Колко е допустимият брой яйца на седмица, които да ядем?

23026
Колко е допустимият брой яйца на седмица, които да ядем?
Снимка: Pexels

Яйцата са неизменна част от нашата кухня и много от нас посягат ежедневно към консумацията им. Те са особено предпочитани и похапвани от спортистите. Тъй като са и лесен и бърз избор за закуска, обяд или вечеря – те могат да присъстват всеки ден в менюто ни. Но това полезно ли е и какъв е максималният брой яйца, които е допустимо да хапваме на седмица, без да създаваме риск за здравето си, прочетете в следващите редове.

Колко са полезни яйцата?

Яйцата са известни като едни от най-добрите източници на протеини, но те влияят и върху нивата ни на холестерол. И именно в този момент трябва да се запитаме колко са полезни те за нас.

Според диетолозите теорията, че яйцата са нездравословни, е твърде остаряла. Тя ги смята за много полезни и необходими на тялото ни и насърчава тяхната консумация.

Избягвайте да комбинирате яйца с ТЕЗИ продукти

Вече споменахме, че те са добър източник на протеини, както и на основни и други видове аминокиселини. Нашето тяло обаче не може само да синтезира есенциалните аминокиселини и има нужда от храна, която има високо съдържание на такива. И тук се появяват яйцата. Те съдържат и голямо количество витамин Д, като за пример можем да кажем, че само чрез 2 яйца на ден можем да си набавим 80% от нужната дневна доза от този важен за тялото ни витамин.

Други витамини, които откриваме в състава им, са например А и Е, отново важни за здравето ни – поддържат доброто зрение, отлични антиоксиданти са, борят се със свободните радикали в организма, предотвратяват и предпазват от различни проблеми с очите и увреждане на ретината. 

Яйцата имат и силно засищащо свойство, като ни снабдяват с нужната енергия и ни държат сити за по-дълго време. Това ни спестява прибягването до някои изкушения преди обяда или вечерята. Отново ще споменем, че съществуват най-различни варианти за приготвянето им, като всички са бързи и не са трудоемки. Това е и друга причина да бъдат любимци и на не толкова вещи кулинари.

Хитра и нова идея, за още по-красиво боядисани яйца

Възможно ли е да представляват опасност за здравето ни?

Както казахме, притесненията на някои хора идва от това, че в яйцата се съдържа холестерол. Но той не оказва особено голямо влияние върху нивата на лошия холестерол в организма ни, стига да не злоупотребяваме с диетата си. Например, ако хапваме само пържени яйца или ги комбинираме с бекон за закуска, това никак няма да бъде полезно за талията и холестерола ни. Съчетавайте варените яйца с пресни зеленчуци за едно здравословно и баналсирано хранене.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛЕЗНО:

Долар - лев. Колко струва един щатски долар към един български лев днес, 17 май /валутен калкулатор/

Колко дълго можете да държите мокрите дрехи в пералнята

Тази често срещана грешка ще унищожи градински ви мебели

Една достъпна съставка успешно понижава нивата на холестерола

Без препарати: Бърз трик, с който да опушите тоалетната

Тези зодии са огромен магнит за пари

Имате ги в кухнята си: 2 натурални продукта, с които черните ви дрехи няма да избледняват

Зодиите, които са експерти в разчитането на хората

Какво да направите, когато ви боли стомахът?

Обриви, сухота, пигментация на кожата: за какви проблеми алармират?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com