Лекар разкри дали често възпалените сливици трябва да бъдат отстранени

10332
Лекар разкри дали често възпалените сливици трябва да бъдат отстранени
Снимка: iStock

Сливиците са малки структури, които въпреки невинния си размер често причиняват много проблеми както на децата, така и на възрастните. 
Увеличените сливици предизвикват много досадни симптоми, а при децата могат да причинят и редица потенциално опасни усложнения. Каква е функцията на небцовите сливици? Защо понякога те се разрастват.   

Сливиците - защо са ни необходими? 

Всеки човек има чифт небцови сливици, разположени около небцовите дъги, и една фарингеална сливица, разположена високо в задната част на гърлото. 

Повечето хора ги свързват само с това колко неприятни могат да бъдат понякога. Ако причиняват толкова много проблеми, имаме ли изобщо нужда от тях? 

Противно на външния вид, тези приблизително двусантиметрови структури имат много важна функция - те са първата защитна линия на организма ни срещу патогени, намиращи се в храната и вдишания въздух. Това е възможно благодарение на факта, че всяка сливица е съставена почти изцяло от лимфоидна тъкан, която съдържа много клетки на имунната система - лимфоцити. 

Разбира се, сливиците не са от съществено значение за живота ни - понякога те се отстраняват по здравословни причини. Ако обаче не създават проблеми, те са изключително полезни.

Защо сливиците се уголемяват?

Най-често сливиците се уголемяват в резултат на вирусна инфекция, докато в случай на бактериална инфекция се говори за тонзилит. Друга причина е образуването на камъни в сливиците, които често са усложнение на повтарящи се инфекции на сливиците.

Хипертрофия на сливиците - симптоми

Възпалително уголемените сливици могат да предизвикат редица притеснителни симптоми. Пациентите често се оплакват от силна болка в гърлото, която се влошава при хранене. Гърлото обикновено е силно зачервено, а понякога околните лимфни възли също са увеличени. 

При бактериално възпаление - тонзилит - върху небцовите сливици може да се види характерно бяло покритие. При децата уголемените сливици допълнително възпрепятстват свободното преминаване на въздуха през носната кухина, така че те започват да дишат през устата.

Проблемни сливици – отстраняване или лечение

Хипертрофия на сливиците - последици

Както хипертрофията на фарингеалната тонзила, така и на небцовата тонзила са свързани с риск от понякога сериозни усложнения, особено опасни при децата. 

Увеличените сливици често са причина малчуганите да започнат да хъркат през нощта, което само по себе си не е опасно, но трябва да е ясен предупредителен знак за родителите. 

Невинното хъркане може да се превърне в сънна апнея, което в дългосрочен план може сериозно да увреди развитието на детето. Те често са причина за хиперактивност, нарушен растеж или проблеми с концентрацията и ученето в училище. Освен това уголемените сливици при децата могат да причинят проблеми с говора, неправилна захапка, промени в чертите на лицето, повтарящи се инфекции на средното ухо и в резултат на това едностранна загуба на слуха.

Увеличени сливици - кога трябва да бъдат отстранени?

Лекарите са единодушни, че операцията за отстраняване на сливиците трябва да се счита за крайна мярка. Първо трябва да се опитате да лекувате инфекцията. Обикновено за тази цел се използват антибиотици. 

Допълнително обезболяване се осигурява и от болкоуспокояващи като парацетамол или ибупрофен, а при по-големи деца и от кодеин или трамадол. Сливиците се отстраняват само когато въпреки опитите за лечение инфекциите често се повтарят, значително затрудняват дишането или когато причиняват сънна апнея или други усложнения.

Болно гърло, температура и подути сливици – сигнал за ангина 

Какво представляват камъните в сливиците?

Заедно с инфекциите, камъните в сливиците са доста честа причина за уголемени сливици. Как се появяват? 

Трябва да се започне с факта, че всяка небцова сливица има между 10 и 30 специални кухини, наречени крипти. Именно в тези кухини могат да се отлагат остатъци от храна и мъртви клетки, които след това се разграждат от бактерии и се минерализират, образувайки камъни в сливиците.

Те могат да се появят при всеки, но хората, които са имали многократни възпаления на сливиците, са особено склонни към появата им. Камъните често причиняват болка, проблеми с преглъщането и са причина за лош дъх - халитоза. 

За да се намали рискът от връщане на камъни върху сливиците, лекарите препоръчват редовно изплакване на криптите с бактерицидни разтвори. Ако това не помогне, може да се извърши процедура за криптолиза с помощта на лазер, радиовълни или замразяване, а в краен случай сливиците могат да бъдат напълно отстранени по хирургичен път.

Статията има само информативна цел и не е препоръка или заместител на консултацията със специалист.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛЕЗНО:

Какви са тайните на бенките на дясната ръка?

8 признака и симптоми на дефицит на витамин А

Опасно: Ето защо не трябва да спите на разтворени завеси

Невероятно: Ето какво се случва с тялото ви, ако пиете костен бульон всеки ден

Не може да отслабнете: Тези хранителни добавки ще ви помогнат

Колко съвместими са зодиите Лъв и Скорпион?

Най-лесният начин за прогонването на паяците е този

8 храни, които ще направят метаболизма ви парен локомотив

5 основателни причини да консумирате ягоди

Никога не яжте тези храни заедно, ако искате да отслабнете

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com