Лекар съветва винаги да подсушаваме ръцете си след измиване

1367
Лекар съветва винаги да подсушаваме ръцете си след измиване
Снимка: iStock/Guliver

Ръцете ни са “дом” на милиони бактерии, които ако не поддържаме добрата им хигиена и пипаме постоянно замърсени повърхности, могат да се размножат многократно. По ръцете ни живеят средно около 3000 различни видове микроби и патогени. 

Разбира се, не всички микроогранизми носят опасности за здравето ни. Малка част от тях са причинители на различни инфекции и носители на болести. И затова е важно редовно да измиваме ръцете си и да използваме антибактериални и дезинфекциращи средства, ако наблизо няма чешма.

Но въпросът не е само да измием ръцете си, а и да ги подсушим след това. Влагата е чудесна среда за развитие и размножаване на микробите и бактериите, така че ако оставим ръцете си мокри след измиване, ние подтикваме тези процеси да се случат върху ръцете ни. 

С какво е опасно честото миене на ръцете

Специалистите съветват винаги да изсушаваме ръцете си след измиване, преди да се храним и да докосваме която и да е част от лицето си. Особено важно е да ги миете непосредствено след смяна на памперси или превръзки, издухване на носа, кашляне или кихане, докосване на животно или при наличие на отворени рани.

От какво значение е подсушаването на ръцете?

В последните години поради пандемичната обстановка всички се научихме как правилно да мием ръцете си, ако до момента не сме го знаели. Използвайте хладка или по-топла вода, нанесете сапун и разтъркайте достатъчно добре и дълго, за да се образува пяна. Трябва да миете ръцете си най-малко 20 секунди, за да се задействат активните съставки в сапуна или почистващото средство. След това изплакнете отново с хладка вода и задължително подсушете ръцете си.

Бактериите се разпространяват по-трудно, ако кожата ви е суха. Според проведени проучвания и изследвания, 85% от микробите по ръцете ни се пренасят между хората чрез влажната кожа - не само при измити ръце, но например и при изпотени. 

Как трябва да си миете ръцете (ВИДЕО)

Влажната среда позволява по-лесното движение на микроорганизмите върху кожата, ако с влажните си ръце докосвате различни повърхности, но със сигурност пренасяте със себе си и повече бактерии, някои от които са опасни за здравето ви.

И грижата за кожата на ръцете не спира само до тяхното измиване и изсушаване. Много е важно да ги поддържате хидратирани и да ги предпазвате от рани, тъй като те имат най-пряка връзка със замърсяванията около нас и лесно могат да “полепнат” различни болестотворни микроорганизми по тях. Грижете се за хидратацията на кожата, тъй като увредената и напуканата кожа пропуска по-лесно бактериите в организма.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛЕЗНО:

Какво можете да направите, за да повишите бързо кръвната си захар?

Кои зодии може да се изправят пред предизвикателства в годината на Сатурн?

Кой празнува на Цветница 2024 - пълен списък

"Мързеливото око" може да е симптом на сериозни здравословни проблеми

5 домашни средства, с които ще забравите за вредителите по цветята

Долар - лев. Колко струва един щатски долар към един български лев днес, 28 април /валутен калкулатор/

Тези две добавки НЕ трябва да се комбинират, защото могат да доведат до анемия

Лекар: 3 лесни начина, с които да спрете нощното уриниране

Фитнес треньор: Тези 4 храни блокират отслабването

Трикове, с които да засилите метаболизма си на 30, 40, 50 и 60 години

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com