Не е за вярване колко са полезни тези семена

3790
Не е за вярване колко са полезни тези семена
Снимка: iStock/Guliver

Семената от копър, известни със своя ароматен и специфичен вкус, се използват от векове както за кулинарни, така и за медицински цели. Освен че придават възхитителен вкус на ястията, семената от копър предлагат редица ползи за здравето, които допринасят за цялостното благосъстояние. Ето някои от основните ползи за здравето на семената от копър:

Помощ за храносмилането

Семената от копър са широко известни със своите храносмилателни свойства. Те могат да помогнат за облекчаване на храносмилателни проблеми като подуване на корема, лошо храносмилане и газове. Дъвченето на семена от резене след хранене или консумацията на чай от резене може да насърчи здравословното храносмилане и да облекчи дискомфорта.

Противовъзпалително действие

Семената от копър притежават противовъзпалителни свойства, които могат да помогнат за намаляване на възпаленията в организма. Те съдържат фитонутриенти и антиоксиданти, които помагат в борбата с оксидативния стрес и предотвратяват хроничното възпаление, което се свързва с различни здравословни състояния.

Всичко, което трябва да знаете за семената от копър за ОТСЛАБВАНЕ

Антиоксидантна сила

Семената на копъра са богати на антиоксиданти като флавоноиди, фенолни съединения и витамин С. Тези антиоксиданти помагат за защита на организма от свободните радикали, които са нестабилни молекули, които могат да причинят клетъчно увреждане и да допринесат за развитието на хронични заболявания.

Подпомага загубата на тегло

Семената от копър могат да бъдат ценно допълнение към диетата за отслабване. Те са с високо съдържание на фибри и могат да насърчат чувството за ситост, намалявайки преяждането. Освен това семената от копър могат да стимулират метаболизма и да подобрят храносмилането, което може да подпомогне контрола на теглото.

Здраве на дихателните пътища

Етеричните масла, съдържащи се в семената от копър, имат отхрачващи свойства, които могат да спомогнат за разхлабване на слузта и храчките, улеснявайки изхвърлянето им. Това прави семената от копър полезни за хора, страдащи от респираторни заболявания като кашлица, бронхит и астма.

Здраве на костите

Семената от копър са добър източник на важни минерали като калций, магнезий и фосфор, които са жизненоважни за поддържането на силни и здрави кости. Редовната консумация на семена от копър може да допринесе за увеличаване на костната плътност и да помогне за предотвратяване на състояния като остеопороза.

Засаждане на семена от копър: Ще се изненадате колко е лесно

Хормонален баланс

Семената от копър съдържат съединения, които имат естрогеноподобно действие върху организма, което ги прави полезни за жени, изпитващи симптоми, свързани с хормонален дисбаланс, като менструални спазми и дискомфорт по време на менопауза. Те могат да помогнат за регулиране на менструалния цикъл и да осигурят облекчение на свързаните с него симптоми.

Орално здраве

Дъвченето на семена от резене може да освежи дъха и да насърчи здравето на устната кухина. Антимикробните свойства на семената от копър помагат в борбата с бактериите в устата, като намаляват риска от лош дъх, заболявания на венците и кариеси.

Важно е да се отбележи, че макар семената от копър да предлагат многобройни ползи за здравето, хората със специфични заболявания или бременните и кърмачките трябва да се консултират със своя лекар, преди да включат семена от копър в диетата си.

Статията има само информативна цел и не е препоръка или заместител на консултацията със специалист.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛЕЗНО:

Лекар: 3 лесни начина, с които да спрете нощното уриниране

Фитнес треньор: Тези 4 храни блокират отслабването

Трикове, с които да засилите метаболизма си на 30, 40, 50 и 60 години

Зодиите, които не могат да крият емоциите си

Най-добрите плодове за лечение на затлъстял черен дроб

Къде отслабваме първо, когато губим тегло?

4 жени от зодиака, които имат късмет в любовния живот

Как да отслабнем около менопаузата и как да задържим теглото?

Какви са причините за засилването на сезонните алергии

Каква е подходящата за вас доза витамин C и как да си я набавите

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com