Най-полезните за здравето видове чай

20144
Най-полезните за здравето видове чай
Снимка: iStock

Чаят може да бъде полезен за здравето, ако редовно пиете настойки за дълъг период от време. В зависимост от вашите нужди можете да изберете чай, който има положителен ефект върху кръвоносната, нервната и храносмилателната система или има бактерицидни свойства.

В статията ви запознаваме с доказано най-полезните за здравето чайове.

Зеленият чай - най-здравословният сред здравите хора

Зеленият чай има много разновидности. Може да се смесва с различни други чайове, особено с бял чай, както и с други билки, цветя и плодове. Зеленият чай има положителен ефект върху човешкото тяло, ако го пиете редовно.

Зеленият чай предпазва кръвоносната система, намалява риска от атеросклероза и понижава холестерола. Той може също така да ускори изгарянето на мазнините и да регулира храносмилателните процеси, като по този начин насърчава загубата на тегло. Зеленият чай улеснява намаляването на теглото и защото ускорява отделянето на токсини от тялото, т.е.почиства тялото и подобрява цялостната му работа.

Предимството на зеления чай е и високото съдържание на т.нар антиоксиданти, витамини и минерали. Следователно ползата от пиенето на ароматна инфузия на зелен чай забавя процеса на стареене. Антиоксидантите в зеления чай също могат да намалят риска от рак. Вид зелен чай със силни здравословни свойства е също матча , т.е.зелен чай на прах.

Бял чай - здраве от млади понички

Деликатният вкус и укрепващите здравето свойства правят белия чай много високо в списъка на здравословните напитки. Той е богат източник на антиоксиданти, които инхибират процеса на стареене, имат превантивен ефект в контекста на сърдечно-съдови заболявания и имат потенциал да предотвратят рака. Белият чай защитава кръвоносната система и защото регулира нивото на холестерола в организма.

Белият чай съдържа относително високо количество кофеин, поради което обикновено ободрява, ускорява метаболизма, стимулира храносмилането и намалява стреса. Кофеинът не само облекчава симптомите на стрес и намалява умората, но и стимулира ума, повишавайки концентрацията и придава енергия .

Червен чай за отслабване 

Въпреки че свойствата му за отслабване са най-известни, си струва да си припомним, че червеният чай има положителен ефект върху човешкото тяло и в други аспекти. Червеният чай стимулира храносмилането и насърчава изгарянето на мазнините, подпомага детоксикацията на организма и работата на черния дроб.

Подобно на други чайове, червеният чай също защитава кръвоносната система, като регулира холестерола. Благодарение на съдържанието на антиоксиданти, той действа и против стареене, подобрява състоянието на кожата, косата и ноктите. Освен това червеният чай има силно антибактериално, противовъзпалително и антивирусно действие, може да подпомогне лечението на заболявания на устната кухина и дихателните пътища.

Черен чай - стимулира, повишава концентрацията и действа върху храносмилателната система

Най-популярният черен чай съдържа относително високо количество кофеин, поради което стимулира, засилва концентрацията и подобрява паметта. Той също така има бактерициден ефект, има положителен ефект върху храносмилането и има успокояващ ефект в случай на отравяне. Редовното пиене на черен чай (без захар) предпазва сърдечно-съдовата система. Антибактериалният ефект на черния чай позволява и използването на инфузии външно, например при акне или пърхот.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛЕЗНО:

Какви са тайните на бенките на дясната ръка?

8 признака и симптоми на дефицит на витамин А

Опасно: Ето защо не трябва да спите на разтворени завеси

Невероятно: Ето какво се случва с тялото ви, ако пиете костен бульон всеки ден

Не може да отслабнете: Тези хранителни добавки ще ви помогнат

Колко съвместими са зодиите Лъв и Скорпион?

Най-лесният начин за прогонването на паяците е този

8 храни, които ще направят метаболизма ви парен локомотив

5 основателни причини да консумирате ягоди

Никога не яжте тези храни заедно, ако искате да отслабнете

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com