Костилките от маслини помагат при диабет и прочистват червата

31174
Костилките от маслини помагат при диабет и прочистват червата
Снимка: Pixabay

През последните години интересът към природните средства за лечение на диабет и прочистване на червата нараства. Едно от потенциалните решения, които привличат вниманието, е използването на маслинови костилки. Маслиновите костилки, които често се изхвърлят като отпадъци, съдържат съединения, които могат да бъдат от полза за хората с диабет и за тези, които търсят естествен подход за прочистване на червата. В тази статия се разглеждат потенциалните ползи за здравето и употребата на маслинови костилки за лечение на диабет и насърчаване на здравето на червата.

Управление на диабета с костилки от маслини

Диабетът е хронично заболяване, което се характеризира с високи нива на кръвната захар. Маслиновите костилки привлякоха вниманието поради потенциала им да подпомагат лечението на диабета. 
Изследванията показват, че маслиновите костилки съдържат биоактивни съединения, като полифеноли и флавоноиди, които имат антиоксидантни и противовъзпалителни свойства. Тези съединения могат да помогнат за регулиране на нивата на кръвната захар, да подобрят чувствителността към инсулина и да намалят риска от усложнения, свързани с диабета.

Кои са най-полезните маслини за вашия организъм - разберете сега!

Маслиновите костилки могат да допринесат и за намаляване на нивата на холестерола в кръвта, което е често срещан проблем при хората с диабет. Проучванията показват, че някои съединения, открити в костилките от маслини, като олеуропеин и хидрокситирозол, могат да помогнат за понижаване на LDL (лошия) холестерол, като същевременно повишават HDL (добрия) холестерол, като по този начин подпомагат сърдечносъдовото здраве.

Важно е обаче да се отбележи, че костилките от маслини не трябва да заместват предписаните лекарства или лекарските съвети. Консултацията със здравен специалист е от решаващо значение, преди да включите костилките от маслини или каквито и да било природни средства в плана си за управление на диабета.

Свойства на маслиновите костилки за прочистване на червата

Поддържането на здрава храносмилателна система е жизненоважно за цялостното благополучие, а прочистването на червата играе решаваща роля за постигане на оптимално здраве на червата. Маслиновите костилки предлагат потенциални ползи за естествено прочистване на червата. Съдържанието на фибри в маслиновите костилки, особено неразтворими фибри, спомага за редовното движение на червата и предотвратява запека.

Черни или зелени маслини – кои са по-здравословни?

Освен това фенолните съединения, съдържащи се в костилките от маслини, притежават антимикробни и противовъзпалителни свойства, като подпомагат здравословната чревна микрофлора. Те могат да помогнат в борбата с вредните бактерии в храносмилателния тракт, да намалят възпалението и да насърчат балансираната чревна среда.

Струва си да се спомене, че костилките от маслини трябва да се консумират умерено, тъй като прекомерният прием може да доведе до стомашно-чревен дискомфорт или неблагоприятни ефекти. Както при всички промени в диетата или методи за прочистване на червата, препоръчително е да се консултирате с медицински специалист, преди да включите маслинови костилки в ежедневието си.

Маслиновите костилки, често пренебрегвани и изхвърляни, предлагат потенциални ползи за здравето на хората с диабет и на тези, които търсят естествен подход за прочистване на червата. Макар и обещаващи, необходими са допълнителни изследвания, за да се разберат напълно механизмите им и да се определи оптималната дозировка. Както винаги, важно е да се консултирате със здравен специалист за индивидуални насоки, преди да включите маслинови костилки в здравния си режим.

Статията има само информативна цел и не е препоръка или заместител на консултацията със специалист.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛЕЗНО:

Защо чаят от ройбос е полезен за жените?

С тези съвети, лесно ще различите пресните яйца на пазара

Първите 3 дни от Страстната седмица: Традиции и вярвания

Яжте тези храни вечер, за да спите хубаво през нощта

Невролог: На тази възраст трябва да забравите за алкохола

Долар - лев. Колко струва един щатски долар към един български лев днес, 29 април /валутен калкулатор/

Кои витамини трябва да приемате при афти, кървящи венци и пърхот?

Възможно ли е да се облекчи отока на очите с народни средства?

Топ 4 на най-емоционално нестабилните зодии

Какво можете да направите, за да повишите бързо кръвната си захар?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com