Лекар: Спрете да пиете кафе, ако усещате тези неприятни симптоми

3587
Лекар: Спрете да пиете кафе, ако усещате тези неприятни симптоми
Снимка: iStock

Много хора изпитват неприятни симптоми след пиене на кафе. За някои това са болки в корема, за други сърцебиене или главоболие. 
Високите дози кофеин оказват отрицателно въздействие върху здравето. Трябва да се има предвид, че съставката се съдържа и в хранителни продукти: сладкиши, енергийни напитки, шоколад. 

Може ли пиенето на кафе да навреди?

Пиенето на кафе в големи количества е вредно за нашия организъм. Това се дължи на съдържащия се в него кофеин, който не е полезен за всеки. 

Кофеинът се съдържа и в много хранителни продукти. Затова е важно да обръщате внимание на етикета и да проверявате внимателно съставките. Пиенето на няколко кафета в бърза последователност има особено силен ефект. Това води до свръхстимулация на нервната система и повишаване на сърдечния ритъм. Разберете какво може да причини прекомерната употреба на кафе.

Заболявания на храносмилателната система

Кафе на зърна съдържа вещества, които дразнят стомашната лигавица. Това се дължи на факта, че кофеинът в комбинация с киселинното рН има дразнещ ефект върху храносмилателната система. Някои хора добавят мляко към кафето си, което съдържа лактоза. 

Това вещество не се понася от голяма група хора, откъдето идват и неприятните симптоми. Най-често срещаните са диария, киселини или гадене. 

Важно е да не пиете кафе на празен стомах. Това ще допринесе за образуването на газове и дразнещо метеоризъм. В дългосрочен план това ще доведе до развитие на язви или синдром на раздразнените черва.

Защо НЕ трябва да пием кафе, когато е студено? Отговорът ще ви изненада!

Ускорен сърдечен ритъм

Бие ли сърцето ви по-бързо след чаша кафе? Тогава си струва да помислите дали това е напитката за вас. Това е така, защото тя има неблагоприятно въздействие върху високото кръвно налягане или аритмията. Освен това честото пиене на кафе отмива магнезия. 

Този елемент е отговорен за свиването на сърдечния мускул и равномерната му работа. Неравномерният сърдечен ритъм след кафе може да означава и алергия към кофеина. Ако случаят е такъв, изключете изцяло пиенето на напитката. Спешно посетете Вашия лекар за провеждане на най-важните диагностични изследвания.

Безсъние и главоболие

Друг страничен ефект от предозирането с кофеин е безсънието. Тази съставка стимулира нервната система и затруднява заспиването. 

За да облекчите проблема, не пийте кафе преди лягане. Ако, от друга страна, консумирате напитката сутрин и проблемът продължава, изключете я напълно. Допълнителен симптом често е главоболието, причинено от повишено кръвно налягане или умора. Последната чаша кафе трябва да се изпие най-късно шест часа преди лягане.

Защо незабавно да спрем сутрешното кафе?

Раздразнителност и тревожност

Кофеинът в големи количества предизвиква тревожност и раздразнителност. Треперенето на ръцете и хиперактивността също са често срещани симптоми. Ако забележите тези поведенчески ефекти у себе си, ограничете напълно консумацията на кафе. 

Това е знак, че то оказва лошо въздействие върху нервната ви система. Това е така, защото напитката повишава нивата на допамин и адреналин. За съжаление, вместо да ви помага, тя се отразява негативно на ежедневното ви функциониране. Вместо да бъдете по-продуктивни на работното място, тялото ви отказва да се подчини.

Как да пием кафе здравословно?

Пиенето на кафе в правилните количества не вреди на организма. Прието е, че четири чаши кафе на ден са приемливи. Количеството обаче зависи от вашето здраве и общо състояние. 

Кофеинът в малки дози подобрява концентрацията, мобилизира действията и дава енергия. За да направите кафето по-слабо, добавете растително или краве мляко. Много хора се наслаждават на тази напитка в комбинация с кленов сироп или дори с мед.

Статията има само информативна цел и не е препоръка или заместител на консултацията със специалист.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛЕЗНО:

Смешни стереотипи за зодиакалните знаци

4 храни, които могат да причинят стомашни проблеми

Подуването на краката може да е индикатор за сърдечни проблеми

Кои са най-добрите храни за ядене, ако сме гладни през нощта?

5 домашни средства за лечение и облекчаване на болките в коляното

Какво да правим при ниски нива на хемоглобин?

Тези подправки са супер полезни за човешкия организъм

11 храни, които експертите казват, че могат да подобрят здравето на мозъка ви и да помогнат за предпазване от деменция

Учени: Консумацията на риба намалява риска от психични заболявания

Идва им сезонът: 5-те билки, които успокояват нервите и премахват тревогата

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com