Лекар: Това са най-ефикасните 8 начина за борба със стреса

5742
Лекар: Това са най-ефикасните 8 начина за борба със стреса
Снимка: iStock/Guliver

Стресът ни съпътства почти всеки ден. Той е естествена реакция на организма на различни преживявания и събития, обикновено с негативен характер. Стресът може да има мобилизиращ ефект, но продължителният или екстремният стрес може да има фатални последици за нашия организъм

Какво представлява стресът?

Стресът обикновено се разбира като реакция на организма ни на застрашаваща ситуация, известна като реакция "борба или бягство". Тя е развита от човешкия организъм преди хиляди години и ние все още сме подложени на нея, въпреки промените в условията на околната среда.

Какви са причините за стреса?

Струва си да се отбележи обаче, че в праисторически времена източникът на стрес е можело да бъде например диво животно, така че подготвителната реакция на организма, изразяваща се в бягство от него или опит за борба, е била напълно закономерна и полезна.

В днешно време стресогенният фактор по-рядко е физическа заплаха, а по-често - например конфликти с други хора, така че обикновено вече не е необходимо да подготвяме тялото си за интензивно натоварване. 

И така, как можем да преодолеем стреса? Подготвили сме ви 6 съвета, които ще ви помогнат да се справите с различни стресови ситуации. 

Здравословна диета при стрес: Как да увеличим енергията с помощта на храна?

1. Разпознаване на източника на стрес

Този съвет изглежда тривиален, но той е основният елемент, с който трябва да започнем борбата си със стреса. За да го преодолеем, нека първо опознаем неговия източник. 
Направете списък на ситуациите, които ви стресират. След като се научите да ги разпознавате, ще ви бъде по-лесно да ги избягвате.

2. Идентифициране на стресиращите ситуации

Помислете кои стресови ситуации можете да елиминирате от живота си. След това е най-добре да се справите с тях възможно най-бързо.

Някои от тях обаче са извън нашия контрол, затова нека се опитаме да ги приемем. Техниката на приемане на стреса не е най-лесната, но тя ни позволява да постигнем успех. Когато се сблъскаме с тревожна ситуация, която ни кара да реагираме негативно, трябва да се опитаме да не се увличаме от емоциите си и да не се пренапрягаме.

Стрес и високо кръвно налягане - каква е връзката?

3. Физическа активност и стрес

Движението е един от най-простите и ефективни начини за справяне със стреса. Независимо дали става въпрос за гимнастика, джогинг, танци или дори за разходка на кучето, изберете дейност, която ви доставя удоволствие. Редовните упражнения помагат за освобождаване от напрежението и стреса, натрупани през деня.

Физическата активност не само стимулира и насища с кислород тялото, но и освобождава хормони на щастието, които подобряват настроението и благосъстоянието ни. 

4. Медитация и техники за релаксация срещу стрес

Практиките на медитация не са нищо повече от техники, които подпомагат развитието на концентрацията, вниманието и положителните чувства. 
Медитацията ни помага да успокоим тялото и ума си. С помощта на прости методи, които можем успешно да практикуваме у дома, можем да намерим спокойствие и хармония.

Редовната медитация ни позволява не само да намалим напрежението, да освободим ума и да успокоим мислите си, но и да контролираме по-добре емоциите си и да се вглеждаме в себе си, което е важно особено когато се справяме с негативни чувства. 
Съществуват редица техники за бързо и ефективно освобождаване от напрежението и стреса. Те могат да бъдат допълнени и с релаксираща музика.

Контактът с природата също може да бъде добро решение за намаляване на стреса. Свежият въздух, ароматът на цветя, шумът на водата, зеленината на дърветата - всички тези неща успокояват, успокояват сетивата и релаксират. 

5. Сънят като средство за борба със стреса

Нуждаем се от седем до осем часа сън на денонощие. За да увеличите ефективността му и да намалим нивата на стрес, е важно да си лягаме редовно по едно и също време. По този начин ще научим тялото си да се чувства уморено и ще бъде по-лесно да заспим и да получим необходимото количество сън.

Трябва да ядем лека вечеря, за предпочитане 2 часа преди лягане. Нека се погрижим и за насищането на организма с кислород. 
Излезте на разходка или проветрете спалнята си. Добре наситеното с кислород тяло ще ви помогне да заспите по-бързо здравословен и спокоен сън. 

Какво е стрес - симптоми и ефекти върху тялото

6. Поглезете се

Грижата за себе си е в основата на т.нар. душевна хигиена. Важно е да намирате време за себе си и за нещо, което ви доставя удоволствие. Това може да бъде разходка, интересна книга, посещение на кино, игра на настолна игра или среща с приятели. 
Понякога подобни прости и тривиални неща, за които ежедневно забравяме, ще ни накарат да спрем да се притесняваме и да се тревожим за нещата. А това е първата стъпка към справянето със стреса!

7. Изобилие от вода и балансирано хранене

Недостатъчната хидратация на организма може да причини раздразнителност, умора, сънливост или дори главоболие. Това е така, защото тялото ни произвежда повече кортизол - хормона на стреса.

Също така трябва да се уверим, че диетата ни е разнообразна, лека и богата на витамини и минерали. 

8. Взаимодействие с хората и стреса

Лоши моменти могат да се случат на всеки. Важно е в такива ситуации около вас да има роднини и приятели. 
Разговорът с човек, на когото имате доверие, понякога може коренно да промени възприятието за реалността. Важно е да можете да говорите, но също така, и може би дори по-важно, да можете да слушате. 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛЕЗНО:

Долар - лев. Колко струва един щатски долар към един български лев днес, 29 април /валутен калкулатор/

Кои витамини трябва да приемате при афти, кървящи венци и пърхот?

Възможно ли е да се облекчи отока на очите с народни средства?

Топ 4 на най-емоционално нестабилните зодии

Какво можете да направите, за да повишите бързо кръвната си захар?

Кои зодии може да се изправят пред предизвикателства в годината на Сатурн?

Кой празнува на Цветница 2024 - пълен списък

"Мързеливото око" може да е симптом на сериозни здравословни проблеми

5 домашни средства, с които ще забравите за вредителите по цветята

Долар - лев. Колко струва един щатски долар към един български лев днес, 28 април /валутен калкулатор/

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com