Лекари: Наистина ли всички болести започват в червата ни?

2667
Лекари: Наистина ли всички болести започват в червата ни?
Снимка: iStock

Преди повече от 2000 години Хипократ - бащата на съвременната медицина - предположи, че всички болести започват в червата.

Въпреки че част от неговата мъдрост е издържала изпитанието на времето, може да се чудите дали е бил прав в това отношение.

Риск от заболяване и вашето черво

Въпреки че Хипократ не беше прав, като предполагаше, че всички болести започват в червата, доказателствата показват, че много хронични метаболитни заболявания започват.

Вашите чревни бактерии и целостта на чревната ви лигавица оказват силно влияние върху вашето здраве.

Според многобройни проучвания, нежелани бактериални продукти, наречени ендотоксини, понякога могат да изтекат през лигавицата на червата и да навлязат в кръвта.

След това вашата имунна система разпознава тези чужди молекули и ги атакува – което води до хронично възпаление.

Някои предполагат, че това предизвикано от диета възпаление може да предизвика инсулинова и лептинова резистентност - движещи фактори съответно за диабет тип 2 и затлъстяване. Смята се също, че причинява мастно чернодробно заболяване.

Най-малкото, възпалението е тясно свързано с много от най-сериозните състояния в света.

Въпреки това имайте предвид, че тази област на изследване се развива бързо и настоящите теории може да бъдат преразгледани в бъдеще.

Ефекти от хронично възпаление

Възпалението е реакцията на имунната ви система към чужди нашественици, токсини или клетъчно увреждане.

Целта му е да помогне на тялото ви да атакува тези нежелани нашественици и да започне ремонт на повредени структури.

Острото (краткотрайно) възпаление, като например след ухапване от буболечка или нараняване, обикновено се счита за добро нещо. Без него патогени като бактерии и вируси биха могли лесно да превземат тялото ви, причинявайки болест или дори смърт.

Въпреки това, друг вид възпаление – наречено хронично, нискостепенно или системно възпаление – може да бъде вредно, тъй като е дългосрочно, може да засегне цялото ви тяло и да атакува по неподходящ начин клетките на тялото ви.

Например вашите кръвоносни съдове – като коронарните артерии – може да са възпалени, както и структури в мозъка ви.

Сега се смята, че хроничното, системно възпаление е един от водещите двигатели на някои от най-сериозните състояния в света.

Те включват затлъстяване, сърдечни заболявания, диабет тип 2, метаболитен синдром, болест на Алцхаймер, депресия и много други.

И все пак точните причини за хронично възпаление в момента не са известни.

Ендотоксини и пропускливи черва

В червата ви се намират трилиони бактерии – общо известни като чревната ви флора.

Докато някои от тези бактерии са полезни, други не са. В резултат на това броят и съставът на вашите чревни бактерии може значително да повлияе на вашето физическо и психическо здраве.

Клетъчните стени на някои от вашите чревни бактерии – наречени грам-отрицателни бактерии – съдържат липополизахариди (LPS), големи молекули, известни също като ендотоксини.

Тези вещества могат да предизвикат имунна реакция при животните. По време на остра бактериална инфекция те могат да доведат до треска, депресия, мускулни болки и дори септичен шок.

В допълнение, тези вещества понякога могат да изтекат от червата в кръвния поток - постоянно или веднага след хранене.

Ендотоксините могат или да бъдат пренесени в кръвообращението ви заедно с диетичните мазнини, или могат да изтекат през тесните връзки, които трябва да предотвратят навлизането на нежелани вещества през лигавицата на червата.

Когато това се случи, те активират имунните клетки. Въпреки че количествата им са твърде малки, за да причинят симптоми на инфекция като треска, те са достатъчно високи, за да стимулират хронично възпаление, причинявайки проблеми с течение на времето.

Следователно, повишената чревна пропускливост - или пропускливи черва - може да бъде ключовият механизъм зад предизвиканото от диетата хронично възпаление.

И все пак, тъй като повечето диети или ястия с високо съдържание на мазнини също съдържат рафинирани въглехидрати и преработени съставки, тези резултати не трябва да се обобщават за здравословна диета с високо съдържание на мазнини и ниско съдържание на въглехидрати, базирана на истински храни и включваща много фибри.

Орехите и техният неочакван ефект върху тялото ни

Някои изследователи смятат, че рафинираните въглехидрати увеличават бактериите, произвеждащи ендотоксини, както и пропускливостта на червата - усилвайки излагането на ендотоксини.

Дългосрочно проучване при маймуни на диета с високо съдържание на рафинирана фруктоза подкрепя тази хипотеза.

Глутенът може също така да увеличи чревната пропускливост поради ефектите си върху сигналната молекула зонулин.

Точните диетични причини за ендотоксемия понастоящем не са известни. Всъщност много фактори вероятно са в игра - включващи диетични компоненти, настройка на вашите чревни бактерии и много други фактори.

Смята се, че много хронични метаболитни заболявания започват в червата и се смята, че дългосрочното възпаление е движеща сила.

Възпалението, причинено от бактериални ендотоксини, може да бъде липсващата връзка между нездравословната диета, затлъстяването и хроничните метаболитни заболявания.

Все пак хроничното възпаление е невероятно сложно и учените тепърва започват да изследват как възпалението и диетата могат да бъдат свързани.

Вероятно общата здравословност на вашата диета и начин на живот засяга риска от хронично възпаление и свързаните с него състояния, а не една единствена хранителна причина.

Лекар: Всички правим тези грешки, но те са пагубни за червата

По този начин, за да поддържате себе си и червата си здрави, най-добре е да се съсредоточите върху цялостен здравословен начин на живот с много упражнения, добър сън и диета, базирана на истински храни, много пребиотични фибри и малко преработени нездравословни храни.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛЕЗНО:

Дали вашият партньор в живота е избран от Бог?

Мъжете от тези зодии са най-големите особняци

Тази магична добавка ще подобри съня и почивката ви

Тази естествена съставка е много по-ефективна от която и да е добавка

Най-големите сърцеразбивачи сред зодиакалните знаци - внимавайте с тях!

Зодиакалните знаци, които нямат нужда да са във връзка, могат да са щастливи и сами

Долар - лев. Колко струва един щатски долар към един български лев днес, 17 юни /валутен калкулатор/

Долар - лев. Колко струва един щатски долар към един български лев днес, 16 юни /валутен калкулатор/

Рецепта: Хавайски бананов хляб с ананас, кокос и ядки

Зодиите, които имат проблем с обвързването

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com