Недостигът на този витамин уврежда зъбите и повишава холестерола

12037
Недостигът на този витамин уврежда зъбите и повишава холестерола
Снимка: Pexels

Дефицитът на витамин С вече рядко се диагностицира. В миналото той беше доста често срещан проблем, особено при тези, които не консумираха пресни плодове и зеленчуци. Затова една от причините за недостиг на витамин С е неподходящото хранене. 

Витамин С. За какво отговаря той?

Витамин С се натрупва главно в панкреаса и черния дроб. По-голямата част от него се изхвърля от организма с урината.Витамин С подпомага имунната система. Той участва в метаболизма на протеините, мазнините и въглехидратите. 

Подпомага заздравяването на рани, забавя процесите на стареене на кожата и регулира нивата на глюкозата в кръвта. Облекчава алергичните реакции и понижава нивата на холестерола. 

Намалява риска от настинки и инфекции, както и от инсулти. Има защитно действие върху кръвоносните съдове, а също така осигурява защита срещу кариес и укрепва венците и зъбите.

Причини за недостиг на витамин С

Дефицитът на витамин С се развива в организма в продължение на седмици, първоначално безсимптомно. Това се дължи на няколко фактора. 

Най-честите причини за недостиг на витамин С са: 
неподходяща диета, хранителни нарушения, бъбречни и сърдечни заболявания, прием на някои лекарства, прекомерна физическа активност, нарушения в усвояването, хроничен стрес.

Как да се предпазим от недостиг на витамин С? 

Важно е да се консумират плодове и зеленчуци и да се спазва редовен хранителен режим. Когато сме настинали, трябва да ограничим физическите упражнения. Освен това през зимния период е добре да се поддържаме с хранителни добавки.

Симптоми на недостиг на витамин С

Дефицитът на витамин С може да се прояви като отслабване на имунитета на организма, което води, наред с другото, до чести инфекции. Освен това може да се появят: 
болки в мускулите и ставите, склонност към образуване на синини, сънливост, обща слабост, липса на апетит, бърза умора, кървене на венците, влошаване на състоянието на кожата, косата и ноктите.

Лекар: Витамин Ц може да е токсичен за вас

Какъв е рискът от недостиг на витамин С?

Задълбочаването на недостига на витамин С в организма може да доведе до по-сериозни проблеми. Влошаването на усвояването на желязото (витамин С улеснява усвояването на този елемент) може да доведе до анемия. Към това се прибавя и рискът от развитие на атеросклероза или рак.

Недостигът също така представлява риск от хипертиреоидизъм или повишено кръвно налягане.

Дефицитът на витамин С и кожата

Аскорбиновата киселина (витамин С) до голяма степен отговаря за синтеза на колаген в организма. Колагенът се намира във всички клетки на тялото и е отговорен за образуването на скелета, хрущялите и сухожилията. Без колаген кожата престава да бъде еластична. Увеличава се и крехкостта на вените и артериите. 

Заболяване от недостиг на витамин С

Заболяване, причинено от недостиг на витамин С, е скорбутът. То е известно и като болест на моряците. За първи път е описано по времето на Хипократ. В днешно време скорбутът се диагностицира много рядко. Симптомите на скорбут включват умора, слабост, петехии или големи хематоми по кожата, болки в мускулите и ставите, гингивит или загуба на зъби.

Витамин С: 10 храни и лекарства, които пречат на нормалното му усвояване

Дефицитът на витамин С и устната кухина

Витамин С оказва голямо влияние и върху устната кухина. Той противодейства на възпалението на пародонта. Освен това играе важна роля за развитието на дентина и образуването на емайла, както и за ускоряване на заздравяването на рани в устната кухина. Освен това ефектът му върху развитието на колаген е отговорен за изграждането на венците, дентина, костта и пародонталните влакна.

Аскорбиновата киселина също така подпомага устната кухина срещу развитието на кариес. Въпреки това трябва да се следи за дозировката, тъй като твърде много витамин С в организма може да бъде и вреден за него. 

Дефицит на витамин С и неврологични заболявания

Ефектите от недостига на витамин С могат да се усетят и от мозъка. Твърде ниското ниво на витамин С в кръвта може да доведе до когнитивни нарушения (деменция). Ниските му нива също така насърчават болестта на Алцхаймер и влошават състоянието на пациентите с Паркинсон.

Как да компенсираме недостига на витамин С?

За да компенсирате недостига на витамин С, е добре да заложите на разнообразно хранене. Витамин С се съдържа в голям брой плодове и зеленчуци. 

Противно на общоприетото схващане, той не се съдържа само в цитрусовите плодове. Витамин С го има в големи количества в шипките, ягодите и плодовете на касиса. Той се намира във високи концентрации и в зеленчуците - основно в чушките, картофите, броколите, брюкселското зеле и магданоза.

Статията има само информативна цел и не е препоръка или заместител на консултацията със специалист.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛЕЗНО:

Топ 5 флиртуващи съвета, за да привлечете вниманието на избрания

Какво трябва да ядете преди сутрешна тренировка?

Защо повечето хора нямат първа любов?

Кои са знаците, че някой е силно влюбен в нас?

Коя подправка е по-здравословна: риган, розмарин или босилек

Популярни напитки, които предпазват мозъка от заболявания

Ето кои са 4-те най-опасни зодии според астрологията

Кои 15 храни да ядете, за да качите качествена мускулна маса?

Кои са 4-те зодии, които са най-добри в леглото

Долар - лев. Колко струва един щатски долар към един български лев днес, 25 април /валутен калкулатор/

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com