Кои хора не трябва да пият кафе?

2968
Кои хора не трябва да пият кафе?
Снимка: iStock

Въпреки че кафето е любима напитка, на която се наслаждават много хора по света, то може да не е подходящо за всеки. Някои хора трябва да бъдат внимателни или да се въздържат изцяло от консумация на кафе поради различни здравословни състояния, чувствителност или фактори, свързани с начина на живот.

Бременни жени

Бременните жени често са съветвани да ограничат приема на кофеин. Прекомерната консумация на кофеин по време на бременност се свързва с повишен риск от спонтанен аборт и ниско тегло при раждане. За да бъдат предпазливи, много медицински специалисти препоръчват на бременните жени да избягват кафето или да ограничат приема му до умерено ниво.

Хора с тревожни разстройства

Кафето съдържа кофеин - стимулант, който може да изостри симптомите на тревожност при чувствителни хора. Хората с тревожни разстройства могат да изпитат повишена нервност, безпокойство и ускорен сърдечен ритъм след консумация на кофеин. Препоръчително е хората с проблеми с тревожността да следят приема на кофеин и да обмислят алтернативи като безкофеиново кафе или билкови чайове.

Лица с безсъние или нарушения на съня

Известно е, че кофеинът нарушава съня, като блокира аденозиновите рецептори, които стимулират сънливостта. Хората с безсъние или други нарушения на съня трябва да бъдат предпазливи при консумацията на кафе, особено следобед или вечер. Дори умерени количества кофеин могат да нарушат съня, което води до трудности при заспиване или задържане на съня.

Колко кафе на ден предпазва мозъка от стареене?

Хора със стомашно-чревни проблеми

Кафето е киселинно и може да стимулира производството на стомашна киселина. Лица с киселинен рефлукс, гастрит или други стомашно-чревни проблеми могат да открият, че кафето изостря симптомите им. То може да доведе до киселини, лошо храносмилане или стомашен дискомфорт. Преминаването към нискокиселинно кафе или избирането на алтернативи може да е по-подходящо за хората с чувствителен стомах.

Лица с определени сърдечни заболявания

Стимулиращият ефект на кофеина може временно да повиши сърдечната честота и кръвното налягане. Въпреки че умерената консумация на кафе обикновено се счита за безопасна за повечето хора, хората с определени сърдечни заболявания, като аритмия или хипертония, може да се наложи да ограничат приема на кофеин. Изключително важно е хората със сърдечни проблеми да се консултират със своя доставчик на здравни услуги, за да определят безопасното ниво на консумация на кафе.

Колко лошо е да се пие кафе на празен стомах?

Склонни към остеопороза

Прекомерният прием на кофеин е свързан с намалената абсорбция на калций в организма. Лицата, изложени на риск от остеопороза, или тези с ниска костна плътност трябва да внимават за консумацията на кафе. Осигуряването на адекватен прием на богати на калций храни или обмислянето на калциеви добавки може да помогне да се противодейства на потенциалните отрицателни ефекти върху здравето на костите.

Въпреки че кафето е популярна и приятна напитка за мнозина, някои хора трябва да подхождат с повишено внимание към консумацията му. Бременните жени, хората с тревожни разстройства, проблеми със съня, стомашно-чревни проблеми, специфични сърдечни заболявания и хората, изложени на риск от остеопороза, могат да имат полза от намаляване или премахване на кафето от диетата си. Както винаги, консултацията със специалист по здравни грижи може да осигури персонализиран съвет въз основа на индивидуални здравни съображения.

Статията има само информативна цел и не е препоръка или заместител на консултацията със специалист.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛЕЗНО:

Долар - лев. Колко струва един щатски долар към един български лев днес, 6 май /валутен калкулатор/

Как да възстановите обонянието си при хрема?

Кои са най-добрите храни за здраво сърце?

Тези три вкусни плода подобряват качеството на съня

Долар - лев. Колко струва един щатски долар към един български лев днес, 5 май /валутен калкулатор/

Зодиите, които са невероятно страстни любовници

За какво е полезно да се пие топла вода с лимон?

Смес от сол и захар помага при безсъние

Зелените орехи с мед прочистват организма

От какво се причиняват заболяванията на евстахиевата тръба?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com