Лекар: Това са петте най-лоши навика, които увреждат ставите ви

2795
Лекар: Това са петте най-лоши навика, които увреждат ставите ви
Снимка: iStock

Значението на здравето на ставите в живота на човека обикновено се оценява едва когато възникнат проблеми с тях. Хората допринасят за тяхното разрушаване с неправилните си ежедневни навици. Кои фактори могат да навредят на ставите и какво не трябва да правите, за да поддържате ставите си в добро състояние? 

Ето петте най-разпространени навика, които увреждат ставите ви. 

Липса на редовни упражнения

Много хора смятат, че физическата активност е вредна за здравето на ставите. Това обаче е мит, защото многобройни проучвания показват, че тя има благоприятен ефект върху тях. Това е така, защото редовната активност укрепва не само мускулите, но и сухожилията и връзките около ставите.

Ако тези елементи са достатъчно силни, те образуват своеобразна броня, която ежедневно предпазва ставата от увреждане. Когато не осигуряваме на тялото си необходимата активност всеки ден, ставните елементи започват да отслабват, което увеличава натоварването, което ставата трябва да понесе. В дългосрочен план това благоприятства износването на ставния хрущял и развитието на артрит.

Затова не си струва да чакате да промените навиците си - физическата активност не само подобрява състоянието на ставите, но и намалява риска от развитие на затлъстяване и много сериозни заболявания, включително хипертония и сърдечносъдови заболявания. Световната здравна организация препоръчва на всеки здрав човек да осигури на организма си от 150 до 300 минути всякаква активност с умерена интензивност седмично. Не е задължително това да са веднага тежки тренировки във фитнес залата - започнете с ходене пеша, плуване или смяна на колата с велосипед. Дори такива малки промени ще имат голямо значение за здравето ви.

Наднормено тегло и затлъстяване

Наднорменото тегло натоварва значително цялото тяло и всички стави, особено гръбначния стълб, коленете и бедрата. Изчислено е, че всеки излишен 0,5 кг се усеща от ставите като допълнително натоварване от 2 кг. 

В дългосрочен план това може да доведе до хронична болка, подуване, скованост и дискомфорт на ставите и дори до развитие на остеоартрит и увреждане на хрущялите.

Ето защо си струва да поддържате телесното си тегло в нормални граници, за да забавите процеса на износване на ставите. 
Най-добрият начин да направите това е като промените хранителните си навици и включите физическа активност в ежедневието си. 
Струва си да се откажете от мазните, преработени храни и да консумирате повече здравословни зеленчуци и плодове. Рибата, семената и ядките също са добро допълнение към диетата, тъй като са богати на здравословни мазнини - омега-3 мастни киселини с противовъзпалителни свойства.

Това е най-добрата закуска за здрави стави

Пушене на цигари

Повечето хора свързват тютюнопушенето с повишен риск от белодробни заболявания и рак. Малцина обаче осъзнават, че то има и много негативен ефект върху ставите. Проучванията показват, че пушенето на цигари често се свързва с болки в лумбалната част на гръбначния стълб. То също така спомага за по-бързото износване на ставния хрущял в сравнение с хората, които не пушат - а това е един от факторите за развитието на остеоартрит, особено на коленете. 

Нещо повече, тютюнопушенето засилва болката, която изпитват хората с вече развит остеоартрит. Ето защо си струва да намалите тютюнопушенето колкото е възможно повече, за да запазите ставите си здрави за по-дълго време.

Дългосрочно ходене на токчета

Макар че токчетата са символ на женственост, твърде честото и продължително ходене с тях може да има разрушителен ефект върху ставите. Когато стоите и ходите с обувки на токчета, натоварването върху стъпалото се измества значително напред. Това кара мускулите на прасеца и коленете да работят наполовина по-усилено, за да поддържат равновесие и изправена стойка на тялото. 

Поради тази причина жените, които избират да носят ежедневно токчета, са изложени на по-висок риск от дегенерация на ставите в областта на коленете, особено на пателофеморалната става. За съжаление неблагоприятните последици от ходенето с обувки на ток не свършват дотук.

Тесните, заострени отпред и зле прилепнали обувки на токчета могат да допринесат за развитието на деформации на стъпалото и пръстите на краката и да благоприятстват изкълчването на глезена. Ето защо е препоръчително ежедневно да носите удобни обувки, за предпочитане с плосък ток, който приляга правилно на стъпалото, и да запазите токчетата за специални случаи.

Мед и сол - сместа, която ще ви спаси от болки в ставите

Седене за дълъг период от време, не само пред компютъра

Седенето пред компютъра в продължение на часове всеки ден на работното място може да бъде убийствено за вашите стави, особено за шийния отдел на гръбначния стълб, както и за раменете, китките и лактите. Седенето в принудителна позиция за дълги периоди от време е непродуктивно за съответните мускули, а също така намалява притока на кръв към тях. 

Ето защо хората често изпитват болки в областта на гърба, врата или раменете след работа с компютър. Освен това повтарящите се движения, като щракане с мишката или писане на клавиатурата, които също изискват ръката да се държи в неестествена позиция за дълъг период от време, насърчават развитието на синдрома на карпалния тунел, наред с други състояния.

За съжаление много хора не могат, често поради естеството на работата си, да намалят броя на часовете, които прекарват пред компютъра през деня. В такава ситуация си струва да се погрижите за правилната хигиена на седене, т.е. да проверите дали мониторът е на нивото на очите и дали офис столът осигурява подходяща опора за гърба. Можете също така да си набавите меки подложки за лактите и китките и да не забравяте да правите почивки за разтягане след всеки отработен час.

Статията има само информативна цел и не е препоръка или заместител на консултацията със специалист.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛЕЗНО:

Долар - лев. Колко струва един щатски долар към един български лев днес, 18 април /валутен калкулатор/

Как се оказва първа помощ при виене на свят

Топ 5 на най-мистичните жени според астрологията

Кои са най-честите причини за забавен метаболизъм?

Ако имате подагра, избягвайте тези зеленчуци

Този цитрусов плод е идеален при инфекции, високо кръвно налягане и стрес

Защо езикът изтръпва и как да се справим с това?

Недостатъчният сън може да увеличи риска от диабет тип 2

Постоянно прозяване - какъв сигнал ни дава тялото

Кой витамин ни липсва при парене в краката?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com