Лекар: Настойка от това растение подобрява метаболизма и премахва токсините

10256
Лекар: Настойка от това растение подобрява метаболизма и премахва токсините
Снимка: iStock

Копривата е здравословно растение, което има много лечебни свойства. Тя подпомага функцията на бъбреците и диабетиците трябва да я включат в диетата си. Освен това предотвратява анемията, тъй като е богат източник на желязо. Можете да добавяте тази билка към салати, сокове, смутита и дори супи. 

Защо трябва да ядете коприва и как влияе на здравето ви? 

Това растение, въпреки че е мразено от много хора, има много ценни съставки. Сред най-важните са калий, желязо, както и витамини: В2, К или С. Тяхната правилна концентрация влияе положително върху функционирането на организма. 

Освен това копривата е съставка на различни ястия, както и на супи или салати. Много хора добавят това растение към смутита или сокове, за да обогатят вкуса на напитката. Билката е подходяща за сушене и замразяване. Въпреки това вкусът ѝ е най-добър в пресния ѝ вариант.

Заболявания на храносмилателната система

Копривата е известна с благоприятното си въздействие върху храносмилателната система. Флавоноидите, съдържащи се в растението, помагат за прочистването на организма от токсини. Това има положителен ефект върху черния дроб, стомаха или жлъчния мехур. 
Ако страдате от диария, пийте настойка от коприва. Тя подобрява чревната функция. Редовната консумация на отвара от това растение помага да се отървете от жлъчните отлагания и подобрява метаболизма.

Знаете ли, че копривата лекува почти всичко?

Предотвратява анемията

Копривата съдържа два ценни компонента, които помагат в борбата с анемията. На първо място това е желязото, чиято липса води до развитието на това заболяване. То се състои от недостатъчен брой червени кръвни клетки в организма, което води до анемия. Симптомите на това състояние включват хронична умора, липса на концентрация и косопад. 

Вторият важен компонент на копривата е витамин С. Това е така, защото той увеличава усвояването на желязото в храносмилателния тракт. В резултат на това то се абсорбира по-бързо и по-добре в кръвния поток. Витамин К също играе важна роля, тъй като участва в съсирването на кръвта.

Подпомага функцията на бъбреците

Копривата има диуретичен ефект, който е полезен за функцията на бъбреците. Тя премахва токсините от организма и консумацията ѝ е важна при камъни в бъбреците. Това е състояние, което включва натрупване на отлагания в отделителната система. 

Редовното пиене на сокове от коприва също така предотвратява развитието на възпаления в организма. Съществуват няколко вида възпаления в бъбреците, които в началото трудно се диагностицират. Затова наблюдавайте внимателно тялото си. Ако изпитвате болка в този орган или цветът на урината ви е неестествен, посетете специалист.

Какво ще се случи, ако редовно пиете чай от коприва

Идеална за диабетици

Копривата е естествено средство, което ще ви помогне да намалите нивата на кръвната захар. Освен това растението има детоксикиращ ефект и обезсилва действието на свободните радикали. Те от своя страна имат много лош ефект, особено върху пациентите с диабет тип II. 

Освен това копривата регулира производството на панкреатични ензими. Това е важно за пациентите, страдащи от панкреатит. Защото при това състояние често се появява така нареченият вторичен диабет. Не трябва да се развива хипогликемия, т.е. внезапно спадане на глюкозата. Разбира се, нищо не може да замени медикаментозното лечение, здравословното хранене и редовната физическа активност.

Рецепта за смути от коприва

За да приготвите смути от коприва, ви е необходимо:

Четири шепи листа от коприва, две кивита, два малки банана, лимонов сок, около 2 чаши вода.

Начин на приготвяне:

Сложете нарязаните плодове в дълбок съд и добавете вода и няколко капки лимонов сок. Добавете водата и пасирайте до получаването на гъста напитка. Изсипете във високи чаши и съхранявайте останалата част в хладилника. 

Статията има само информативна цел и не е препоръка или заместител на консултацията със специалист.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛЕЗНО:

Долар - лев. Колко струва един щатски долар към един български лев днес, 7 май /валутен калкулатор/

Кои чайове помагат за справяне с подутия корем

Кои чайове ще ви помогнат при преяждане

Кои храни помагат при преяждане със сладко

Как да не преяждаме по празниците - следвайте тези съвети

Как да разчитаме резултатите от кръвен тест и какво означават стойностите му

Какво можете да ядете при язва, гастрит и други стомашни проблеми

Долар - лев. Колко струва един щатски долар към един български лев днес, 6 май /валутен калкулатор/

Как да възстановите обонянието си при хрема?

Кои са най-добрите храни за здраво сърце?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com