Орехите и техният неочакван ефект върху тялото ни

2178
Орехите и техният неочакван ефект върху тялото ни
Снимка: iStock

Изглежда, че орехите имат своя звезден миг. Макар че тази популярна ядка вече е известна с това, че подобрява здравето на сърцето и намалява риска от рак на дебелото черво, изследователите са открили, че тези невероятни ползи могат да се дължат на ефекта, който орехите оказват върху трилионите бактерии, живеещи в червата.

Още: 5 храни, богати на холин: Ще подобрите паметта и концентрацията си

Какво проучване са направили учените

Според малко проучване, публикувано в специализирано издание, изследователите са събрали 18 здрави възрастни мъже и жени и са ги помолили да не включват орехи или да включат 42 грама (което се равнява на една пълна с орехи длан) в диетата си за два триседмични теста. За да се изследва реакцията на организма към тази храна с високо съдържание на фибри, преди и след всеки период на изпитване на участниците са взети кръвни и фекални проби.

Какви са резултатите от проучването

Резултатите? Възрастните от групата с орехите отбелязват между 49 и 160-процентно увеличение на три вида чревни бактерии: Faecalibacterium (за която е доказано, че намалява възпаленията при изследвания върху животни), Roseburia (която може да се свърже със загуба на тегло, както и с намаляване на непоносимостта към глюкоза) и Clostridium (която има способността да произвежда бутират - късоверижна мастна киселина, която подпомага правилното функциониране на храносмилателната система).

Освен това доброволците, които са били инструктирани да консумират орехи, са показали намаляване на вторичните жлъчни киселини - киселини, които могат да увредят стомашно-чревния тракт и които са открити в по-големи количества при пациенти с диагностициран колоректален рак - както и на нивата на LDL-холестерола („лошия“ холестерол).

„Става дума за проникване в „черната кутия“ - всички микроби в стомашно-чревния ни тракт, за да се види как те взаимодействат с храната, която приемаме, и как се отразяват на здравето“, заявява в прессъобщение водещият автор на изследването Хана Холшър, доцент по хранителни науки и човешко хранене в Университета на Илинойс.

„Не съм много изненадана да чуя, че орехите имат положителен ефект върху микробиома“, казва Франсис Ларгеман-Рот, експерт по хранене. „От известно време знаем, че други растителни храни, като бобови растения, банани, лук, киви и други плодове и зеленчуци, оказват благоприятно въздействие върху червата благодарение на пребиотичните си свойства. А изследванията продължават да хвърлят светлина върху завладяващата тема за здравето на червата.“

Какво количество орехови ядки е полезно да консумираме

Още: Само едно яйце на ден, може да предпази сърцето ви: Вижте как

Що се отнася до това колко орехи трябва да се консумират ежедневно, тя се позовава на настоящото проучване, в което изследователите са използвали по 42 грама орехи на ден в продължение на три седмици. „А това е около една трета от чаша (18-21 орехови половинки), което е и количеството, за което е доказано, че намалява риска от коронарна болест на сърцето“, добавя Ларгеман-Рот. „Това количество определено може да се впише в една здравословна диета, особено след като знаем, че само около 80 процента от енергията в орехите се усвоява - а останалото отива при гладните малки микроби.“

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛЕЗНО:

Долар - лев. Колко струва един щатски долар към един български лев днес, 16 юни /валутен калкулатор/

Рецепта: Хавайски бананов хляб с ананас, кокос и ядки

Зодиите, които имат проблем с обвързването

Кои са 10-те най-добри храни и напитки за възстановяване на мускулите?

Зодиите, известни със своя страстен любовен живот

Долар - лев. Колко струва един щатски долар към един български лев днес, 15 юни /валутен калкулатор/

Знаете ли как точно влияе алкохолът на простатата?

Какво да правите, ако клепачите ви се подуят под или над очите?

Какво да правите, ако си изкълчите крака?

Неочевидни признаци на предозиране с витамин D - много е трудно да се разпознае

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com