Напуканите лакти са симптом за следния сериозен проблем ...

11322
Напуканите лакти са симптом за следния сериозен проблем ...
Снимка: iStock/Guliver

За някои основни области на човешкото тяло, като челото или ръцете, се полага най-голяма грижа, щом става въпрос за поддържане и лечение на кожата - но някои други зони остават забравени и страдат заради нашето невнимание.

Ето обяснението на д-р Андрю Ортон

Например, често забравяме лактите си - затова не е чудно, че при много хора тези части от ръцете изглеждат напукани и сухи. Фактът, че не ги виждаме директно, влияе много за това обстоятелство - поради което наличието на сухи лакти при толкова хора се е превърнало почти в норма.

Напукана кожа през зимата? Тези 3 средства лекуват и успокояват кожата бързо

Защо лакътят ни е напукан: какво означава това?

Лактите са една от зоните на тялото, които мием най-зле - или защото не помним, или защото не им обръщаме необходимото и достатъчно внимание. В отделни случаи това ги изсушава.

Ако лакътят ви е сух и напукан, това се дължи не само на една причина. В зависимост от организма човек може да има предразположение към един или друг фактор – затова ето най-честите причини за сухи и напукани лакти.

Колкото по-дебела е кожата, толкова по-склонна е към изсъхване. Понеже кожата на лакътя е една от най-дебелите по тялото, нормално е там тя да проявява такава склонност.

През по-голямата част от деня лактите са в непрекъснато триене с ръкавите на дрехите, както и с опорни повърхности. Това причинява състояние, известно като хиперкератоза - удебеляване на кожата, причинено от натрупване на кератин. Използването на много силни сапуни или лосиони също изсушава кожата, особено тази около лактите и коленете. Хронични заболявания и специфични кожни състояния като псориазис или екзема на свой ред причиняват сухота по лактите. Липсата на хранителни вещества, като витамини А и Е, е допълнителен фактор за напукване на лактите.

Домашни средства за напукани лакти

Домашните средства за лечение на сухи лакти би трябвало да се насочат към две различни цели. От една страна, ексфолирането трябва да се използва за минимизиране на дебелината на кожата, а от друга, за хидратиране на дермата, за да е постоянно влажна.

Ето как да избегнем сухата и напукана кожа през студените дни

Ексфолиация на сухи лакти

Много лесен начин за ексфолиране на сухи лакти е да използвате гъба тип „сюнгер“. Правейки кръгови движения, имате възможност да премахнете най-повърхностния слой мъртва кожа, позволявайки на новата да се роди здрава и мека.

Друг вариант е да си направите домашен скраб със зехтин и захар. Смесвате 3 с. л. зехтин с 2 с. л. захар и след това нанасяте сместа с кръгообразни движения върху кожата на лакътя. Оставяте за 10 минути сместа да подейства и измивате мястото с хладка вода.

Изцедете сока на един лимон и го изсипете в чаша, след което го смесете с 2 с. л. сода за хляб. Разбъркайте до образуване на гъста паста, разтрийте лактите и оставете сместа за 15 минути.

Хидратация на лактите

След като лактите ви бъдат ексфолирани, следващата стъпка е да ги държите добре хидратирани, за да не се напукват. За това имате различни алтернативи.

Когато избирате хидратиращ крем, уверете се, че съдържа витамин Е и алое вера, които ще осигурят необходимите хранителни вещества, за да поддържат кожата на лактите ви хидратирана. Намазването на лактите ви с масло ще ги задържи в идеално състояние на хидратация: кокосовото масло, зехтинът или лавандуловото масло са подходящи за целта. Избягвайте да използвате масла с аромати или спирт, тъй като те допълнително ще влошат състоянието на лактите ви.

След като намажете лактите с хидратиращ крем или с малко масло, покрийте лактите със стреч-фолио и го оставете половин час след нанасяне на хидратиращия крем.

Внимание! Статията предлага само информация, а не медицински указания. Винаги търсете медик-специалист!

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛЕЗНО:

Добавете този зеленчук към салатата си и няма да се познаете в огледалото

Вкусът на метал в устата и още 8 признака на ниска киселинност на стомашния сок

Защо чаят от ройбос е полезен за жените?

С тези съвети, лесно ще различите пресните яйца на пазара

Първите 3 дни от Страстната седмица: Традиции и вярвания

Яжте тези храни вечер, за да спите хубаво през нощта

Невролог: На тази възраст трябва да забравите за алкохола

Долар - лев. Колко струва един щатски долар към един български лев днес, 29 април /валутен калкулатор/

Кои витамини трябва да приемате при афти, кървящи венци и пърхот?

Възможно ли е да се облекчи отока на очите с народни средства?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com