Колко време отнема на тялото ви да се пренастрои след години на противозачатъчни

10123
Колко време отнема на тялото ви да се пренастрои след години на противозачатъчни
Снимка: iStock

Ето кога можете разумно да очаквате цикълът ви да се върне към изходното ниво, след като спрете да използвате контрацептиви (и какво да направите, ако това не стане).

Милиони жени използват противозачатъчни, за да предотвратят бременност, да управляват болезнени цикли, да регулират хормоните и да намалят риска от някои видове рак. Но ако сте обмисляли да се откажете от противозачатъчните, независимо дали за целите на семейното планиране или по друг начин, може би се чудите колко време ще отнеме на тялото ви да се адаптира, особено ако сте ги използвали за продължителен период от време.

Как действат противозачатъчните хапчета?

Като цяло вашият цикъл трябва да се върне към „новия си нормален“ относително бързо

За хората, които използват хапчетата, нещата могат да се случат дори по-бързо, отколкото предполагате.

Самите хормони наистина са почти извън тялото ви седмица след спиране на противозачатъчните, отбелязвайки, че кога ще получите менструацията си може да зависи от това кога в цикъла сте спрели да го приемате. Ако успеете да преминете през цикъла си, спрете, това е едно нещо. Ако спрете по средата на цикъла, може да бъде малко по-трудно да се предвиди кога ще кървите следващия път.

Що се отнася до контрацептивните ефекти на контрола върху раждаемостта, това също може да бъде сравнително бърз процес на промяна.

Знаем, че жените могат да забременеят дори в рамките на няколко дни след спиране на противозачатъчните си лекарства, в зависимост от това кога са спрели.

Ако сте използвали противозачатъчни от дълго време, също има шанс нещата да са различни сега, отколкото са били преди да започнете да го използвате. Може да си спомняте цикъла си по различен начин и е възможно това да е просто въпрос на това, че сте на различна възраст и етап от живота.

Като цяло, когато става дума за хапчета, лепенки и пръстени, овулацията може да започне в рамките на няколко седмици след спиране на противозачатъчните, каза тя. Може да отнеме малко повече време, но е много често циклите да се възобновяват бързо.

Други странични ефекти също трябва да се променят незабавно

Акне, наддаване на тегло, ниско либидо – това са всички странични ефекти, докладвани случайно от потребители на противозачатъчни.

Докато продължителността на времето, необходимо на тялото да се адаптира, ще варира от човек на човек, трябва да започнете да се чувствате „при себе си“ между един и три месеца.

Но не се паникьосвайте, ако отнеме малко повече време от това

Както при повечето неща, коригирането на контрола върху раждаемостта може да варира от човек на човек. И типът контрол на раждаемостта, който използвате, също играе фактор.

„Ако установите, че не сте имали менструация в рамките на 4-6 седмици след спиране на противозачатъчните, определено е добре да започнете с тест за бременност, за да проверя, но може също да е време да отидете и да бъдете оценени. Основното нещо, за което трябва да се притеснявате, ако нямате цикъл, е да се уверите, че нищо друго не се случва.

Може да се почувствате склонни да изчакате, докато тялото ви се адаптира, особено ако не сте склонни да се върнете към хапчето. Но промените във вашия цикъл може да не са просто страничен ефект от спирането му – всъщност може да е нещо съвсем друго.

Противозачатъчните водят до депресия за цял живот

Хормоналният контрол на раждаемостта понякога може да маскира други проблеми с кървенето, които може да са в основата. Основното нещо, за което трябва да се тревожите, е, ако нямате менструация, да сте сигурни, че нищо друго не се случва. Основната причина някой да не се върне към кървене след контрол на раждаемостта е, че няма овулация, което няма нищо общо с контрола на раждаемостта. Те може да имат синдром на поликистозни яйчници или PCOS.

При пациенти, страдащи от PCOS, лигавицата на матката не е изчистена. Ако не се лекува, може да се натрупа до място, където да причини предракови промени.

Каквато и да е причината да спрете противозачатъчните, винаги е хубаво да се консултирате с вашия лекар, но не винаги е необходимо.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛЕЗНО:

Тези ключови симптоми показват, че имате проблем с щитовидната жлеза

Долар - лев. Колко струва един щатски долар към един български лев днес, 30 април /валутен калкулатор/

Тези суперхрани намаляват риска от онкологични заболявания

Това е най-полезната закуска за чревното здраве

Добавете този зеленчук към салатата си и няма да се познаете в огледалото

Вкусът на метал в устата и още 8 признака на ниска киселинност на стомашния сок

Защо чаят от ройбос е полезен за жените?

С тези съвети, лесно ще различите пресните яйца на пазара

Първите 3 дни от Страстната седмица: Традиции и вярвания

Яжте тези храни вечер, за да спите хубаво през нощта

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com