Кои храни могат да се смесват и кои никога не трябва: Защо?

8559
Кои храни могат да се смесват и кои никога не трябва: Защо?
Снимка: Pexels / Pixabay

Твърди се, че отделните храни не трябва да се комбинират, тъй като това може да доведе до заболяване, натрупване на токсини и проблеми с храносмилането.

Твърди се, че не можете да ядете пържола с картофи, а нишестето е несъвместимо с кисели храни. Различните видове протеини не се комбинират помежду си, не трябва да се комбинират и с нишестета и мазнини. Плодовете, зеленчуците, захарта и всичко трябва да се яде отделно. Всъщност съвместимостта или несъвместимостта на продуктите е по-скоро мит. Противоречи на законите на биохимията и науката за храненето.

Диетологът споделя: Това че различните храни се усвояват с различна скорост и смесването им води до „запушване“ в стомашно-чревния тракт и гниене, не е вярно. Тъй като солната киселина се секретира в нашия стомах и потиска размножаването на патогенни бактерии. Не могат да се образуват, защото там всичко е стерилно. Като в операционна зала.

Как да комбинирате продуктите?

Привържениците на разделното хранене твърдят, че за смилането на различните храни са необходими различни ензими, които логично работят в различна среда: в кисела или в алкална среда. Предполага се, че средата не може да бъде и двете едновременно.

Храни, които не могат да се комбинират заедно

Почти всеки продукт е комбинация от протеини, мазнини и въглехидрати в различни проценти. Например зърнените храни принадлежат към класа на въглехидратите, но съдържат както протеини, така и мазнини. Месото е протеинов продукт, но в него има и мазнини. По време на приема на храна в стомашно-чревния тракт, заедно с храносмилателни сокове и други необходими вещества, се освобождават и трите класа ензими: протеази, липази и карбохидрази. Първият разгражда протеини, вторият мазнини, третият въглехидрати. И няма значение дали сте яли чист въглехидрат или не, стомашно-чревният тракт пак ще произвежда тези три ензима.

Киселинно-алкалният баланс е толкова важен и сериозен показател, че дори леко отклонение в една или друга посока може да бъде фатално за човек, отбелязва диетологът. Такива жизнени показатели не могат да зависят от храната. Тяхното регулиране се осъществява поради напълно различни механизми. Буферните системи на тялото са заети с това и храната има доста малък ефект върху кисела или алкална среда. Въпреки това наистина има някои комбинации от храни, които могат да повлияят на усвояването на определени вещества от храната.

Моркови и мазнини. Мастноразтворимите витамини (A, D, E, K) и каротеноидите изискват мазнини, за да бъдат усвоени от тялото. Ето защо, ако добавите сирене към моркови, чушки или спанак или слагате на салатата растително масло, няма да загубите нито грам от съдържащите се там витамини.

НАЙ-добрите комбинации храни

Млечни продукти и оксалат. Храни като спанак, шоколад и чай съдържат оксалат, който намалява усвояването на калций. И ако нямате достатъчно от това вещество в тялото, тогава трябва да избягвате комбинации от млечни продукти със спанак, ядки, шоколад, цвекло, ягоди.

Тялото е в състояние да смила смесената храна. Например, със зеленчуци протеинът се усвоява много добре. По обем трябва да е два пъти по-малко от зеленчуците.

Освен това мазнините вървят добре както с въглехидрати, така и с протеини. Разделното хранене може да се използва при хора с тежки дефицити за възстановяване на здравето.

Не трябва да комбинирате плодовете с основното хранене, тъй като това ще доведе до ферментация. Те трябва да се консумират 30 минути преди основното хранене или два часа след това. Но е препоръчително да не ядете повече от 1-2 плода на ден.

Статията има само информативна цел и не е препоръка или заместител на консултацията със специалист.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛЕЗНО:

Само едно яйце на ден, може да предпази сърцето ви: Вижте как

Долар - лев. Колко струва един щатски долар към един български лев днес, 17 май /валутен калкулатор/

Колко дълго можете да държите мокрите дрехи в пералнята

Тази често срещана грешка ще унищожи градински ви мебели

Една достъпна съставка успешно понижава нивата на холестерола

Без препарати: Бърз трик, с който да опушите тоалетната

Тези зодии са огромен магнит за пари

Имате ги в кухнята си: 2 натурални продукта, с които черните ви дрехи няма да избледняват

Зодиите, които са експерти в разчитането на хората

Какво да направите, когато ви боли стомахът?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com