Лекар: „Ако усещате постоянно дразнене в гърлото - имате следния проблем...“

74060
Лекар: „Ако усещате постоянно дразнене в гърлото - имате следния проблем...“
Снимка: iStock

Дразненето в гърлото е често срещан здравословен проблем. Ето както разказва д-р Марсела Лемуш. 

1. Грип и настинка

Грипът и настинката са най-честите причини за дращене, раздразнение или възпаление на гърлото. Дължат се на вирусни инфекции от типа на грипен или риновирус, които навлизат през носа и достигат лигавицата на гърлото. Освен дразнене в гърлото, грипът или настинката могат да причинят и други симптоми, като кихане, главоболие, треска, болки в тялото, кашлица.

2. Фарингит

Фарингитът представлява възпаление на фаринкса - орган, разположено в задната част на гърлото. Възможно е да се предизвика от вируси или бактерии, причинявайки затруднено преглъщане, болки в гърлото, дращене или сърбеж. В отделни случаи се появява главоболие, треска, общо неразположение и дрезгав глас.

3. Бактериален тонзилит

Дразненето в гърлото може да се провокира и от бактериален тонзилит – това е възпаление на сливиците, предизвикано от бактерии. В допълнение към усещането за дращене, други възможни симптоми са интензивно възпалено гърло, трудно преглъщане, висока температура или наличие на гной в гърлото.

Болки в гърлото - причини, симптоми и лечение

4. Синузит

Синузитът е възпаление на синусите - това са малки кухини с местоположение в черепа, около носа и очите. Обикновено се провокира от алергични заболявания или инфекции от вируси, гъбички или бактерии, причиняващи натрупване на храчки в носа. Прекомерното им количество може да доведе до постназално изтичане, когато храчките причиняват кашлица, подуване, дразнене и бодежи в гърлото.

5. Бронхит

Раздразнено гърло може да възникне и поради бронхит – неговите признаци са назална конгестия (наплив на кръв в областта на носа), болка в гърлото и кашлица – суха или с храчки. Други много чести признаци на бронхита са хрипове, недостиг на въздух, трудно дишане. Самият бронхит представлява възпаление на бронхиални тръби в белите дробове, което причинява дразнене и в гърлото.

6. Пресилване на гласа

Интензивното и прекалено напрягане на гласа, особено при хора, които го използват активно по време на работа - като например лектори, учители, певци, може да причини дразнене поради пресилване или подуване на гърлото, съпроводено с увреждания в гласните струни.

Пробвайте следното лечение при болно гърло

7. Мононуклеоза

Мононуклеозата е инфекция, предизвикана от вирус на Епщайн-Бар, която се предава чрез слюнката. Тя причинява болка и възпаление на гърлото, чувство за дразнене и други симптоми от типа на висока температура, белезникави плаки в гърлото и бучки по шията.

8. Прекомерна консумация на алкохол

Дращенето в гърлото може да е провокирано от прекалена консумация на алкохолни напитки, тъй като алкохолът оказва пряко дразнещ ефект върху гърлото. Той може да причини повишаване на стомашната киселинност, което да доведе до обратно изтичане на стомашно съдържание към устата, предизвиквайки дразнене в гърлото.

9. Употреба на дразнещи вещества

Употребата на дразнители от рода на, например, тютюнев дим е в състояние да дразни гърлото и да причини симптоми на дращене, сърбеж или дори възпаление. При това, дразненето в гърлото поради употреба на дразнещи вещества може да причини възпаление и натрупване на слуз и/или храчки.

Домашни средства за облекчение

За облекчаване на симптоматиката на раздразнено гърло може да пиете отвари (чайове) – например от лимон, чесън, джинджифил или карамфил. Те имат обезболяващи, антимикробни и противовъзпалителни свойства, спомагат за облекчаване на възпалението и дразненията в гърлото.

Внимание! Статията дава информация само за обща култура и не е медицинска инструкция или упътване. Винаги търсете мнението на компетентен медик!

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛЕЗНО:

Как да се отървете от гълъбите на балкона?

Как лесно да отделите черупката от яйце с помощта на вода и чаша

Тези 5 храни ще подобрят паметта ви

Всеки трябва да знае тези естествени лекове: Много ефикасни при ухапване от насекоми

Долар - лев. Колко струва един щатски долар към един български лев днес, 26 април /валутен калкулатор/

Топ 5 флиртуващи съвета, за да привлечете вниманието на избрания

Какво трябва да ядете преди сутрешна тренировка?

Защо повечето хора нямат първа любов?

Кои са знаците, че някой е силно влюбен в нас?

Коя подправка е по-здравословна: риган, розмарин или босилек

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com