Лекар обясни защо трябва да измерваме кръвното и на двете ръце

3808
Лекар обясни защо трябва да измерваме кръвното и на двете ръце
Снимка: iStock

Измерването на кръвното налягане на двете ръце е обичайна практика в медицинските заведения и се счита за изключително важно за точната оценка и диагностика. Кръвното налягане, силата, която циркулиращата кръв упражнява върху стените на артериите, е основен жизнен показател, който предоставя ценна информация за здравето на сърдечносъдовата система. Ето основните причини, поради които измерването на кръвното налягане на двете ръце е от съществено значение:

Откриване на несъответствия

Измерването на кръвното налягане на двете ръце помага да се установят всички значителни разлики в кръвното налягане между двете страни на тялото. Въпреки че е нормално кръвното налягане да е малко по-високо в доминиращата ръка, съществените разлики между ръцете могат да показват скрити сърдечносъдови проблеми, артериални блокажи или периферно артериално заболяване.

Оценка на сърдечносъдовия риск

Постоянните разлики в кръвното налягане между двете ръце са свързани с по-висок риск от сърдечносъдови събития, като инфаркти и инсулти. Ранното идентифициране на тези разлики позволява на здравните специалисти да започнат превантивни мерки и да наблюдават отблизо лицата в риск.

Осигуряване на точност

Показанията на кръвното налягане, получени от всяка ръка, могат леко да се различават поради анатомични вариации или разлики в разположението на ръцете. За да се гарантира най-точното измерване, отчитането на показанията от двете ръце позволява на доставчиците на здравни услуги да потвърдят и валидират резултатите.

Проследяване на ефективността на лечението

Пациентите с определени сърдечносъдови заболявания или хипертония може да се подлагат на лечение за контролиране на кръвното им налягане. Редовното измерване на кръвното налягане на двете ръце помага на здравните специалисти да преценят ефективността на предписаната терапия. Ако едното рамо постоянно показва по-високо кръвно налягане, това може да е сигнал, че лечението се нуждае от корекция.

Жегата вдига ли опасно високо кръвното?

Разпознаване на синдрома на подключичната кражба

Синдромът на подключичната кражба възниква при запушване или стесняване на подключичната артерия, което води до обратен кръвен поток. Измерването на кръвното налягане на двете ръце може да помогне за идентифицирането на това състояние, тъй като то често води до значителна разлика в показанията на кръвното налягане между двете ръце.

Предотвратяване на погрешна диагноза

Неточните показания на кръвното налягане, дължащи се на грешки при измерването или неоткрити съдови състояния, могат да доведат до погрешни диагнози и неподходящи медицински интервенции. Като получават показания от двете ръце, доставчиците на здравни услуги могат да сведат до минимум риска от погрешно тълкуване и да вземат информирани клинични решения.

Измерването на кръвното налягане на двете ръце е съществен аспект от рутинните медицински прегледи и позволява на здравните специалисти да съберат ценна информация за сърдечносъдовото здраве на човека.

То спомага за откриване на несъответствия, оценка на сърдечносъдовия риск, осигуряване на точност на измерването, наблюдение на ефективността на лечението и предотвратяване на погрешна диагноза. Редовното проследяване на кръвното налягане на двете ръце допринася за ранното откриване и навременната интервенция при различни сърдечносъдови състояния, като в крайна сметка насърчава по-добри здравни резултати за пациентите.

Статията има само информативна цел и не е препоръка или заместител на консултацията със специалист.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛЕЗНО:

Смешни стереотипи за зодиакалните знаци

4 храни, които могат да причинят стомашни проблеми

Подуването на краката може да е индикатор за сърдечни проблеми

Кои са най-добрите храни за ядене, ако сме гладни през нощта?

5 домашни средства за лечение и облекчаване на болките в коляното

Какво да правим при ниски нива на хемоглобин?

Тези подправки са супер полезни за човешкия организъм

11 храни, които експертите казват, че могат да подобрят здравето на мозъка ви и да помогнат за предпазване от деменция

Учени: Консумацията на риба намалява риска от психични заболявания

Идва им сезонът: 5-те билки, които успокояват нервите и премахват тревогата

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com