Кои са най-добрите напитки за пречистване на черния дроб?

41692
Кои са най-добрите напитки за пречистване на черния дроб?
Снимка: Myriams-Fotos / Pixabay

Целта при детоксикация на черния дроб е чрез пот, урина или изпражнения да бъдат елиминирани от организма ни токсините, които са натрупани след продължителна употреба на лекарства или прекаляване с храна. Такава диета помага и при здравословни проблеми като дисбиоза, диабет тип 2, автоимунни заболявания, фибромиалгия, умора или алергии.

Д-р Татяна Занин разказва следното. 

Детоксикиращите сокове, например от зеле или цвекло, са добър начин да увеличите консумацията на зеленчуци и плодове, богати на витамини, вода, антиоксиданти и минерали, спомагащи прочистването на черния дроб. Тези сокове улесняват елиминирането на излишната течност в организма. При това, съдържанието в тях на калории и мазнини е малко, което благоприятства поддържането или загубата на телесно тегло.

Детокс-соковете би трябвало да се консумират като допълнения към диетите, насочени към прочистването на черния дроб. Оптималният вариант е да се изпива по 1 чаша на ден, като разнообразявате използваните зеленчуци и плодове, за да имате повече и най-различни полезни вещества, например, витамин С, витамините от комплекса В, цинк и магнезий.

Детоксикиращи чайове

Най-важното качество на детокс-чайовете е изобилието на фитохимикали и антиоксиданти, които подобряват кръвообращението и са добър начин за допълване на диетата за детоксикация на черния дроб. Препоръката е да се пият от 1 до 3 чаши на ден, които могат да бъдат след хранене, за да се подпомогне храносмилането. Ето някои препоръчвани чайове за прочистването на черния дроб.

Чай от болдо (пеумус)

Болдо е южноамериканско растение, богато на полифеноли и флавоноиди, които са противовъзпалителни и антиоксидантни вещества, важни по време на диета за детоксикация и стимулиране на функционирането на черния дроб. Важното е да се запомни, че чаят от болдо е вреден за хора с вече налични чернодробни заболявания, както и при бременност.

6 начина да детоксикирате организма след прием на много лекарства

Зелен чай

В зеления чай е богато съдържанието на катехини - съединения с антиоксидантно и противовъзпалително действие, важни за детоксикацията на черния дроб. Изследванията сочат, че зеленият чай ограничава телесните мазнини и тези конкретно в черния дроб, наблюдавани често при затлъстяването на този орган.

Обаче зеленият чай е вреден за деца, кърмещи и бременни жени; също и за хора с проблеми в бъбреците, безсъние, стомашна язва, анемия или гастрит.

Чай от артишок

Листата на артишока изобилстват с антиоксиданти, които помагат за елиминирането на мазнините и стимулират растежа на здрави клетки в черния дроб, като регулират храносмилането и предпазват органа от заболявания.

Чаят от артишок не се предписва за деца, кърмачки и хора със запушена жлъчка или тежко чернодробно заболяване.

Задължително пречистете така тялото си след празниците, за да сте здрави

Чай от мента

Ментата е важна при детоксикация на черния дроб, защото билката стимулира производството на жлъчка - едно от съединенията, отговорни за храносмилането, което стимулира правилното функциониране на черния дроб.

Но чай от мента е вреден за деца под 2 години, по време на кърмене, при възпаление на стомаха, наличие на камъни в жлъчката или при тежки чернодробни заболявания.

Вода

Водата извежда токсините от тялото и се препоръчва да пиете дневно около 150 мл на всеки 4.5 kg телесно тегло. С други думи, човек с тегло 55 кг, например, е желателно да пие дневно приблизително 1.8 литра.

Водата трябва да бъде филтрирана или преварена и не бива да се държи в пластмасови бутилки. Този материал може да съдържа съединения, токсични за организма, като бисфенол А – той може да се освободи с разграждането на бутилката, да възпрепятства функциите на някои хормони и да попречи на детоксикацията на черния дроб.

Внимание! Статията предлага информация само за обща култура, като не съдържа професионални медицински препоръки. По засегнатите в нея въпроси винаги търсете специалист-диетолог!

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛЕЗНО:

Топ 5 флиртуващи съвета, за да привлечете вниманието на избрания

Какво трябва да ядете преди сутрешна тренировка?

Защо повечето хора нямат първа любов?

Кои са знаците, че някой е силно влюбен в нас?

Коя подправка е по-здравословна: риган, розмарин или босилек

Популярни напитки, които предпазват мозъка от заболявания

Ето кои са 4-те най-опасни зодии според астрологията

Кои 15 храни да ядете, за да качите качествена мускулна маса?

Кои са 4-те зодии, които са най-добри в леглото

Долар - лев. Колко струва един щатски долар към един български лев днес, 25 април /валутен калкулатор/

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com