Не прекалявайте с тези здравословни храни - ще ви навредят

3826
Не прекалявайте с тези здравословни храни - ще ви навредят
Снимка: iStock/Guliver

Не всички здравословни храни можем да си позволяваме да хапваме в неограничени количества. Има такива, които причисляваме към полезните, но когато прекалим с консумацията им, ефектите може да се превърнат в отрицателни. Бъдете информирани относно културата си на хранене и не прекалявайте с храни като:

Богати на омега-3 мастни киселини и рибни масла

Този тип храни всички знаем, че са много полезни за здравето и организма ни. Омега-3 мастните киселини участват в развитието на мозъка и понижават рисковете от болести на сърдечно-съдовата система. Голяма част от известните диети са с продукти, бедни на омега-3, така че добавките се превръщат в неизменна част от ежедневието ни. Трябва обаче да подхождаме с особено внимание към всеки тип добавки, които приемаме.

8 вида риби, които ПО-ДОБРЕ да не консумирате

Сред най-предлаганите на пазара добавки са такива с омега-3 капсули, произведени от водорасли, риба и рибен черен дроб. В стремежа си да си набавим достатъчното количество можем да предозираме и да си навредим. 

Препоръчителната дневна доза е 1-6 грама, а ако приемаме 13-14 грама дневно, то рискуваме да разредим кръвта си, което отключва други рискове от своя страна. 

Децата и бременните трябва да внимават особено, тъй като прекаленият прием на рибено масло от черен дроб може да причини токсичност на витамин А.

Риба тон

Риба тон е вид мазна риба, която присъства в доста хранителни режими и диети. Сред добрите източници на протеини е и омега-3 мастни киселини, но освен това рибата може да съдържа и високи нива на метилживак - неврологичен токсин, замърсяващ околната среда. Метилживакът е опасен и за здравето, като може да навреди на развитието при децата, да доведе до влошено зрение, слух или говор, както и да повреди координацията ни. 

Как правилно да приготвяме риба

По-големите риби тон съдържат повече живак, който се натрупва в тъканите им с времето. По-малките най-често са консервирани и са с по-малко количество живак, докато големите са използвани например за приготвянето на суши или поднасяни като рибни пържоли.

Горната граница на безопасност на метилживака е около 0,1 микрограма на килограм тегло. За пример, на дете с тегло 25 килограма е препоръчително да хапва 75 г консервирана риба тон на всеки 19 дни, ако се случва по-често може да се надвиши горната граница.

За деца и бременни е добре да се хапват морски дарове, съдържащи живак, до два пъти в седмицата. Други видове риби, които са богати на омега-3 и е възможно да са замърсени с живак, са сьомга, скумрия, сардини и пъстърва.

Статията има само информативна цел и не е препоръка или заместител на консултацията със специалист.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛЕЗНО:

Кои са най-неподходящите храни при разстройство?

Когато човек го сърби цялото тяло, какво означава това?

Канела: защо е опасна и как влияе на нивата на кръвната захар?

Болката в сърцето отива в лявата ръка: каква може да бъде причината?

Лазаровден и Цветница: Срещата на християнските празници и народните традиции

Защо храчките в носоглътката не изчезват: възможни причини и лечение

Как да се отървете от гълъбите на балкона?

Как лесно да отделите черупката от яйце с помощта на вода и чаша

Чудотворен: 5 изненадващи ползи от приема на женшен всеки ден

Тези 5 храни ще подобрят паметта ви

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com