Мед и куркума - перфектната комбинация срещу зимните болести

18780
Мед и куркума - перфектната комбинация срещу зимните болести
Снимка: iStock

В съвременния свят, където здравословният начин на живот и грижата на имунната система стават все по-важни, откриваме, че най-добрите лекарства често са природните продукти. В този контекст, смесването на куркума с мед се оказва не само изключително полезно, но и мощно средство за предпазване и лечение на различни зимни инфекции и болести.

Започнете да пиете вода с куркума всяка сутрин и вижте какво ще се случи с тялото ви

Куркума

Куркумата не само, че притежава мощни антиинфламаторни свойства, но също така е богата на антиоксиданти и активни вещества, които борят срещу настинките и вирусите. В източната медицина куркумата е често използвана за облекчаване на различни видове болки. Активното вещество в куркумата се нарича куркумин - то не само придава цвета на подправката, но и отговаря за полезните й свойства. Съдържащите се в куркумата антиоксиданти действат като витамини C и E, предотвратявайки образуването на свободни радикали и забавяйки процесите на стареене, и хроничните заболявания. Основни приложения на куркумата включват подобряване на симптомите на артрит и мускулните болки, защита на мозъка, укрепване на имунната система и защита на черния дроб.

куркума, мед

Мед

Медът се явява отличен заместител на захарта за всички, които обичат сладкото, но се грижат и за фигурата си. Той притежава противовъзпалителни, укрепващи и успокояващи свойства, като поради това е ценен и обичан по целия свят. Познат е, заедно с чесъна, като един от най-добрите природни антибиотици. Доказано е, че медът убива различни видове микроорганизми и се използва при симптоми на настинка, хрема и раздразнено гърло. Той положително влияе на имунната система, участва в борбата с бактерии и вируси, защитава от инфекции и участва в процесите на регенерация на кожата. Редулира чревната флора.

Чай от куркума - за какво помага

Как да приготвим лековитата смес от мед и куркума?

В природната медицина тази смес е известна като "златен мед". Златният мед действа силно противовъзпалително, поддържа стабилната имунна система, помага на организма да се пребори с различни болести. Необходими са само 100 грама био мед и 15 грама куркума (една супена лъжица). Куркумата се добавя към меда и се бърка до гладка консистенция, която може да се съхранява при стайна температура във фуния. При първите симптоми на настинка е добре да приемаме половин чаена лъжичка от сместа на всеки час през три дни. След три дни дозировката е половин чаена лъжичка на всеки два часа. "Златният мед" може да се приема и с вода, като просто разтворим необходимата доза в чаша вода.

Ако искате да сте здрави, пригответе си този домашен лек от МЕД и КУРКУМА

Смесването на куркума с мед е не просто вкусно, но и едно от най-ефективните естествени лечебни средства. Тази комбинация предоставя на организма необходимите инструменти за борба срещу различни зимни заболявания и инфекции. Включете я във вашия ежедневен режим и се погрижете за здравето си по природен и вкусен начин.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛЕЗНО:

Долар - лев. Колко струва един щатски долар към един български лев днес, 2 май /валутен калкулатор/

Хороскоп Лъв днес, 1 май 2024 г.

Хороскоп Дева днес, 1 май 2024 г.

Кой хляб е най-здравословен срещу диабет?

Кога е най-подходящо да се бере лайка и как е правилно да се суши

Изследователи: Измиването на ябълките само с вода не е достатъчно

12 съвета, с които да избегнете качването на килограми по време на празниците

А вие грижите ли се достатъчно за тези 5 части от тялото си?

Долар - лев. Колко струва един щатски долар към един български лев днес, 1 май /валутен калкулатор/

3 скрити признака, че черният ви дроб не работи правилно

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com