Напитки за понижаване на високото кръвно налягане

4865
Напитки за понижаване на високото кръвно налягане
Снимка: istockphoto.com

Високото кръвно налягане, или хипертонията, е широко разпространен здравен проблем, който може да доведе до тежки сърдечносъдови усложнения, ако не се контролира. Въпреки че за контролиране на кръвното налягане обикновено се предписват лекарства и промени в начина на живот, предполага се, че някои напитки играят роля за понижаване на високото кръвно налягане. Включването на тези напитки в балансирана диета може да допринесе за цялостното здраве на сърцето.

Чай от хибискус

Богат на антиоксиданти, чаят от хибискус привлече вниманието с потенциала си да понижава кръвното налягане. Проучванията показват, че антоцианините в хибискуса могат да помогнат за отпускане на кръвоносните съдове, като по този начин насърчават по-ниски нива на кръвното налягане. Редовната консумация, съчетана с намаляване на приема на натрий, може да доведе до благоприятни резултати.

Сок от цвекло

Цвеклото е естествен източник на нитрати - съединения, които могат да разширят кръвоносните съдове и да подобрят притока на кръв. Консумацията на сок от цвекло се свързва с умерено намаляване на кръвното налягане. Смята се, че високото съдържание на нитрати в него засилва производството на азотен оксид, което допринася за отпускането на кръвоносните съдове.

5 симптома на хипертония, които често се пренебрегват

Зелен чай

Известен със съдържанието си на полифеноли, зеленият чай предлага множество ползи за здравето, включително потенциално намаляване на кръвното налягане. Съдържащите се в зеления чай катехини могат да помогнат за отпускане на кръвоносните съдове и да подобрят ендотелната функция, която играе роля в регулирането на кръвното налягане.

Сок от нар

Нарът е богат на антиоксиданти, особено на пуникалагини, за които се смята, че имат понижаващо кръвното налягане действие. Редовната консумация на сок от нар може да допринесе за понижаване на кръвното налягане и подобряване на цялостното здраве на сърдечносъдовата система.

Овесено мляко

Обогатеното с бета-глюкани овесено мляко се свързва с намаляване на кръвното налягане. Бета-глюканите са разтворими фибри, които могат да помогнат за регулиране на нивата на холестерола, което от своя страна подпомага здравето на сърцето и контрола на кръвното налягане.

Обезмаслено мляко

Нискомаслените млечни продукти като обезмасленото мляко са добър източник на калций и витамин D, които се свързват със здравословни нива на кръвното налягане. Смята се, че комбинацията от тези хранителни вещества допринася за отпускането на кръвоносните съдове.

Сок от целина

Въпреки че проучванията продължават, някои изследвания показват, че екстрактът от целина може да има антихипертензивни свойства. Смята се, че съединения като фталидите спомагат за отпускане на мускулите на кръвоносните съдове, което води до потенциално намаляване на кръвното налягане.

Хипертония - всички ядем тези полезни храни, но те вдигат кръвното

Сок от диня

Динята съдържа цитрулин - аминокиселина, която може да засили производството на азотен оксид, като по този начин подпомага отпускането на кръвоносните съдове и потенциалния контрол на кръвното налягане.

Билкови чайове

Билкови настойки като лайка, пасифлора и лавандула могат да допринесат за намаляване на стреса и косвено да подпомогнат регулирането на кръвното налягане. Хроничният стрес може да повиши кръвното налягане, така че включването на тези успокояващи чайове в рутинната програма за релаксация може да бъде от полза.

Макар че тези напитки обещават да подпомогнат управлението на кръвното налягане, важно е да помните, че те не заместват медицинския съвет или предписаното лечение. Индивидуалните реакции могат да варират и промените в начина на живот, като поддържане на балансирана диета, редовни физически упражнения, управление на стреса и спазване на лекарските препоръки, остават жизненоважни за постигане и поддържане на здравословни нива на кръвното налягане. Винаги се препоръчва да се консултирате със здравен специалист, преди да предприемете значителни промени в начина на хранене.

Статията има само информативна цел и не е препоръка или заместител на консултацията със специалист.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛЕЗНО:

Косопад от стрес: как, защо, какво да направим?

Болки на гладно: причини и как да се справим с неприятните усещания

Какво се случва с тялото ви, ако ядете по 10 яйца всеки ден?

Защо понякога се появява кашлица след хранене?

Кардиолог обясни дали е вредно да спите на дясната страна

Кои витамини са задължителни за жените над 60 г.?

Искате ли да сте млади и красиви? Добавете този продукт към вашата диета

Защо много хора пият чай от джинджифил на гладно?

Тези ключови симптоми показват, че имате проблем с щитовидната жлеза

Долар - лев. Колко струва един щатски долар към един български лев днес, 30 април /валутен калкулатор/

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com