Мощна комбинация, която сваля холестерола

19168
Мощна комбинация, която сваля холестерола
Снимка: iStock

Високите нива на холестерола могат да представляват значителен риск за здравето на сърдечносъдовата система. Природата обаче ни е предоставила ефективно и вкусно решение. Комбинирането на мощните свойства на целината и меда може да помогне за намаляване на нивата на холестерола по естествен начин. Нека да проучим как тези две скромни съставки работят заедно за по-здраво сърце.

Ролята на целината

Целината, хрупкав и нискокалоричен зеленчук, съдържа уникално съединение, наречено 3-n-бутилфталид (3nB). Изследванията показват, че 3nB може да окаже положително въздействие върху нивата на холестерола. Той действа, като потиска ензима, отговорен за производството на холестерол в черния дроб, като по този начин намалява количеството на "лошия" LDL холестерол в кръвта. Освен това целината е богата на фибри, които подпомагат изхвърлянето на холестерола от организма.

Лекар: Видите ли това по пръстите си - имате висок холестерол

Магията на меда

Медът, естествен подсладител, почитан заради лечебните си свойства, допълва способността на целината да се бори с холестерола. Въпреки че медът е сладък, той има по-нисък гликемичен индекс в сравнение с рафинираната захар, което го прави по-здравословна алтернатива. Освен това медът е пълен с антиоксиданти и флавоноиди, които поддържат здравето на сърцето. Доказано е, че тези съединения понижават LDL холестерола и повишават нивата на "добрия" HDL холестерол, като по този начин подобряват цялостния холестеролов профил.

Синергични ефекти

Когато се комбинират целина и мед, техните индивидуални ползи синергично засилват ефекта им на понижаване на холестерола. Антиоксидантите, съдържащи се в меда, помагат за предотвратяване на окислителното увреждане на кръвоносните съдове, докато противовъзпалителните свойства на целината спомагат за по-доброто кръвообращение и намаляват натрупването на артериални плаки. Освен това фибрите в целината подпомагат извеждането на холестерола от организма, като ефективно намаляват нивата му.

Лекар: Видите ли това по лицето си - имате висок холестерол

Включване на целина и мед в хранителния режим

За да се насладите на ползите от целината и меда, помислете дали да не ги включите в ежедневието си. Насладете се на пръчици от целина с капка мед като здравословна закуска, добавете нарязана целина към салати или изпийте чаша топъл чай от целина, напоен с мед. Тези прости, но ефективни методи могат да ви помогнат да поддържате по-здравословен холестеролов профил и да подпомогнат цялостното здраве на сърцето.

Понижаването на нивата на холестерола не винаги изисква прием на лекарства. Природата ни предоставя прости, но ефикасни решения. Комбинацията от целина и мед предлага вкусен и естествен подход за борба с високия холестерол. Като включите тези съставки в диетата си, можете да предприемете активни стъпки към по-здраво сърце и по-добро качество на живот.

Статията има само информативна цел и не е препоръка или заместител на консултацията със специалист.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛЕЗНО:

Долар - лев. Колко струва един щатски долар към един български лев днес, 9 май /валутен калкулатор/

Защо трябва да ядем този свеж плод преди лягане?

Диетолог разкри какви са причините за болки в дясната страна и как да се отървем от тях

Как да премахнете мастна бучка под окото?

Как да се откажете от противозачатъчните, без да си навредите?

Мокра възглавница: защо слюноотделяте, докато спите?

Топ 4 зодии, които имат късмет по рождение

От мигрена до остеохондроза: причини за пулсиране в главата

Ето защо гласът ви звучи по-различно, когато остареете

Зодиите, които са ужасно сприхави по природа

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com