Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Колко време на слънце ви е необходимо за дневната доза витамин D?

13 юни 2024, 16:26 часа

С настъпването на лятото идва опасността от вредните ултравиолетови лъчи, но все още се нуждаем от слънчева светлина, за да създадем витамин D.

Повече от 50 процента от европейското население страда от дефицит на витамин D, показват изследванията, а използването на крем със защитен фактор намалява синтеза на този слънчев витамин с повече от 90 процента. Би било логично да използваме лятото за слънчеви бани. Дерматолозите обаче предупреждават за опасностите.

Вижте още: Педиатър от Харвард споделя 5 неща, които никога не прави, когато децата ѝ са болни

Дефицитът на витамин D е свързан с множество здравословни проблеми

Някога се смяташе, че витамин D играе жизненоважна роля в минерализацията на костите и зъбите и е добре известно, че неговият дефицит може да доведе до рахит при децата, а при възрастните до остеопороза.

Последните изследвания свързват ниските нива на витамин D с много други заболявания на съвременния човек: затлъстяване, диабет, сърдечно-съдови и автоимунни заболявания, различни видове рак, депресия, псориазис и безплодие. Витамин D изглежда има много мощен ефект – намалява възпалението и подобрява имунитета.

Витамин D за минути

Тъй като днес повечето от нас прекарват дните си на закрито, особено през зимата, когато естествено има много по-малко слънце, а през лятото се мажем със защитни кремове, които не позволяват на UV лъчите да проникнат през кожата, има епидемия от липса на " "слънчев" витамин.

На въпроса колко минути на ден трябва да прекарвате на слънце, за да „усвоите“ достатъчно количество от този важен витамин – отговорът е сложен. Това зависи от няколко параметъра – час от деня и година, географска ширина и дължина, метеорологични условия, количество озон във въздуха, надморска височина, повърхност, върху която стоите и цвят на кожата.

По принцип през зимата, когато ултравиолетовата радиация е значително по-слаба, се препоръчва ръцете и лицето да се излагат на слънце за повече от два часа, за да се синтезират 1000 IU витамин D, което е препоръчителната дневна доза за възрастни. През лятото, в сезона на най-силната слънчева радиация, са достатъчни само десет минути незащитен тен на лицето и ръцете.

Хората с много светла и реактивна кожа, които не понасят слънцето, както и тези, които са се възстановили от меланом, трябва да избягват слънцето и да получават витамин D чрез храна и добавки.

Вижте още: Опасно ли е да гледате в телефона си непосредствено преди заспиване?

Как да снабдим организма с витамин D?

Въпреки че храната не е най-добрият източник на този витамин, най-добрият избор са рибеното масло, мазната риба и месото, следвани от млякото и млечните продукти, яйцата (жълтъците), семената и черния дроб.

Ако искате да запазите младостта и здравето на кожата си, нуждата от този важен витамин през цялата година се задоволява най-добре чрез хранителни добавки. Според препоръките за хранене препоръчителната дневна доза витамин D за здрави възрастни до 70-годишна възраст е 400 до 600 международни единици (IU), а за по-възрастното население е малко по-висока – 800 IU.

Националният институт по здравеопазване на САЩ препоръчва приемането на тази добавка в комбинация с калций, тъй като този минерал повишава нейната ефективност. Добавките могат да бъдат получени с рецепта (с предишен кръвен тест) или без рецепта.

Гергана Шумкова
Гергана Шумкова Отговорен редактор
Новините днес