Кои маслини са най-полезни за нас?

31171
Кои маслини са най-полезни за нас?
Снимка: Pixabay

Прочутите гръцки маслини Каламата са не само изключително вкусни, но и най-здравословните в света. Според авторите на ново проучване ежедневната консумация на маслини Каламата може да повлияе положително на липидния профил и да помогне за намаляване на симптомите на сърдечно-съдови заболявания.

Трапезните маслини Каламата са обект на изследване от екип от гръцки специалисти и учени. В проучването участват 20 здрави хора между 22 и 65 години и следват диета, която се състои от маслини Каламата в продължение на 60 дни. Никой от участниците не е приемал лекарства през посочения период. Резултатите от проучването са впечатляващи. До края на втория месец доброволците показаха значително увеличение на “добрия” HDL холестерол и намаление на “лошия” LDL холестерол.

Маслините Каламата

Маслините носят името на град Каламата, Гърция, където се отглеждат най-напред. Те са богати на антиоксиданти и здравословни мазнини и се свързват с многобройни ползи за здравето като предпазване от сърдечно-съдови заболявания.
Маслините Каламата са с тъмно лилав цвят и овална форма и произхождат от област Месиния, Гърция.

Видове маслини и техните особености

Макар да се използват за производство на зехтин, по-популярни са като трапезни маслини. Те са естествено горчиви, затова обикновено се обработват или мариноват преди консумация. Практиката на обработване в гръцки стил е да се поставят директно в саламура или солена вода, където ферментират с дрожди, за да се отстранят частично или изцяло техните горчиви съединения, като по този начин се подобрява вкусът им.

Хранителна стойност

В 5 маслини Каламата (38 г) се съдържат:
* 88 калории
* 5 г въглехидрати
* 3 г фибри
* 5 г протеини
* 6 г мазнини
* 53% от препоръчителната дневна доза натрий.

В сравнение с другите плодове маслините са богати на мазнини. Около 75% са мононенаситените мастни киселини (олеинова киселина), която е полезна за сърцето, предотвратява сърдечни заболявания и дори може да помогне за лечението на рак. Освен това, маслините Каламата са отличен източник на минерали като желязо, калций, мед, което намалява риска от анемия, подсилва костите и подобрява сърдечната дейност.

Съдържат също мастноразтворимите витамини А и Е. Витамин А е от голямо значение за поддържане на здраво зрение, а витамин Е е мощен антиоксидант, който може да подобри здравето на сърцето. Трябва да имате предвид, че готовите за консумация маслини са с високо съдържание на натрий, което се дължи най-вече на саламурата.

За какво помагат маслините Каламата?

Богати на антиоксиданти
Маслините Каламата съдържат голямо разнообразие от антиоксиданти, молекули, които се борят със свободните радикали в тялото и намаляват риска от някои хронични заболявания. Сред тях се откроява група растителни съединения, наречени полифеноли. Два основни вида полифеноли, открити в маслините, са олеуропеин и хидрокситирозол, които притежават мощни антиоксидантни и противовъзпалителни свойства, предпазвийки от сърдечни заболявания и могат да предотвратят увреждане на ДНК, предизвикано от рак.

Помагат за сърдечното здраве
Маслините Каламата са богати на олеинова киселина, която се свързва с по-нисък риск от сърдечни заболявания. Изследвания показват, че олеиновата киселина намалява риска от атеросклерозата или натрупването на плака във вените, състояние, което може да доведе до високо кръвно налягане и повишен риск от инсулт. Нещо повече, олеиновата киселина има бърза скорост на окисление, което означава, че е по-малко вероятно да се съхранява като мазнина и е по-вероятно да бъде изгорена за енергия в тялото.

Кои са най-полезните маслини за вашия организъм - разберете сега!

Помага в борбата с рака
Олеиновата киселина и антиоксидантите в маслините Каламата предпазват от някои видове рак. Олиуропеинът и хидрокситирозолът имат антитуморни действия, които блокират растежа и разпространението на раковите клетки и помагат за тяхната смърт. Проучвания върху животни показват, че и двата антиоксиданта могат да имат превантивен ефект върху рак на кожата, гърдата, дебелото черво и белия дроб, както и върху други видове рак.

Предпазват нервните клетки от увреждане
Много невродегенеративни заболявания, които причиняват разрушаване на мозъчните клетки, като болестта на Паркинсон и Алцхаймер, са резултат от вредните ефекти на свободните радикали. Като се има предвид, че антиоксидантите се борят със свободните радикали, за да неутрализират техните вредни ефекти, богатите на антиоксиданти маслини Каламата могат да помогнат за защита срещу тези състояния.

Антимикробни и антивирусни ефекти
Олеуропеинът има антимикробни и антивирусни свойства и може да се бори с определени бактерии и вируси, включително херпес и ротавирус.

Полезни са за здравето на кожата
Олеуропеинът може да предпази от увреждане на кожата от ултравиолетови лъчи.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛЕЗНО:

От мигрена до остеохондроза: причини за пулсиране в главата

Ето защо гласът ви звучи по-различно, когато остареете

Зодиите, които са ужасно сприхави по природа

5 лайфхака, за да запазите плодовете и зеленчуците свежи възможно най-дълго

Може ли ментата да бъде опасна за здравето ни

Фито-хранителните вещества отблъскват болестите: Ето как да си ги набавите

Долар - лев. Колко струва един щатски долар към един български лев днес, 8 май /валутен калкулатор/

Експерт обясни как се капе боров спирт при възпалено средно ухо

Колко и как да пием масло от черен кимион, за да отслабнем?

Защо антибиотиците причиняват болки в стомаха и как да го възстановим?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com