Лекар: Пълен списък на най-добрите противовъзпалителни храни

4718
Лекар: Пълен списък на най-добрите противовъзпалителни храни
Снимка: iStock

Проучванията показват, че някои храни могат да помогнат за намаляване на хроничното възпаление. Те включват зехтин, някои горски плодове, плодове, зеленчуци, подправки и риба.

Възпалението може да бъде както добро, така и лошо.

От една страна, то помага на тялото да се защити от инфекции и наранявания. От друга страна, хроничното възпаление може да доведе до заболяване.

Стресът, ниските нива на активност и храните, които причиняват възпаление, могат да направят този риск още по-значим. Поради тази причина яденето на храни, които могат да помогнат за намаляване на възпалението са силно препоръчителни.

Лекар посочи 3-те вида месо, което е полезно и укрепва имунитета

Кои са най-добрите противовъзпалителни храни

Храни като плодове, зеленчуци и подправки съдържат противовъзпалителни съединения и могат да помогнат за намаляване на възпалението. Най-противовъзпалителните храни могат да включват: горски плодове, мазни риби, броколи, авокадо, зелен чай, чушки, гъби, грозде, куркума, екстра върджин зехтин, черен шоколад и какао, домати, череши.

Горски плодове

Те са пълни с фибри, витамини и минерали. Горските плодове съдържат антиоксиданти, наречени антоцианини. Тези съединения имат противовъзпалителни ефекти, които могат да намалят риска от заболяване.

В едно проучване, възрастни с наднормено тегло, които ядат ягоди, имат по-ниски нива на специфични възпалителни маркери, свързани със сърдечни заболявания, отколкото тези, които не ядат.

Мазни риби

Мазната риба е чудесен източник на протеини и дълговерижните омега-3 мастни киселини ейкозапентаенова киселина (EPA) и докозахексаенова киселина (DHA).

Въпреки че всички видове риба съдържат някои омега-3 мастни киселини, тези мазни риби са сред най-добрите източници: сьомга, сардини, херинга, скумрия, аншоа.

Проучванията са установили, че хората, които консумират сьомга или добавки с EPA и DHA, са имали намаление на възпалителния маркер С-реактивен протеин.

Броколи

Броколите са много питателни. Изследванията показват, че яденето на много кръстоцветни зеленчуци е свързано с намален риск от сърдечни заболявания и рак.

Това може да е свързано с противовъзпалителните ефекти на съдържащите се в тях антиоксиданти.

9 здравословни и супер вкусни за сърцето храни

Авокадо

Авокадото съдържа калий, магнезий, фибри и полезни за сърцето мононенаситени мазнини. То също така съдържа каротеноиди и токофероли, които са свързани с намален риск от рак и сърдечни заболявания.

В допълнение, едно съединение в авокадото може да намали възпалението в новообразуващите се кожни клетки.

Зелен чай

Вероятно сте чували, че зеленият чай, като матча, е една от най-здравословните напитки.

Изследванията показват, че пиенето на зелен чай е свързано с намален риск от сърдечни заболявания, рак, болест на Алцхаймер, затлъстяване и други състояния.

Чушки

Чушките и лютите чушки са пълни с витамин С и антиоксиданти с мощни противовъзпалителни ефекти.

Чушките също така осигуряват антиоксиданта кверцетин, който може да намали взпалението, свързано с хронични заболявания като диабет.

Лютите чушки съдържат синапинова киселина и ферулинова киселина, които могат да намалят възпалението и да поддържат по-здравословно стареене.

Гъби

Въпреки че по света съществуват хиляди разновидности на гъбите, само няколко са годни за консумация и се отглеждат за търговски цели. Те включват трюфели, гъби портобело и гъби шийтаке.

Гъбите са с много ниско съдържание на калории и са богати на селен, мед и всички витамини от група В. Те също така съдържат феноли и други антиоксиданти, които осигуряват противовъзпалителна защита.

Грозде

Гроздето съдържа антоцианини, които намаляват възпалението.

В допълнение, може да намали риска от няколко заболявания, включително сърдечни заболявания, диабет, затлъстяване, артрит, болест на Алцхаймер и очни заболявания.

Куркума

Куркумата е подправка с топъл, земен вкус, често използвана в кърита и други индийски ястия.

Тя получи много внимание, защото съдържа куркумин, мощно противовъзпалително съединение. Изследванията показват, че куркумата намалява възпалението, свързано с артрит, диабет и други заболявания.

Екстра върджин зехтин

Зехтинът екстра върджин е една от най-здравословните мазнини, които можете да ядете. Той е богат на мононенаситени мазнини и е основен елемент в средиземноморската диета, която осигурява множество ползи за здравето.

Проучванията показват, че необработеният зехтин екстра върджин може да намали риска от сърдечни заболявания, рак на мозъка, затлъстяване и други сериозни здравословни състояния.

Черен шоколад и какао

Тъмният шоколад е вкусен, наситен и засищащ. Освен това е пълен с антиоксиданти, които помагат за намаляване на възпалението.

Флаванолите са отговорни за противовъзпалителните ефекти на шоколада и помагат за поддържането на ендотелните клетки, които покриват артериите ви здрави.

Домати

Доматите са с високо съдържание на витамин С, калий и ликопен, антиоксидант с впечатляващи противовъзпалителни свойства. Ликопенът може да бъде особено полезен за намаляване на провъзпалителните съединения, свързани с няколко вида рак.

Готвенето на домати в зехтин може да ви помогне да усвоите повече от съдържанието на ликопен в тях. Това е така, защото ликопенът е каротеноид, хранително вещество, което се усвоява по-добре с източник на мазнини.

Череши

Черешите са вкусни и богати на антиоксиданти, като антоцианини и катехини, които намаляват възпалението.

Въпреки че благоприятните за здравето свойства на тръпчивите череши са проучени повече от другите сортове, сладките череши също могат да осигурят ползи.

Източник: https://www.healthline.com/nutrition/13-anti-inflammatory-foods#bottom-line

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛЕЗНО:

Кои храни са най-подходящи за консумация при нервен стомах?

Кои са "забранени храни" при колит?

4 причини защо първи трябва да му изпратите съобщение

Естествени средства за облекчаване на болки в стомаха

Напитка от лимон, лавандула и кисело мляко – за какво е толкова полезна?

Това са ядките, които подобряват настроението. Похапвайте ги всеки ден!

Зодиите, които винаги имат благословията на Бог

Овесените ядки и как те ни помагат да се отървем от безсънието?

Как се вади кърлеж правилно, така че да не се скъса?

Три лесни стъпки за освежаване на лицето преди лятото

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com