Научете кои храни съдържат най-малко калий

34647
Научете кои храни съдържат най-малко калий
Снимка: iStock

Калият е крайно нужен за формиране на нервната и мускулната тъкан в човешкия организъм - но прекалено многото калий в организма е индикатор за сериозни усложнения в здравословното състояние, а именно: хронично заболяване на бъбреците. По тази причина се нуждаете от информация кои хранителни продукти имат ниско ниво на съдържание на калий, за да им отдавате предпочитанията си – и обратно: кои продукти имат висока степен на съдържание на калий, за да ги намалявате или най-добре избягвате.

Нормалните степени на нивото на калий се колебаят от 3,5 до 5,0 мг/л. По-високата степен на съдържанието на калий в кръвта е сериозен индикатор за електролитен дисбаланс и е познато под термина "хиперкалиемия". Подобно отклонение може да има крайно сериозни последици. Но все пак възможно е, за щастие, да се намали степента на калий в кръвта по натурален път. За да извършите това, се налага да пиете по-големи количества вода, да се въздържате от мляко и плодови сокове, както и да спазвате условията на съответна диета с ниска степен на калий. Но е доста възможно да се стигне и до медицинска намеса.

Пийте вода! Дехидратацията (обезводняването) е една от основните предпоставки за възникване на хиперкалиемия. Нужното количество вода дневно – от 1.5 до 2 литра на възрастен човек, помагат за поддържане на нормалната степен в съдържанието на калий

5 храни, богати на калий, които всяка жена трябва да яде

Не на соковете! Много зеленчукови и плодови сокове (най-вече от портокал и моркови) имат висок калиев състав. Затова пък други се състоят от микстура от плодове, които са подходящи за диета с ниска степен на калий – например, боровинки или грозде. Но е важно да бъде достоверно известно, че соковете ви не съдържат ингредиенти от плодове с висока степен на калиев състав. Определено и категорично е необходимо да внимавате пи консумацията на смутита! В доста смутита се включват банани, които плодове по принцип съдържат висока степен на калиево ниво.

Премахнете от менюто си хранителни продукти с висока степен на калиев състав. Например гледайте да избягвате доматен сос, миди, банани, цвекло, авокадо, сини сливи, броколи, варен спанак, портокали. Накисвайте задължително пресните плодове в студена вода поне 3-4 часа преди консумацията им, за да намалите нивата на калий в тях.

Включете непременно в менюто си храни с ниска степен на калиево съдържание. Избягвайте кафяв ориз и паста, също и други пълнозърнести храни. Добре е те да бъдат заменени с бял ориз и бял хляб, понеже съдържат в по-малка степен калий. Може да включите в менюто си определени плодове (горски ягоди и други горски плодове като къпини и малини, грозде), а също и конкретни зеленчуци (зеле, царевица, карфиол).

Признаците, които издават недостиг на калий

Консумирайте нетлъсти, постни белтъчини. Постните храни са достатъчно приемливи за диета с ниска степен на калиев състав, ако ги консумирате на неголеми порции. В случай, че готвите пуешко, пилешко или свинско, оптималният вариант е да се ограничите с малка порция.

Ако установите (след съответния преглед), че степента на калий в кръвта ви е рисково висока, ще възникне необходимост и от съответна диета. Изберете храни с ниска степен на калиев състав. Такива продукти са следните: ябълково пюре, аспержи, зеле, горски плодове, карфиол, царевица, краставици, грозде, грейпфрут, зелен фасул, маруля, лук, грах, ананас, репички, ревен, мандарини, ряпа. Сокове: сок от червена боровинка, от ябълки, гроздов сок.

Ето мнението на бразилската специалистка по диетология доктор Татяна Занин.

Внимание! Тази статия има само информативен характер. Избягвайте самолечение и се консултирайте с лекар-специалист!

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛЕЗНО:

Кои са най-добрите храни за здраво сърце?

Тези три вкусни плода подобряват качеството на съня

Долар - лев. Колко струва един щатски долар към един български лев днес, 5 май /валутен калкулатор/

Зодиите, които са невероятно страстни любовници

За какво е полезно да се пие топла вода с лимон?

Смес от сол и захар помага при безсъние

Зелените орехи с мед прочистват организма

От какво се причиняват заболяванията на евстахиевата тръба?

Зодиите, които винаги завиждат на успеха на другите

Рецепта: Невероятния италиански великденски козунак - Коломба

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com