Не плюйте костилките! На кои плодове могат и трябва да се ядат костилките?

38596
Не плюйте костилките! На кои плодове могат и трябва да се ядат костилките?
Снимка: iStock

Със сигурност няма да умрете, ако случайно изядете семките от диня или пъпеш. Но какви опасности крият костилките на другите плодове?

Нар - спазми, обриви и укрепва стомаха

Семената от нар съдържат вещество, което укрепва стомаха, има витамин В, който подобрява работата на стомашно-чревния тракт, витамини А и Е и цял списък от полезни вещества: желязо, натрий, калций, калий, мастни киселини, йод, танини и други.

Но въпреки цялата тази полза, не се препоръчва да ядете много нар наведнъж. Витамините и аминокиселините в големи количества стават токсични и вредни за тялото.

Цитрусови плодове – при гъбички и главоболие

Не трябва да плюете семките на лимона и лайма. Разбира се, те не съдържат витамин С, но имат салицилова киселина, основната съставка на аспирина. Следователно, такива костилки ще бъдат подходящи вместо хапчета и няма да имат странични ефекти. Дори древните лечители препоръчват дъвченето на пет или шест лимонови семки срещу главоболие.

Портокалите и мандарините - техните костилки могат да помогнат в борбата с гъбични заболявания и рак. И всичко това благодарение на съдържащия се в тях витамин B17. Важно правило: не ги пийте с вода, а ги дъвчете, за да получите необходимите ползи и да разгърнете пълния си потенциал.

Костилките от маслини помагат при диабет и прочистват червата

Динята ще премахне радиацията, а пъпешът ще премахне възпалението

Семената на динята предотвратяват развитието на ракови тумори и сърдечно-съдови заболявания, понижават кръвното налягане и забавят стареенето. Високото съдържание на аргинин в тях помага за растежа на мускулите, пектинът премахва вредните вещества (дори радиоактивни!), а растителните влакна нормализират работата на храносмилателния тракт, изчиствайки ги от токсини и токсини.

Семената на динята се считат за антимикробно и противогъбично средство, подобряват зрението, понижават нивата на кръвната захар, а съдържащите се в тях магнезий и витамини имат положителен ефект върху психическото състояние. Но в същото време те са вредни за хора, чието тяло не произвежда цитрулин. Тъй като в семената има достатъчно от тази аминокиселина, в тялото на пациенти с цитрулинемия веществото ще се превърне в аргинин, който при разлагане ще даде амоняк.

Семките от пъпеш също са разрешени и дори препоръчителни за консумация. Но много внимателно - максимум два грама на ден. В противен случай ще има проблеми с далака. Малко количество семена активира метаболизма, помага в борбата със стомашно-чревните заболявания, премахва възпалението и нормализира нивата на холестерола. Просто не приемайте всичко буквално - не се опитвайте да се лекувате със семена.

Не изхвърляйте костилките на фурмите - вижте какво лекуват те

Грозде – при камъни в бъбреците

Семките от грозде се считат за силен диуретик, предписват се при камъни в бъбреците и подагра. Проучванията показват също, че намаляват кръвното налягане, а някои вещества предотвратяват развитието на хипертония, предпазват миокардното увреждане от исхемия. Според древната медицина можете дори само да дъвчете гроздови семки, ако имате стомашно разстройство.

Маслото от гроздови семки помага в борбата с възпалението и лекува рани. Всичко това благодарение на биологично активните вещества в състава му.

Това, което точно се съдържа в гроздовите семки, са мастни масла, танини, лецитин, ванилин и оцетна киселина, витамин Е и пикгеноли, вещества с антиоксидантно действие. По-добре да дъвчете тези костилки.

Череша, ябълка и круша - само без костилки!

Сама по себе си черешата със сигурност е полезна. В нея има както диетични фибри, така и органични киселини: аскорбинова, ябълчена, салицилова, лимонена. Но костилките съдържат амигдалин. Под въздействието на стомашния сок той се разпада на глюкоза и циановодородна киселина. Киселината е отговорна за токсичността на ядрата, поради което рискувате да получите сериозно отравяне. Същото може да се каже и за прасковите, сливите, кайсиите, ябълките и черешите.

Всички семкови плодове съдържат циановодородна киселина, която е вредна за здравето на тялото.

Статията има само информативна цел и не е препоръка или заместител на консултацията със специалист.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛЕЗНО:

Кой чай е най-здравословен: пийте 2-3 чаши на ден и вижте резултатите

Долар - лев. Колко струва един щатски долар към един български лев днес, 29 март /валутен калкулатор/

Правете това на работа, за да имате повече енергия и да сте по-продуктивни

5 признака, че тялото ви е задръстено с токсини

Кои са "позволените храни" при колит?

Тези зодии със сигурност ще ви предадат

Парене и сълзене на очите: възможни причини и лечение

Как да намалим незабавно кръвната си захар?

Рязко замайване и гадене - причини за възникване

Защо винаги виждам 11:11 на часовника?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Полезно