Кои са най-полезните видове чай за нашето здраве?

12244
Кои са най-полезните видове чай за нашето здраве?
Снимка: iStock

Чаят може да бъде благоприятен за здравето, ако го пиете редовно за дълъг период от време. В зависимост от вашите нужди можете да изберете чай, който има положителен ефект върху кръвоносната, нервната и храносмилателната система или има бактерицидни свойства.

Зелен, бял, жълт, червен и черен чай са най-популярните видове. Всички те идват от чаени треви и храсти, но се различават по начина на обработка - благодарение на това придобиват индивидуални свойства.

Защо ЗАДЪЛЖИТЕЛНО да пием този чай

Видове чай

Зеленият чай - Най-здравословният от всички

Зеленият чай има много разновидности, може да се смесва с различни други чайове, особено бели, както и с други билки, цветя и плодове. Зеленият чай има положителен ефект върху човешкото тяло, ако го пиете редовно.

Зеленият чай защитава кръвоносната система, намалява риска от атеросклероза и понижава холестерола. Също така може да ускори изгарянето на мазнините и да регулира храносмилателните процеси, като по този начин насърчава загубата на тегло. Зеленият чай улеснява отслабването и ускорява извеждането на токсините от тялото, тоест пречиства организма и подобрява цялостната му работа.

Предимството на зеления чай е и високото съдържание на т.нар. антиоксиданти, витамини и минерали.

Бял чай

Деликатният вкус и здравословните свойства поставят белия чай много високо в списъка на здравословните напитки. Той е богат източник на антиоксиданти, които инхибират процеса на стареене, имат превантивен ефект в контекста на сърдечно-съдови заболявания и имат потенциал за предотвратяване на рак. Белият чай предпазва кръвоносната система и регулира нивото на холестерола в организма.

Белият чай съдържа относително голямо количество кофеин, поради което като цяло ободрява, ускорява метаболизма, стимулира храносмилането и намалява стреса. Кофеинът не само облекчава симптомите на стрес и намалява умората, но също така стимулира ума, повишава концентрацията и дава енергия.

Има ли здравословни ползи от студения чай

Червен чай

Въпреки че свойствата му за отслабване са най-известни, си струва да припомним, че червеният чай има положителен ефект върху човешкото тяло и в други аспекти. Той стимулира храносмилането и подпомага изгарянето на мазнини, подпомага детоксикацията на организма и работата на черния дроб.

Жълт чай за прочистване на организма

Жълтият чай не е чак толкова популярен, но има доста ползи за здравето. Запарката от жълт чай улеснява храносмилането, ускорява извеждането на токсините, дава енергия и действа релаксиращо.

Черен чай 

Той стимулира, повишава концентрацията и действа върху храносмилателната система. Най-популярният черен чай съдържа относително голямо количество кофеин, поради което стимулира, засилва концентрацията и подобрява паметта. Освен това има бактерицидно действие, има положителен ефект върху храносмилането и действа успокояващо. Редовното пиене на черен чай (без захар) предпазва сърдечно-съдовата система. Антибактериалният ефект на черния чай също позволява използването на запарки външно, например при акне или пърхот.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛЕЗНО:

Когато човек го сърби цялото тяло, какво означава това?

Канела: защо е опасна и как влияе на нивата на кръвната захар?

Болката в сърцето отива в лявата ръка: каква може да бъде причината?

Лазаровден и Цветница: Срещата на християнските празници и народните традиции

Защо храчките в носоглътката не изчезват: възможни причини и лечение

Как да се отървете от гълъбите на балкона?

Как лесно да отделите черупката от яйце с помощта на вода и чаша

Чудотворен: 5 изненадващи ползи от приема на женшен всеки ден

Тези 5 храни ще подобрят паметта ви

Всеки трябва да знае тези естествени лекове: Много ефикасни при ухапване от насекоми

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com