На какво може да се дължи сутрешния световъртеж?

7601
На какво може да се дължи сутрешния световъртеж?
Снимка: iStock

Сутрешният световъртеж може да се дължи на различни фактори, а появата му може да е резултат от комбинация от физиологични фактори, фактори, свързани с начина на живот, и влияния на околната среда. Разбирането на потенциалните причини може да помогне на хората да се справят или да предотвратят това тревожно усещане.

Един често срещан фактор, допринасящ за сутрешното замайване, е дехидратацията. През нощта организмът преминава през период на гладуване и течностите се губят чрез процеси като дишане и потене. Без адекватна хидратация обемът на кръвта намалява, което води до понижаване на кръвното налягане. Това от своя страна може да доведе до замайване, когато човек се изправи след продължително лежане.

Дали бабини рецепти против световъртеж ще ви избавят от този проблем?

Друга възможна причина са ниските нива на кръвната захар, особено при тези, които пропускат закуската или имат нередовен хранителен режим. Мозъкът разчита на постоянно снабдяване с глюкоза за получаване на енергия, а липсата на достатъчно кръвна захар може да доведе до замаяност и лесна уморяемост. Консумацията на балансирана закуска с въглехидрати и протеини може да помогне за стабилизиране на нивата на кръвната захар и да облекчи сутрешното замайване.

Постуралната хипотония е състояние, при което кръвното налягане спада внезапно при изправяне, което причинява замайване. Това явление може да бъде по-силно изразено сутрин, тъй като тялото преминава от хоризонтално във вертикално положение. За постуралната хипотония могат да допринесат различни фактори, като например възраст, лекарства или определени медицински състояния.

В някои случаи сутрешното замайване може да бъде причинено от нарушения на вътрешното ухо, като например доброкачествен пароксизмален позиционен световъртеж (BPPV). BPPV възниква, когато малки кристали във вътрешното ухо се разместват и нарушават нормалните механизми за равновесие. Промените в положението на главата, особено при ставане от леглото, могат да предизвикат епизоди на замайване.

Нарушенията на съня, като например сънната апнея, също могат да играят роля при сутрешното замайване. Сънната апнея води до периодични паузи в дишането през нощта, което се отразява на нивата на кислород в организма. Намаленото насищане с кислород може да доведе до симптоми като замайване при събуждане.

Световъртеж при възрастните хора: Лекар разкри какви заболявания издава

Освен това тревожността и стресът могат да допринесат за сутрешното замайване. Реакцията на организма на стрес може да предизвика промени в кръвното налягане и сърдечната честота, което води до чувство на замаяност. Техниките за релаксация, правилната хигиена на съня и стратегиите за управление на стреса могат да помогнат за облекчаване на тези симптоми.

В крайна сметка, ако сутрешният световъртеж продължава или е придружен от други тревожни симптоми, е изключително важно да се консултирате с медицински специалист. Той може да направи задълбочена оценка, като вземе предвид фактори като медицинска история, начин на живот и евентуални основни заболявания, за да определи точната причина за сутрешното замайване и да препоръча подходящи мерки за облекчаване.

Статията има само информативна цел и не е препоръка или заместител на консултацията със специалист.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛЕЗНО:

Защо чаят от ройбос е полезен за жените?

С тези съвети, лесно ще различите пресните яйца на пазара

Първите 3 дни от Страстната седмица: Традиции и вярвания

Яжте тези храни вечер, за да спите хубаво през нощта

Невролог: На тази възраст трябва да забравите за алкохола

Долар - лев. Колко струва един щатски долар към един български лев днес, 29 април /валутен калкулатор/

Кои витамини трябва да приемате при афти, кървящи венци и пърхот?

Възможно ли е да се облекчи отока на очите с народни средства?

Топ 4 на най-емоционално нестабилните зодии

Какво можете да направите, за да повишите бързо кръвната си захар?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com