Признаците, които издават недостиг на калий

21130
Признаците, които издават недостиг на калий
Снимка: iStock/Guliver

Калият е жизненоважен за мускулите, нервите и сърдечно-съдовото здраве. По-голямата част от този елемент в тялото ни (около 98 процента) се намира в клетките. Именно чрез него нашите нерви и мускули комуникират и транспортират хранителни вещества до клетката.

Калият помага на бъбреците да регулират нивата на натрий. Естествено е да се предположи, че ако има недостиг на калий в организма, това ще се отрази негативно не само на бъбреците, но и на мускулите, нервите, съдовете и сърцето.

За щастие, това хранително вещество се съдържа в много вкусни храни (пъпеши, авокадо, банани и бял боб). Но дори и да приемате препоръчаната доза калий от 4700 mg на ден, пак може да имате дефицит на този елемент. Състоянието е известно като хипокалиемия.

Вероятно вече си задавате въпроса как е възможно да имате калиев дефицит при положение, че приемате достатъчно калий.

Това е така, защото колкото повече натрий консумирате, толкова повече калий се отделя от тялото ви. Дефицитът се наблюдава много по-често при хора, които губят калий чрез изпотяване, като и при тези, които злоупотребяват с лаксативи и диуретици или имат стомашно-чревни разстройства, диабет, диария.

Признаците на дефицит на калий са трудни за разпознаване, тъй като те са често срещани симптоми на други заболявания. Но това не означава, че хипокалиемията е маловажна.

Дефицитът на калий всъщност е смъртоносен, според експерти. 

Хората, които имат явен недостиг на този елемент, могат бързо да се изправят пред опасни сърдечно-съдови заболявания.

Бъдете особено внимателни, ако усетите някой от изброените по-долу симптоми и не можете да определите основната причина за това. В случая е важно да посетете вашия лекар и да проверите нивата си на калий.

Ето кои са признаците, които издават, че имате недостиг на калий в тялото си.

Слабост и умора

Ако сте спали достатъчно, но все още се чувствате изтощени през целия ден, може да се наложи да преразгледате дневния си прием на калий.

Слабостта и умората често са първите признаци на калиев дефицит. Този минерал помага за регулиране на мускулните контракции.

Мускулни крампи и спазми

Мускулните крампи са внезапни мускулни контракции, които могат да възникнат, когато нивата на калий са ниски. Тъй като калият е пряко свързан с мускулните контракции, недостатъчните му нива може да доведат до неконтролирани и продължителни мускулни болки и крампи.

Храносмилателни проблеми

Калият помага за предаването на сигнали от мозъка към мускулите, разположени в храносмилателната система. Поради това липсата му може да причини запек, подуване на корема и коремни спазми.

Неравномерен сърдечен пулс

Недостигът на калий може да причини неприятно усещане за учестен пулс. Симптомът може също да показва аритмия или неравномерен сърдечен ритъм, което също е свързано с липсата на този минерал. Това може да е признак и на по-сериозно сърдечно заболяване.

Скованост и болка в мускулите

Когато нивата на калий са много ниски, кръвоносните съдове се свиват и това ограничава притока на кръв (следователно и на кислород) към мускулите, причинявайки клетъчен глад. Резултатът е състояние, наречено рабдомиолиза, което протича с бързо разграждане на мускулите, придружено от симптоми като мускулна скованост и болка.

6 признака за недостиг на калций, които не трябва да пренебрегвате

Дефицитът на калций (по-известен като хипокалциемия) е състояние, при което няма достатъчно калций в кръвта. Често се причинява от липс...

Изтръпване и боцкане 

Калият помага да поддържате нервите си здрави и без него може да изпитате усещане, известно като мравучкане. Това усещане най-често засяга ръцете, краката и ходилата.

Проблеми с дишането

Калият помага на белите дробове да се разширяват и свиват, така че липсата му може да доведе до задух. По-лошото е, че тежкият дефицит може да спре напълно функцията на белите дробове, което би било фатално.

Високо кръвно налягане

Пребори депресията с тези храни и витамини

Колкото по-възрастен става човек, толкова по-голям е рискът от депресия или отделните му прояви - лошо настроение, меланхолия и т.н. - ...

Без достатъчно калий, който да ви помогне да отпуснете кръвоносните съдове, те се стесняват и това предизвиква повишаване на кръвното налягане.

Припадък и световъртеж

Спадът в нивата на калия може да забави сърдечния ритъм до такава степен, че да доведе до световъртеж и дори до припадък.

Най-добрият начин да си набавите 4700 милиграма от този минерал на ден е като ядете много плодове и зеленчуци.

Но според Центровете за контрол и превенция на заболяванията само 1 на всеки 10 възрастни консумира препоръчаните количества плодове и зеленчуци. Докато бананите са известни като храната с най-високо съдържание на калий, добре е да знаете, че не им отстъпват и куп други храни - зеленолистни, домати, краставици, тикви, патладжан, авокадо, тиква, картофи, моркови, стафиди, моркови, боб, кисело мляко, месо, риба и ядки. 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Скрити лимонки: Това са наистина най-сексуалните зодии

7 грешки, които често се допускат на първа среща

Всичко, което трябва да знаете за мъжа Телец

За жените над 40 години - тази мода им сваля по някоя друга година

Как да увеличите доходите с помощта на нумерологията: 3 съвета, които работят безупречно

Как да увеличите доходите с помощта на нумерологията: 3 съвета, които работят безупречно

10 неочаквани начина да използвате домакинско фолио

20 необичайни начина да използвате парче сапун

Щипка на прозореца? 7 лайфхака, за които може би не знаете

Как да боядисаме яйца за Великден без химия: Начините, за които никога не сте чували

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Любопитно