Кореноплоден зеленчук, който има 9 огромни ползи за здравето

10322
Кореноплоден зеленчук, който има 9 огромни ползи за здравето
Снимка: iStock

Репичките са не само цветно допълнение към салатите, но и много полезни за здравето продукти. Тези малки, хрупкави кореноплодни зеленчуци принадлежат към семейство Brassicaceae, което включва и други питателни зеленчуци като броколи, карфиол и зеле. Въпреки скромния си вид, репичките са източник на хранителни вещества и предлагат многобройни ползи за здравето.

Богати на хранителни вещества: Репичките са с ниско съдържание на калории, но с високо съдържание на хранителни вещества, което ги прави отличен избор за тези, които искат да добавят повече витамини и минерали към диетата си. Те са добър източник на витамин С, калий, фолат и фибри. Витамин С е от решаващо значение за здравата имунна система и кожата, а калият помага за регулиране на кръвното налягане и поддържа здравето на сърцето.

Подпомагане на здравето на храносмилателната система: С високото си съдържание на фибри репичките подпомагат здравословното храносмилане. Фибрите придават обем на изпражненията, предотвратяват запека и насърчават редовното изхождане. Освен това репичките съдържат съединения като несмилаеми въглехидрати и фитохимикали, които поддържат здравето на червата, като подхранват полезните чревни бактерии.

Антиоксидантни свойства: Репичките са богати на антиоксиданти като антоцианини, кверцетин и катехин. Тези съединения помагат за неутрализиране на вредните свободни радикали в организма, като намаляват оксидативния стрес и понижават риска от хронични заболявания като рак, сърдечни заболявания и диабет. Антиоксидантите в репичките допринасят и за здравословното стареене, като предпазват клетките от увреждане.

Ето защо трябва да консумираме репички редовно

Противовъзпалителни ефекти: Някои съединения, открити в репичките, като изотиоцианати, притежават противовъзпалителни свойства. Редовната консумация на репички може да помогне за намаляване на възпаленията в организма, които са свързани с различни здравословни състояния като артрит, астма и възпалителни заболявания на червата.

Управление на теглото: Поради ниското съдържание на калории и високото съдържание на фибри, репичките могат да бъдат полезни за регулиране на теглото. Те осигуряват усещане за ситост, без да допринасят с много калории, което ги прави чудесна закуска или добавка към ястия за тези, които следят теглото си.

Здраве на сърцето: Калият, основен минерал, съдържащ се в репичките, играе жизненоважна роля за поддържането на здравето на сърцето. Той спомага за регулиране на кръвното налягане, като противодейства на въздействието на натрия и по този начин намалява риска от хипертония и сърдечносъдови заболявания. Фибрите и антиоксидантите в репичките също допринасят за здраво сърце, като намаляват нивата на холестерола и предпазват кръвоносните съдове.

Управление на диабета: Репичките имат нисък гликемичен индекс, което означава, че не предизвикват бърз скок в нивата на кръвната захар. При хора с диабет или с риск от развитие на това заболяване включването на репички в диетата им може да помогне за поддържане на стабилни нива на кръвната захар и да подобри цялостния гликемичен контрол.

С репички можете само за седмица да пречистите черния дроб от алкохла

Ползи за кожата: Витамин С и антиоксидантите в репичките допринасят за здрава кожа, като се борят с увреждането от свободните радикали и подпомагат производството на колаген. Включването на репички в диетата ви може да допринесе за по-чист тен и по-бавно стареене на кожата.

Хидратация: Репичките са с високо съдържание на вода, което ги прави хидратираща закуска или съставка на салати. Хидратацията е от съществено значение за цялостното здраве, тъй като подпомага телесни функции като регулиране на температурата, пренос на хранителни вещества и отстраняване на отпадъците.

Включването на репичките в диетата ви е лесно и разнообразно. Те могат да се консумират сурови в салати, нарязани на филийки за хрупкава закуска, мариновани за остър вкус или сготвени в бъркани ястия и супи. Независимо дали искате да увеличите приема на хранителни вещества, да поддържате здравето на храносмилателната система или да регулирате теглото си, репичките предлагат редица ползи за здравето, които ги правят ценно допълнение към балансираната диета.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛЕЗНО:

Топка на стъпалото на крака: колко опасна е и как да се отървете от нея

Какво да правите, ако в окото ви се спука кръвоносен съд?

4 причини за кървене от ушите

Експерт разкри защо боли костта зад ухото?

Какво да направите, ако лицето ви е подуто или подпухнало?

5 причини за болки в слабините

Защо се натрупва течност в белите дробове?

Болезнено небце в устата: каква е причината и как да го лекуваме

Какво означава да имате висока кръвна захар?

Това са билките, които се берат през месец МАЙ

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com