Насоки за хранене при високо кръвно налягане

13991
Насоки за хранене при високо кръвно налягане
Снимка: iStock

Поддържането на здравословен хранителен режим е от решаващо значение за справяне с високото кръвно налягане, известно още като хипертония. Правенето на информиран избор за това какво да ядем може значително да допринесе за понижаване на кръвното налягане и за насърчаване на цялостното сърдечносъдово здраве.

Ето някои насоки за хранене, които да следвате:

Ограничете приема на натрий

Високите нива на натрий могат да допринесат за повишаване на кръвното налягане. От съществено значение е да намалите приема на сол, като избягвате преработените храни, консервираните продукти и храната в ресторантите/заведенията за бързо хранене, тъй като те често съдържат високи нива на натрий. Избирайте пресни, пълноценни храни и използвайте билки и подправки, за да придадете вкус на ястията си вместо сол.

Спазвайте диетата DASH

Диетата DASH (Dietary Approaches to Stop Hypertension) е предназначена за понижаване на кръвното налягане. Тя набляга на плодовете, зеленчуците, пълнозърнестите храни, постните протеини и нискомаслените млечни продукти. Тази диета е богата на калий, калций, магнезий и фибри, за които е известно, че имат положителен ефект върху кръвното налягане.

Увеличете храните, богати на калий

Калият спомага за балансиране на нивата на натрий в организма и може да противодейства на ефекта му върху кръвното налягане. Включете в диетата си храни, богати на калий, като банани, портокали, спанак, сладки картофи и домати.

Само при високо кръвно: 11 храни за бързо понижаване!

Изберете постни протеини

Изберете постни протеини, като например птиче месо, риба, боб и бобови растения, вместо червено месо. Мазните риби, като сьомга и скумрия, са богати на омега-3 мастни киселини, за които е доказано, че понижават кръвното налягане.

Включете пълнозърнести храни

Пълнозърнестите храни, като кафяв ориз, киноа и пълнозърнест хляб, са богати на фибри и хранителни вещества, които допринасят за здравето на сърцето. Те могат да помогнат за регулиране на кръвното налягане и да насърчат цялостното добро състояние на сърдечносъдовата система.

Ограничете наситените и трансмазнините

Намалете приема на наситени и трансмазнини, които обикновено се съдържат в пържените храни, преработените закуски и хлебните изделия. Заложете на по-здравословни мазнини като тези, които се съдържат в зехтина, авокадото и ядките.

Умерена консумация на алкохол

Въпреки че някои проучвания показват, че умерената консумация на алкохол може да има ползи за сърдечносъдовата система, прекомерното пиене може да повиши кръвното налягане. Ако решите да консумирате алкохол, правете го умерено, което обикновено се определя като до едно питие на ден за жените и до две питиета на ден за мъжете.

12 перфектни храни при високо кръвно налягане

Следете за размера на порциите

Контролирането на размера на порциите е от съществено значение за поддържането на здравословно тегло, което е от решаващо значение за контрола на кръвното налягане. Съобразявайте се с размера на порциите и избягвайте преяждането.

Останете хидратирани

Правилната хидратация е от съществено значение за цялостното здраве. Пиенето на достатъчно количество вода може да помогне за регулиране на кръвното налягане. Стремете се да приемате поне осем чаши вода на ден.

Не забравяйте, че винаги е препоръчително да се консултирате със здравен специалист или регистриран диетолог, за да създадете персонализиран хранителен план, основан на вашите индивидуални здравни нужди и обстоятелства. Освен това възприемането на здравословен начин на живот, който включва редовна физическа активност и управление на стреса, може допълнително да допринесе за ефективното управление на високото кръвно налягане.

Статията има само информативна цел и не е препоръка или заместител на консултацията със специалист.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛЕЗНО:

3 начина как да избирате между две предложения за работа

Топ 4 зодии, които ще имат късмет през май 2024 г

Долар - лев. Колко струва един щатски долар към един български лев днес, 3 май /валутен калкулатор/

Какво да правите, ако имате запушено ухо от хрема?

Топка на стъпалото на крака: колко опасна е и как да се отървете от нея

Какво да правите, ако в окото ви се спука кръвоносен съд?

4 причини за кървене от ушите

Експерт разкри защо боли костта зад ухото?

Какво да направите, ако лицето ви е подуто или подпухнало?

5 причини за болки в слабините

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com