Може ли да пиете кафе, ако имате високо кръвно налягане?

13669
Може ли да пиете кафе, ако имате високо кръвно налягане?
Снимка: iStock

Кафето е обичана напитка, която ни дава повече енергия и добър старт на дена. Но хората обикновено се съветват да не пият твърде много кафе, защото кофеинът може да повиши кръвното налягане.

Кафето обаче съдържа и някои съединения, които могат да понижат кръвното налягане. Проведено е проучване, което разглежда и представя доказателства, че умерената консумация на кафе може да бъде безопасна за хора с хипертония. Според проучването пиенето на три или повече чаши кафе дневно е свързано с по-ниско периферно и централно кръвно налягане.

Авторът на изследването се казва д-р. Ариго Ф.Г. Цицерон, доцент в катедрата по медицински и хирургични науки в университета в Болоня, и според него периферното и централното кръвно налягане са маркери за артериално втвърдяване и стареене.

Лекувайте високо кръвно налягане с яйца

Големите артерии са склонни да бъдат по-твърди при по-възрастни хора с високо кръвно налягане – това води до по-високо систолично кръвно налягане (горното число на показанието на кръвното налягане) и по-широко пулсово налягане (разликата между горните и долните числа).

В доклада е отбелязано, че ефектите на кафето върху кръвното налягане все още се обсъждат, главно защото е известно, че съдържанието на кофеин в кафето може да повиши кръвното налягане в краткосрочен план.

Но ефектите могат да бъдат облекчени от антиоксидантите, открити в кафето, които могат да помогнат на кръвоносните съдове да се разширят, както и да предпазят клетките от свободните радикали.

7 стъпки за понижаване на кръвното налягане без хапчета

Редовното пиене на кафе е свързано с понижаване на кръвното налягане

Д-р Цицерон и неговият екип са направили проучване как взаимодействието между кофеина и други съединения, открити в кафето, ще повлияе на честотата на кръвното налягане. Те изследват 720 мъже и 783 жени в своето проучване.

Изследователите са разгледали кръвното налягане и навиците за пиене на кафе на участниците, както и други данни, свързани със здравето на сърдечно-съдовата система.

След анализ на данните се установява, че консумацията на кафе е свързана с по-ниско кръвно налягане. Тенденцията е положителна, когато се консумират две чаши кафе на ден, и кафето не трябва да бъде забранено. Все пак е добре да се консумира с мярка и да се консултирате с вашия лекар, ако имате притеснения.

Трябва ли хората с високо кръвно да пият кафе?

Д-р Джим Лиу, кардиолог, казва, че макар това проучване да е малко и да се фокусира върху конкретна група от хора, неговите констатации са в съответствие с предишните познания за това как кафето влияе на кръвното налягане. Кафето може да повиши рязко кръвното налягане след консумация, но няма доказателства, които да показват, че умерените количества консумация на кафе водят до дългосрочни проблеми с високо кръвно налягане.

Статията има само информативна цел и не е препоръка или заместител на консултацията със специалист.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛЕЗНО:

Зодиите, които са невероятно страстни любовници

За какво е полезно да се пие топла вода с лимон?

Смес от сол и захар помага при безсъние

Зелените орехи с мед прочистват организма

От какво се причиняват заболяванията на евстахиевата тръба?

Зодиите, които винаги завиждат на успеха на другите

Рецепта: Невероятния италиански великденски козунак - Коломба

Велика събота: Месят се обредни хлябове и козунаци

Долар - лев. Колко струва един щатски долар към един български лев днес, 4 май /валутен калкулатор/

Голяма грешка: Не съхранявайте дрехите си в найлонов плик

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com