, гадене;
- нарушения на менструалния цикъл

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛЕЗНО:

Долар - лев. Колко струва един щатски долар към един български лев днес, 27 април /валутен калкулатор/

Кои са най-неподходящите храни при разстройство?

Когато човек го сърби цялото тяло, какво означава това?

Канела: защо е опасна и как влияе на нивата на кръвната захар?

Болката в сърцето отива в лявата ръка: каква може да бъде причината?

Лазаровден и Цветница: Срещата на християнските празници и народните традиции

Защо храчките в носоглътката не изчезват: възможни причини и лечение

Как да се отървете от гълъбите на балкона?

Как лесно да отделите черупката от яйце с помощта на вода и чаша

Чудотворен: 5 изненадващи ползи от приема на женшен всеки ден

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com