Лекар разкри кои са най-добрите храни при ужасна мигрена

2586
Лекар разкри кои са най-добрите храни при ужасна мигрена
Снимка: iStock

Когато става въпрос за лечение на мигрена, диетата играе решаваща роля за облекчаване на симптомите и предотвратяване на появата ѝ. Доказано е, че някои храни или предизвикват, или намаляват мигрената, поради което е важно да се съобразявате с избора си. Ето някои от най-добрите храни за справяне с мигрената:

Храни, богати на магнезий

Установено е, че магнезият помага за отпускане на кръвоносните съдове и намалява честотата и интензивността на мигрената. Включете в диетата си храни, богати на магнезий, като спанак, бадеми, авокадо и черен боб.

Джинджифил

Джинджифилът, известен със своите противовъзпалителни свойства, може да помогне за намаляване на мигрената, като блокира простагландините, които причиняват болка и възпаление. Пийте чай от джинджифил или включете пресен джинджифил в храната си.

Омега-3 мастни киселини

Омега-3 мастните киселини, които се съдържат в мазните риби като сьомга и риба тон, както и в орехите и лененото семе, имат противовъзпалително действие, което може да помогне за намаляване на честотата и тежестта на мигрената.

Лекар изброи продуктите, които могат да причинят мигрена

Зеленолистни зеленчуци

Тъмнозелените листни зеленчуци като кейл и спанак са пълни с витамини и минерали, които подпомагат цялостното здраве на мозъка. Те са и добър източник на рибофлавин - витамин от група В, който е свързан с намаляването на мигрената.

Коензим Q10

Този антиоксидант обещава да намали честотата на мигрените. Храни като говеждо и птиче месо, сардини и броколи са богати на коензим Q10.

Вода

Дехидратацията е често срещан причинител на мигрена. Останете хидратирани, като пиете достатъчно вода през целия ден. Избягвайте сладки напитки, които могат да влошат симптомите.

Храни с ниско съдържание на тирамин

Тираминът, естествено срещащо се съединение, може да предизвика мигрена при някои хора. Избирайте храни с ниско съдържание на тирамин, като пресни плодове, зеленчуци, нетлъсто месо и пълнозърнести храни.

Добавки с магнезий и витамин В2

Ако е трудно да си набавите достатъчно количество магнезий и рибофлавин (витамин В2) само чрез храната, помислете за прием на хранителни добавки след консултация с вашия лекар.

Колко дълго продължават пристъпите на мигрена и какво да очаквате?

Избягвайте храни, които предизвикват появата на болестта

Макар че при всеки човек отключващите фактори могат да бъдат различни, често срещани храни, предизвикващи мигрена, са шоколадът, сиренето, преработеното месо и изкуствените подсладители. Водете си хранителен дневник, за да идентифицирате всички потенциални отключващи храни, които са характерни само за вас.

Кофеин в умерени количества

Въпреки че прекомерният прием на кофеин може да доведе до абстинентно главоболие, умереното количество кофеин може да помогне за облекчаване на мигрената. Бъдете предпазливи и следете личната си поносимост към кофеина.

Не забравяйте, че само промените в хранителния режим не могат да премахнат напълно мигрената. Важно е да се консултирате със здравен специалист за цялостен подход към лечението на мигрената, който може да включва лекарства, промени в начина на живот и други терапии. Като се съобразявате с избора си на храна и възприемете холистичен подход, можете да предприемете значителни стъпки към намаляване на въздействието на мигрената върху ежедневието ви.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛЕЗНО:

Хороскоп Дева днес, 1 май 2024 г.

Кой хляб е най-здравословен срещу диабет?

Кога е най-подходящо да се бере лайка и как е правилно да се суши

Изследователи: Измиването на ябълките само с вода не е достатъчно

12 съвета, с които да избегнете качването на килограми по време на празниците

А вие грижите ли се достатъчно за тези 5 части от тялото си?

Долар - лев. Колко струва един щатски долар към един български лев днес, 1 май /валутен калкулатор/

3 скрити признака, че черният ви дроб не работи правилно

7 неподозирани признака, които показват диабет

Списък на храните, които съсипват мозъка

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com