Колко вода най-малко трябва да пия на ден?

8177
Колко вода най-малко трябва да пия на ден?
Снимка: iStock

Всички знаем колко е важен приемът на достатъчни количества вода, за да функционира правилно тялото ни, както и да съхраним свежестта на кожата, младостта и красотата си, но малцина осъзнават, че дехидратацията влияе негативно и на емоционалното състояние и психическото здраве.

Влошените умствени способности, резките смени на настроението, проблемите с паметта, забавените реакции и липсата на енергия могат да се дължат на недостатъчния прием на течности, сред които водеща следва да е ролята на водата, макар чай, пресни сокове, супи и дори плодовете и зеленчуците също да осигуряват добра хидратация.

Колко вода трябва да пия на ден, за да съхраня физическото и емоционалното си здраве, следва да е въпрос от първостепенно значение, който дори е по-важен от правилното меню и режим на хранене. Труден се оказва обаче отговорът на въпроса колко вода трябва да пия най-малко дневно, тъй като зависи от редица фактори – обективни и субективни.

4 правила, които трябва да спазвате, когато пиете вода

Фактори, които влияят на отговора на въпроса колко вода най-малко трябва да пия на ден?

Губите вода чрез дишането, изпотяването и движенията на червата, а не само чрез уринирането. Така че е важно, за да съществувате, да попълните тези загуби. Колко обаче вода ви е нужна? За жалост няма цифра, която да еднаква за всички. Необходимото количество вода зависи от множество фактори. Сред тях са:

  • Полът, килограмите, височината – тези белези съществено оказват влияние върху количеството вода, което трябва да приемате минимално всеки ден, за да сте здрави. Националните академии на науките, инженерството и медицината на САЩ сочат като адекватен прием на течности, в които влиза не само водата, но и течностите от зеленчуците, плодовете, супите и други, които приемате, около цели 3.7 литра за господата и 2.7 литра за дамите. Приемате ли толкова много течности? Най-вероятно повечето от вас не. Но не сте дехидратирани, нали? Загадката се крие във факта, че това са стойности, изчислени за по-едри и високи дами и господа, докато фино миньонче с тегло под 50 килограма може да се задоволи и с половината от посочените количества. Тоест не само полът е важен, но и килограмите, височината и като цяло телосложението.
  • Начинът на живот и активността също влияят на отговора на въпроса колко вода най-малко трябва да пия на ден. Защо е така? Ако тренирате, спортувате активно и се потите обилно, ще се нуждаете от повече вода. Активните хора с по-динамичен начин на живот със сигурност се нуждаят от повече течности от онези, които лежат на дивана пред телевизора.
  • Начинът на хранене също е фактор. Ако се храните със супи, плодове и зеленчуци, ще поемате голяма част от нужните ви течности от тях, поради което дори значително по-малки количества вода ще са ви достатъчни в сравнение с хората, които се хранят предимно с зърнени и местни ястия.
  • Сезонът не е без значение, когато обсъждаме адекватния прием на течности. Логично е през топлите месеци заради активното потене и по-високата физическа активност да се нуждаете от доста повече вода в сравнение със зимата.
  • Здравословното състояние оказва значимо влияние на това какъв е адекватният прием на течности за вас. Тялото ви губи течности, когато имате температура, повръщане или диария. Когато сте болни, нуждаете се от повече вода, за да не стигнете до обезводняване, като при болест е важна и рехидратацията чрез прием не просто на течности, но и на адекватните соли. Други заболявания, които може да изискват повишен прием на течности, включват инфекции на пикочния мехур и камъни в пикочните пътища.
  • Бременните и кърмещите дами също трябва да увеличат приема на течности, за да осигурят своето здраве и това на плода или новороденото си дете.

Газираната вода толкова полезна ли е, колкото обикновената вода?

Когато се ориентирате колко вода ви е нужна на ден, имайте предвид, че средно 20% от приеманите течности се осигуряват от храната. Ако хапвате повече течна храна, този процент може да достигне и до 50%. Така че, когато изчислявате дали поемате достатъчно вода, първо вижте какви други течности приемате. Пиете чай по няколко пъти на ден? Ястията си придружавате от кана айран? Не е чудно, че не консумирате повече от литър вода и те са напълно достатъчни за вас.

Как да прецените дали приемате адекватни количества вода?

Лесно е да прецените дали приеманите от вас течности отговарят на въпроса колко вода най-малко трябва да пия на ден и са достатъчни за вас. Не чувствате жажда и урината ви не е с тъмен цвят? Най-вероятно всичко е наред при вас по отношение на приеманата вода и може да сте спокойни, че не сте дехидратирани. В момента, в който усетите жажда, вие вече сте дехидратирани. Не допускайте това. Пийте вода, преди да ожаднеете.

Статията има само информативен характер.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛЕЗНО:

Защо чаят от ройбос е полезен за жените?

С тези съвети, лесно ще различите пресните яйца на пазара

Първите 3 дни от Страстната седмица: Традиции и вярвания

Яжте тези храни вечер, за да спите хубаво през нощта

Невролог: На тази възраст трябва да забравите за алкохола

Долар - лев. Колко струва един щатски долар към един български лев днес, 29 април /валутен калкулатор/

Кои витамини трябва да приемате при афти, кървящи венци и пърхот?

Възможно ли е да се облекчи отока на очите с народни средства?

Топ 4 на най-емоционално нестабилните зодии

Какво можете да направите, за да повишите бързо кръвната си захар?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com