Лекар: Никога не почиствайте ушите си с клечки

6365
Лекар: Никога не почиствайте ушите си с клечки
Снимка: iStock

Повечето от нас почти автоматично посягат към клечките за уши за еднократна употреба, които изглеждат като най-лесния начин за поддържане на ушна хигиена.

За съжаление това е погрешно и може да причини повече вреда, отколкото полза. Разберете как да почиствате ушите си от ушна кал, така че това да става ефективно и най-вече безопасно.

Какви са функциите на ушната кал?

Почистването на ушите изглежда е една от най-основните хигиенни задачи. Жълтата или кафеникава ушна кал, която се е отделила от ушния канал, може да причини дискомфорт и да създаде впечатление, че човек не се къпе.

Какво представлява ушната кал? Това е гъст секрет, който се образува по естествен път от действието на мастните жлези. Тя се характеризира с киселинна реакция, която оказва влияние върху нейните свойства. Какви са задачите на ушната кал?

Калта в ухото потиска развитието на бактерии и гъбички в ушния канал. Предпазва ушния канал от натрупаните клетки на ексфолирания епидермис, мръсотия и прахови частици, като не им позволява да достигнат до тъпанчето и вътрешното ухо. Овлажнява слуховия орган, като предотвратява досадния сърбеж.

Колко често трябва да почиствате ушите си?

Кога ушната кал е проблем?

Приема се, че ушната кал сама почиства ушите, така че нашата намеса не трябва да бъде нито твърде честа, нито твърде инвазивна. Причините за излишната ушна кал са различни. Понякога тя е генетично обусловена, но ежедневните навици също не са без вина.

Честото използване на тапи за уши или слушалки и неумелото използване на памучни клечки може да доведе до натрупване на восък. Усещането за запушено ухо и бръмчащият шум са безпогрешни сигнали, че нещо не е наред. Струва си да знаете, че свръхпроизводството на ушна кал може да бъде свързано и с напреднала възраст и кожни заболявания.

Как да почистите ушната кал: Домашни средства вместо клечка

Чудите се защо почистването на ушите с памучна пръчица е опасно? Всъщност именно тя може да доведе до образуването на ушни капки. Твърде честото и прекалено дълбокото ѝ прилагане водят до прекомерно производство на восък и запушване на ушния канал.

В дългосрочен план това може да доведе до влошаване на слуха, възпаление на ухото и необходимост от УНГ интервенция. Съществува и риск от увреждане на тъпанчето, ако с клечката не се работи правилно. Ушните клечки се препоръчват само за почистване на ушната мида.

Как да НЕ почиствате ушите си!

Как да почистите ушите си, без да си навредите?

Понякога най-простите решения са най-добрите. Препоръчително е да измивате ушите си от време на време с малко количество топла (но не гореща!) вода. Не е необходимо да добавяте сапун.

Ако усетите, че ухото ви е запушено, използвайте метода на баба с парафин. Загрейте го внимателно (приблизително до температурата на тялото, т.е. 36°С), легнете настрани, за да го поставите по-лесно, и изсипете малко в ухото. След няколко минути се повдигнете - ще забележите, че парафинът заедно с разтворената ушна кал ще изтече. Отстранете остатъка от продукта с вода.

Можете да използвате и зехтин. Не е необходимо да го загрявате. Просто се уверете, че е със стайна температура. Сложете две или три капки с капкомер. Масажирайте кожата в предната част на ухото в продължение на известно време, така че продуктът да достигне до проблемната област. Така ще разтворите и ще се отървете от остатъците от восък.

Статията има само информативна цел и не е препоръка или заместител на консултацията със специалист.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛЕЗНО:

Кои са най-неподходящите храни при разстройство?

Когато човек го сърби цялото тяло, какво означава това?

Канела: защо е опасна и как влияе на нивата на кръвната захар?

Болката в сърцето отива в лявата ръка: каква може да бъде причината?

Лазаровден и Цветница: Срещата на християнските празници и народните традиции

Защо храчките в носоглътката не изчезват: възможни причини и лечение

Как да се отървете от гълъбите на балкона?

Как лесно да отделите черупката от яйце с помощта на вода и чаша

Чудотворен: 5 изненадващи ползи от приема на женшен всеки ден

Тези 5 храни ще подобрят паметта ви

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com