Кои са най-добрите храни за намаляване на естрогена и защо е важно да е в норма?

20491
Кои са най-добрите храни за намаляване на естрогена и защо е важно да е в норма?
Снимка: iStock

Естрогенът е хормон от ключово значение за репродуктивните функции и женското здраве, което прави поддържането на хормоналния баланс и на естрогена в препоръчителните граници важно за дамите. Развитието на вторични полови белези, както и наличието на менструация и бременност, се дължат частично и на естрогена.

Обърнете внимание, че нивата на този хормон следва да са различни в периода на бременност, менопауза, менструация и т.н, но винаги следва да са в референтните граници на съответната лаборатория, в която изследвате хормона. Ако естрогенът е системно нисък или висок, това сочи проблем, който изисква медицинска консултация.

Причини за системно висок естроген

Повишените нива на естроген в дните преди овулация са не само нормални, но и необходими, за да се случи забременяването. Ако обаче нивата на естроген в тялото ви са системно по-високи от референтните стойности, посочени от вашата лаборатория, то следва да потърсите причината с лекаря си, без да се бавите, тъй като хормонът оказва влияние на цялостното здраве, а не е свързан само с плодовитостта и раждането. Излишъкът на естроген в тялото може да сочи опасни заболявания и състояния като:

  • полипи в матката,
  • тумори на яйчниците,
  • повишен риск от усложняване на вече образуван тумор на гърдата и по-тежко протичане на онкологичното заболяване,
  • остеопороза,
  • синдром на поликистозните яйчници и др.

Само специалистът може да определи и изследва дали страдате от сериозно заболяване, или причината за високите нива на естрогена е друга и на пръв поглед безобидна. Дори да не страдате от опасно заболяване и излишъкът на естроген да се дължи на недостиг на прогестерон например, на грешки в диетата или прием на лекарства, следва да положите усилия да поддържате естрогена в нормални граници, тъй като системно високият води до:

  • намалено либидо,
  • по-тежък ПМС,
  • напълняване,
  • нередовна менструация,
  • по-силни болки при дами с ендометриоза, макар да не предизвиква самият естроген такава според проучванията,
  • безплодие и др.

Всичко изброено подчертава необходимостта да поддържате естрогена в тялото си в нормални граници. Оказва се, че начинът на живот и хранене пряко влияят на естрогена и здравето ви. Известни са и храни за намаляване на естрогена, които ще ви помогнат да поддържате хормоналния баланс в тялото си. Те са популярни, вкусни и достъпни, така че няма да ви е трудно да си ги набавите и да ги включите към диетата си.

Кога естрогенът в тялото ни е в излишни количества?

Топ 5 на най-добрите храни за намаляване на естрогена

1.       Плодово вълшебство – нарът

Нарът е сред храните, които се справят отлично с високите нива на естрогена в тялото и ви помагат да ги поддържате в нормални граници. Този вкусен плод, богат на витамини, минерали и антиоксиданти, е полезен и за мъжете, страдащи от високи нива на естроген, така че и двата пола могат да се възползват от даровете му, поради което първото място е именно за него – нарът.

2.       Силата на 3’3 diindonylmethane в кръстоцветните зеленчуци

Звучи сложно? Всъщност не е. Кръстоцветни зеленчуци са броколи, различните видове и сортове зеле, карфиолът, а 3’3 diindonylmethane играе ключове роля за изхвърляне на излишния естроген от тялото чрез черния дроб. Тези зеленчуци са и като цяло полезни за здравето, освен това цената им е достъпна и се намират лесно, което ги поставя на почетното второ място в класацията ни за най-добрите храни за намаляване на естрогена.

3.       Помощ от бутилка – виното и гроздето

Гроздето, както и виното, да, да, ура! са не само ценни за здравето с щедрите дози витамини и минерали, които доставят на тялото, но са и богати на ресвератрол и  други полифеноли, които са популярни с анти-естрогенните си свойства, тоест работят за намаляване на нивата на естрогена. Търсехте си оправдание за голямата чаша вино по празниците? Имате го. Виното е богатство за вас.

Ако имате високи нива на естроген - проявяват се следните симптоми

4.       Свежо удоволствие – цитрусовите плодове

Повечето цитруси са богати на флавоноиди, които играят активна роля в понижаването на нивата на естрогена, така че няма да ви е трудно да откриете своя цитрусов плод и да му се насладите в щедри количества, за да поддържате хормоналния си баланс. Вкусни, свежи, полезни за здравето, цитрусите вероятно щяха да получат и по-предно място в класацията ни за най-добрите храни за намаляване на естрогена, ако не бяхме толкова вдъхновени от идеята за страхотно оправдание за препълнената чаша вино.

5.       Ферментирали храни

Туршията и киселите краставички са топ храни за намаляване на нивата на естрогена в тялото. Обаче си ги пригответе сами, не купувайте, за да има полза от тях. Лесно е, опитайте. Обожавате туршия и се чудите защо това вкусно богатство от зеленчуци е поставено чак на 5-то място? Просто защото зимата свърши, а туршията все пак е най-удачна за студения сезон. Но пък киселите краставички са чудесна гарнитура целогодишно. Така че имате решение на проблема със системно високия естроген.

Статията има само информативен характер и не замества лекарска консултация.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛЕЗНО:

Какво означава да имате висока кръвна захар?

Това са билките, които се берат през месец МАЙ

Велики четвъртък 2024 г.: Църковни тайнства и символика

Долар - лев. Колко струва един щатски долар към един български лев днес, 2 май /валутен калкулатор/

Хороскоп Лъв днес, 1 май 2024 г.

Хороскоп Дева днес, 1 май 2024 г.

Кой хляб е най-здравословен срещу диабет?

Кога е най-подходящо да се бере лайка и как е правилно да се суши

Изследователи: Измиването на ябълките само с вода не е достатъчно

12 съвета, с които да избегнете качването на килограми по време на празниците

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com