Лекар: Полезни съвети как да се отървете от хемороидите

7744
Лекар: Полезни съвети как да се отървете от хемороидите
Снимка: iStock/Guliver

Ако изпитвате болезнени симптоми на хемороиди, вероятно се чудите как да се отървете бързо от хемороидите. В края на краищата проблемите, свързани с хемороидите, известни още като хемороиди, са близо до върха на списъка с най-досадните здравословни проблеми. И докато много от нас вероятно биха предпочели да не говорят за тях, те всъщност са едно от най-честите здравословни състояния, тъй като почти трима от четирима възрастни изпитват свързани симптоми от време на време.

Това, което много хора не знаят, е, че хемороидите всъщност са нещо, с което се раждате, но обикновено ги забелязваме едва когато започнат да действат. Хемороидите са смесица от артерии и вени, които спомагат за смекчаване на аналния ви канал по време на движение на червата.

Лекарите наричат симптоматичните хемороиди външни или вътрешни. Вътрешните хемороиди са във вашия анус и са безболезнени, но могат да причинят кървене по време на движение на червата. Външните хемороиди се появяват, когато хемороидите се избутат точно извън аналния отвор. Когато това се случи, те могат да се подуят, да кървят и да се чувстват сериозно болезнени, раздразнени и сърбящи.

Когато се появи такава нежелана болка, един въпрос е най-важният въпрос: Как да се отървете от хемороидите? Ето вашето ръководство за одобрени от експерти лечения на хемороиди от домашни средства до процедури в кабинета, както и как да разберете кога е време да посетите лекар.

Какво причинява хемороидите

Въпреки че сега знаем, че всеки има хемороиди поради основна физиология, симптоматичните хемороиди често имат основни причини. Хемороидите често могат да изпъкнат или да се подуят поради различни причини, като например:

  • натиск от напрежение
  • продължително време на седене в тоалетната
  • хронична диария
  • запек
  • вдигане на тежко

Вашият риск от симптоми на хемороиди също се увеличава, ако сте бременна, благодарение на допълнителното тегло на вашето бебе и с възрастта, тъй като тъканите, които поддържат вените около ануса ви, могат да станат по-слаби с течение на времето.

От какво най-често се получават хемороидите?

Как да се отървете от хемороидите

Хемороидите често са „зад“ (извинете за каламбура) на много шеги, докато не страдате от тях. Те могат да бъдат изтощителни за някои пациенти, променяйки ежедневието им.“ За щастие простите мерки за насърчаване на редовността на червата могат да допринесат много за управлението.

Все пак, ако попаднете в ситуация, в която се нуждаете от бързо облекчение, ето някои одобрени от лекар извънборсови лекарства, които да опитате, естествени корекции, които можете да опитате у дома, и медицински интервенции, които може да се наложи да обмислите.

Домашни средства за лечение на хемороиди

Увеличете приема на фибри

Повечето от нас не получават достатъчно фибри всеки ден, но добавянето на повече храни с високо съдържание на фибри като боб, броколи, пълнозърнести храни и пресни плодове към вашата диета може да ви помогне да избегнете запек и да останете редовни. Това от своя страна намалява шансовете да откриете, че напрягате и допълнително дразните хемороидите си. Стремете се към 20 до 30 г фибри на ден. Ако обаче обикновено приемате малко храни, богати на фибри, не бързайте – внезапното увеличаване на приема може да ви накара да се образувате газове.

Останете хидратирани

Когато вашите хемороиди се разпалят, друго просто, но важно решение е да се уверите, че не сте дехидратирани. Получаването на много течности (помислете: около 1,5 до 2 литра или около 6 до 8 чаши на ден) може да помогне за производството на редовни, меки изпражнения и да намали напрежението. За да сте сигурни, че ще останете хидратирани през целия ден, дръжте пълна бутилка вода до себе си, добавете чаша чай към рутината си за самообслужване или освежете играта си на хидратация с влята вода.

Опитайте лед

За краткотрайно облекчение от особено болезнени, подути хемороиди, ледът може да бъде изключително ефективно решение. Нанесете пакет с лед или студен компрес върху ануса си за около 10 минути до три пъти на ден. Разбира се, винаги не забравяйте първо да увиете леда в хартиена кърпа или плат. Без значение колко силна е болката, вие искате да защитите кожата си.

Потопете се във вана

Седящата вана се отнася до 10- до 15-минутно накисване в топла вода, която достига точно до дупето и бедрата. Седящите бани могат да облекчат дразненето и сърбежа, както и спазма на мускулите на аналния сфинктер. Потопете се плитко във ваната си или купете малка пластмасова вана от аптеката си, за да си направите преносима седяща вана два до три пъти на ден.

Движете се повече

Докато някои упражнения като вдигане на тежести, клякания и напади могат да причинят или влошат болезнените хемороиди поради напрежение, други могат да помогнат за облекчаване на симптомите и намаляване на шансовете ви за бъдещи обостряния. Физическите упражнения могат да помогнат за редовното изхождане и да предотвратят натиска върху хемороидите. Въпреки че може да не се чувствате готови за обичайната си тренировка, опитайте да се разхождате бързо или да включите леки движения в деня си със стречинг или йога.

Упражненията и общото избягване на седене за продължителни периоди, включително в тоалетната, могат да бъдат полезни. Прекъснете и дългите периоди на седене или стоене, тъй като и двете могат да увеличат натиска върху вените ви и да раздразнят хемороидите.

Кога да посетите лекар за хемороиди

Хемороидите могат да бъдат голяма болка (буквално), но посещението при лекар винаги е препоръчително, за да се постави точна диагноза и да се уверите, че скринингът и наблюдението на рак на дебелото черво са актуални.

Коя е най-добрата храна при проблем с хемороиди?

Обикновено, когато симптомите не отшумят в рамките на 7-10 дни, е време да посетите лекар. Ако все още имате симптоми на хемороиди след седмица на мерки за самообслужване или изпитвате силна болка или кървене, незабавно потърсете медицинска помощ

Важно е да се отбележи, че понякога това, което може да изглежда като симптоми на хемороиди, може да показва нещо по-сериозно. По-рядко ректалното кървене може също да бъде признак на заболявания като колоректален рак или рак на ануса. Кървенето от човешкото тяло никога не е нормално и не е непременно нещо зловещо, но винаги трябва да се обяснява. Не забравяйте да се прегледате, ако забележите голямо количество кървене или други промени в навиците на червата, като различен цвят или консистенция на изпражненията.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛЕЗНО:

Какво можете да направите, за да повишите бързо кръвната си захар?

Кои зодии може да се изправят пред предизвикателства в годината на Сатурн?

Кой празнува на Цветница 2024 - пълен списък

"Мързеливото око" може да е симптом на сериозни здравословни проблеми

5 домашни средства, с които ще забравите за вредителите по цветята

Долар - лев. Колко струва един щатски долар към един български лев днес, 28 април /валутен калкулатор/

Тези две добавки НЕ трябва да се комбинират, защото могат да доведат до анемия

Лекар: 3 лесни начина, с които да спрете нощното уриниране

Фитнес треньор: Тези 4 храни блокират отслабването

Трикове, с които да засилите метаболизма си на 30, 40, 50 и 60 години

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com