Най-полезните чайове за сезона

8311
Най-полезните чайове за сезона
Снимка: Pexels

В студения есенен следобед в сезона на грипа и инфекциозните заболявания няма нищо по-хубаво от чаша горещ чай с капки живителна цитрусова свежест,пухкаво одеяло и книга в ръка. Чаят е напитка, позната от незапомнени времена. Традиция, култура, ритуал и удоволствие. Лек и наслада. Напитката е стопляща, ароматна, лековита, релаксираща и носи успокоение на ума и енергия на тялото. Различните видове чай са полезни за различни неразположения, страдания, части от деня и сезони. Познавайки предназначението им, ще съумеете да изберете най-подходящия за всеки момент. Най-полезните чайове за късната есен и сезона на вирусите са:

  • Кардамон

       Ароматен, известен с противовъзпалителните си свойства, чаят от кардамон е препоръчван за студения сезон. Ако добавите към него мед, топлото изкушение се превръща и в идеален лек за кашлица и болно гърло.

  • Джинджифил

       Джинджифилът е мощен помощник на имунната система, стимулира дейността ѝ и оказва подкрепа на организма в борбата с вирусите. Чаят от джинджифил е идеално решение за болки в гърлото и при кашлица. Подходяща е комбинацията му с мед. Има затоплящо действие, което също подпомага оздравяването и подобрява самочувствието по време на грипни заболявания. Чаят е пикантен и богат на антиоксиданти. Употребява се и при разстройство на стомаха. Притежава изразен болкоуспокоителен ефект. Препоръчва се и на диабетиците, тъй като съдейства за контрола на кръвната захар.

  • .Шипки

       Шипките са богати на витамин С, който е един от най-важните витамини, стимулиращи имунната система и подпомагащи борбата ѝ с вирусите. Чаят от шипки е един от най-предпочитаните през зимния сезон именно заради богатото съдържание на витамин С. Медът го подслажда идеално, без да отнема от аромата му. Чудесно се комбинира с резен лимон. Подпомага по-бързото оздравяване и възстановяване по време на и след боледуване. Използва се и при проблеми с концентрация, за редуциране на стреса, успокояване на сърдечния ритъм и при сърцебиене и тревожност.

  • Мента

Освежаващият вкус и аромат на ментата стимулира и пробужда ума и енергията, съживява, добавя щипка настроение. Ментата е чудесна при простуди, благодарение на анестетичен ефект върху гърлото, антимикробното и антивирусното действие и потискането на кашлицата. Успокоява стомаха, притежава обезболяващ ефект, препоръчва се и за облекчаване на симптомите на синдрома на раздразненото черво. Чаят от мента е с едновременно успокояващ и съживяващ сетивата аромат. Комбинира се чудесно с топло прясно мляко.

  • Мащерка

       Билката е позната със своите антибактериално и противовъзпалително действие, с които намира приложение при лечение на вирусни заболявания, белодробни страдания, ангина. Чаят е изключително ароматен, приятен, подходящ за всяко вирусно неразположение и просто за наслада.

  • Иглика

       Чаят от тази билка е добър избор при суха кашлица с цел по-добро отхрачване. Растението е познато от незапомнени времена именно с това си качество.

  • Ехинацея

       Чаят от ехинацея е вълшебна гореща течност, изтриваща главоболието, увеличаваща естествените защитни сили на организма и пречистваща кръвта. Доказано е благотворното му действие за пречистване на бронхите и втечняване на натрупания секрет. Стимулира имунната система, действа противовирусно, скъсява времето, нужно за оздравяване, справя се с кашлицата.

Кой чай ще бъде вашият избор днес?

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛЕЗНО:

Кои са най-неподходящите храни при разстройство?

Когато човек го сърби цялото тяло, какво означава това?

Канела: защо е опасна и как влияе на нивата на кръвната захар?

Болката в сърцето отива в лявата ръка: каква може да бъде причината?

Лазаровден и Цветница: Срещата на християнските празници и народните традиции

Защо храчките в носоглътката не изчезват: възможни причини и лечение

Как да се отървете от гълъбите на балкона?

Как лесно да отделите черупката от яйце с помощта на вода и чаша

Чудотворен: 5 изненадващи ползи от приема на женшен всеки ден

Тези 5 храни ще подобрят паметта ви

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com