Не само алкохолът вреди на панкреаса. Внимавайте и с тези продукти

8270
Не само алкохолът вреди на панкреаса. Внимавайте и с тези продукти
Снимка: iStock

Панкреасът подпомага храносмилането и регулира хормоните в човешкото тяло. Правилното му функциониране се влияе от здравословното хранене, от което е добре да се изключат вредните за панкреаса вещества. Това не са само алкохолът и цигарите. Разберете кои продукти могат да навредят особено много на този орган.

Панкреасът е отговорен за производството на хормони, необходими за правилното функциониране на човешкото тяло. Един от тях е инсулинът, който влияе върху метаболизма на въглехидратите и мазнините и намалява концентрацията на глюкоза в кръвта. 

Панкреасът е отговорен и за производството на панкреатичен сок, който е един от храносмилателните сокове. Органът участва в храносмилането на протеини, мазнини и захари и без него този процес не би могъл да се осъществи. 

Тежко усвоени мазнини и храносмилане

Консумацията на големи количества мазнини принуждава панкреаса да работи усилено. Това натоварване на органа може да доведе до възпаление на панкреаса и последващо развитие на много заболявания. Важно е върху какво пържите ястията си. Маслото, свинската мас или голямото количество олио затрудняват храносмилането на ястията. Вместо това е по-добре да изберете печене във фолио, пържене в тигани без мазнина или готвене на пара. В името на панкреаса си струва да се ограничи приемът на майонеза, сметана, а в диетата трябва да се добави риба, която е източник на полезните омега-3 мастни киселини. 

Лекар: Това е най-вредната закуска за панкреаса

Захар и панкреатит 

Прекомерната консумация на сладкиши, и по-конкретно на съдържащата се в тях захар, може сериозно да навреди на панкреаса, а също така увеличава риска от диабет. Вредни са не само сладкишите, шоколадът и бисквитите, но и конфитюрите или медът. Съдържащите се в тях прости захари могат да доведат до възпаление и други сериозни заболявания на панкреаса. 
Поради тази причина е добре да ограничите консумацията на продукти с висок гликемичен индекс, като например сладки закуски или подсладени напитки. 

Суровите плодове и зеленчуци натоварват панкреаса 

Въпреки че звучи изненадващо, суровите плодове и зеленчуци могат да имат вредно въздействие върху панкреаса. Разбира се, консумирането на тези храни по принцип е полезно за организма, тъй като зеленчуците в сурово състояние са по-богати на някои витамини и минерали. Те обаче могат да се консумират от хора, които не страдат от дискомфорт на панкреаса. Яденето на сурови зеленчуци и плодове може да предизвика подуване на корема и болки в корема. В такива случаи е препоръчително да се откажете от суровите зеленчуци и плодове в полза на задушени такива и компотите.

Лекар: Това са най-опасните симптоми, които издават болен панкреас

Вътрешности и неблагоприятни наситени мазнини

Силно преработените месни продукти, като колбаси или сланина, трябва да се избягват при диета, която подпомага правилното функциониране на панкреаса. Те често съдържат консерванти и подобрители на вкуса, които са много вредни за човешкото здраве. Вътрешностите, като черен дроб или стомах, също трябва да бъдат ограничени. Те са богати на наситени мастни киселини и холестерол, които оказват отрицателно въздействие върху панкреаса и го натоварват допълнително. Добре е да замените мазното месо с по-постно, например пуешко.

За да поддържате здрав панкреас, първото нещо, което трябва да направите, е да се откажете от алкохола и цигарите. Редовната употреба на стимуланти е една от основните причини за заболявания на панкреаса. Алкохолът разрушава клетките, които отговарят за производството на храносмилателни ензими, и също така увеличава риска от рак. 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛЕЗНО:

Това е начинът за понижаване на кортизола без добавки

Защо този витамин е толкова важен?

Сигнали, които са показател за недостиг на магнезий

4 основни причини за ранна остеохондроза и 11 начина да я избегнете

Каква трябва да е диетата при болки в стомаха? (примерно меню)

Долар - лев. Колко струва един щатски долар към един български лев днес, 11 май /валутен калкулатор/

Всяка домакиня ги има в кухнята си: Само 2 съставки, с които да премахнете ръжда

Как да се справим с натрапчивите мисли, които ни обземат понякога?

Без препарати: Ето как за секунди да отпушите канала на мивката

Не сте предполагали: Тези ежедневни навици предизвикват астматични пристъпи

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com