Колко време се пие чай от маточина, за да усетите ползите му?

40187
Колко време се пие чай от маточина, за да усетите ползите му?
Снимка: iStock/Guliver

Бурният вятър безпощадно отвя последните късчета лято и напомни, че суровата зима тропа на вратата ни. Застудяването и валежите са все по-честа причина да останем вкъщи с книга в ръка пред камината и димяща чаша с горещ чай на малката масичка до нас – идилия, толкова приятна в моментите, в които снегът безпощадно натрупва преспи край нас. Какъв чай да изберем е не само въпрос на вкус и предпочитания. Богатото разнообразие от продукти на пазара не ни улеснява. Напротив – прави избора на чай още по-труден.

Сиропът от тази билка се прави лесно и е идеален за заливане на десерти

И тъй като чаят от билки не само помага за по-добрата хидратация, което е особено важно през зимата поради намалената консумация на вода и дехидратирането от вирусите, но и помага за общото здравословно състояние и превенцията на редица заболявания, е толкова ценна напитка за здравето. Различните билки имат различно благотворно въздействие върху организма, познато още на древните лечители, използващи именно билките, за да донесат изцеление. Днес ще ви запознаем с ползите от консумацията на чай от маточина и препоръките за употреба, за да бъде ефективен този горещ и ароматен чай.

Ползите от консумацията на чай от маточина

Маточината е билка, чиито дом е в Европа, Централна Азия и Средиземноморието, но е след 7 век сл.Хр. е култивирана и днес се отглежда в много кътчета по света най-вече заради мощните си успокояващи свойства. Документирана е употребата ѝ като полезно растение още преди хиляди години – по времето на Древните гърците и римляните. Билкарите през Средновековието я преоткриват и включват в своите вълшебни лечебни отвари, а Парацелз – лекар и алхимик – я нарича „еликсир на живота“.

За всяка болка има билка – са казвали дедите ни и използвали тези дарове от природата за лечение на редица здравословни проблеми. С времето те са открили кои билки за какво помагат. Днес мъдростта на предците ни, съчетана с изследванията на науката и заключенията ѝ, сочат популярния чай от маточина като полезен за:

  • редуциране на стреса, успокоение, релаксация,
  • насърчаване на съня, улесняване на заспиването, подобряване на качеството на съня и облекчаване на безсънието както при жени с менопауза, така и при пациенти, страдащи от разстройства на нервната система, при хиперактивност и други причини за проблеми със съня,
  • облекчаване на болката и дискомфорта в стомаха, които са резултат от лошо храносмилане,
  • маточината подпомага паметта, мисленето и когнитивните способности, екстрактът сваля напрежението и подобрява резултатите чрез увеличаване на бдителността по време на тестове на умствените способности,
  • проучвания на билката, проведени в Германия през настоящия век, я сочат и като естествен антидепресант, повишаващ настроението,
  • някои съвременни проучвания сочат значителен потенциал на популярния чай от маточина, приеман в продължение на поне 120 дни, да облекчава симптомите при пациенти, страдащи от Алцхаймер и да забавя развитието на болестта,
  • чай от маточина се използва и като лек седатив и средство за усилване на паметта от Средновековието,
  • премахва чувството за безпокойство благодарение на розмариновата киселина.

Сироп от тази билка помага на храносмилането и лекува настинката

Чай от маточина – колко време се пие и кога да очакваме резултати?

Проучване сред доброволци, част от които са приемали 2 отделни единични дози от стандартизиран екстракт от маточина (300 мг. и 600 мг.) или плацебо, дава отговор на този въпрос. След седмия ден учените, отговорни за проучването, наблюдават у изследваните лица, приемащи по-високата доза – 600 мг. повишаване на настроението и релаксацията, подобрение на съня. Само седмица се оказва достатъчна, за да усетите благотворните ползи от приема на чай от маточина,  консумиран в препоръчаните дневни дози.

Маточината е безопасна и се понася добре, няма изрични противопоказания за прием на чай от маточина, но е добре, ако я използвате за лечение като екстракт в билкови лекарства и в големи дози да се консултирате с квалифициран билкар, за да прецените вашите индивидуални нужди, или с лекаря си.

Статията има само информативен характер и не замества консултация.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛЕЗНО:

4 зодии, които са сладки като бонбони

Защо стъпалата на краката ви горят - причини, за които не подозирате

Всяка жена над 40 години трябва да зададе тези 5 въпроса на лекаря си

Еликсир на здравето: 5 най-здравословни сока според диетолозите

4 знака, че ще срещнете бъдещия си партньор през 2024 г.

Долар - лев. Колко струва един щатски долар към един български лев днес, 16 май /валутен калкулатор/

Този домашен трик за подобряване на слуха е полезен за хората над 50 години

Ето защо стомахът ви боли повече с напредване на възрастта

Кои храни са най-подходящи за консумация при нервен стомах?

Кои са "забранени храни" при колит?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com