Никога не хвърляйте утайката от кафе, ето защо

4962
Никога не хвърляйте утайката от кафе, ето защо
Снимка: Alex Fox / Pixabay

Утайката от кафе може да предложи много повече от това да приготвите сутрешната си чаша кафе. Въпреки че основното предназначение на утайката от кафе е да бъде източник на кофеин, тя има изненадващ набор от практични приложения, които се простират далеч отвъд чашата с кафе. Ето някои креативни и екологични начини за използване на утайката от кафе:

Наторяване

Утайката от кафе е богата на азот, което я прави отлична добавка към почвата в градината. Те могат да помогнат за подобряване на структурата на почвата и да осигурят основни хранителни вещества за вашите растения. Просто поръсете използваната утайка от кафе около основата на растенията си или я смесете с компостната купчина.

Утайка от кафе в градината: Ползи и рискове

Отблъскване на вредители

Утайката от кафе може да отблъсне нежеланите вредители в градината ви. Силната миризма на кафето може да държи настрана мравките, охлювите и калинките. Просто направете бариера от утайка от кафе около растенията или проблемните места, за да отблъснете тези твари.

Абсорбатор на миризми

Утайката от кафе е естествен абсорбатор на миризми. Поставете купа със суха утайка от кафе в хладилника, фризера или килера, за да абсорбирате и неутрализирате нежеланите миризми. Те могат да се използват и като естествен дезодорант за ръцете ви след готвене със силно миришещи съставки като чесън или риба.

Ексфолиант

Утайката от кафе може да се използва като ексфолиращ скраб за кожата. Смесете ги с малко кокосово масло или кисело мляко, за да получите естествен и ободряващ скраб "Направи си сам". Грубата текстура на утайката от кафе помага за премахването на мъртвите кожни клетки и може да остави кожата ви гладка и освежена.

Почистващ скраб

Утайката от кафе има абразивни свойства, които я правят ефективна за търкане на повърхности като тенджери, тигани и дори мръсни скари. Те могат да помогнат за отстраняване на упорити петна и замърсявания, без да са необходими агресивни химикали.

Лечение на косата

Утайката от кафе може да придаде блясък и обем на косата ви. Когато се използват като скраб за коса, те могат да помогнат за ексфолиране на скалпа и премахване на натрупаните продукти. Освен това кофеинът в кафето може да стимулира космените фоликули, като подпомага растежа на косата.

Естествена боя

Утайката от кафе може да се използва като естествена боя за тъкани и хартия. Те създават земни, кафяви тонове и могат да бъдат забавен и екологичен начин да експериментирате с проектите "Направи си сам".

Утайка от кафе в градината: Какви са ползите?

Ухапвания от насекоми и кожни раздразнения

Утайката от кафе може да помогне за облекчаване на сърбежа и дискомфорта при ухапване от насекоми или леки кожни раздразнения. Направете паста, като я смесите с малко вода, и я нанесете върху засегнатото място за облекчение.

Запалване на огън

Изсушената утайка от кафе е запалима и може да се използва като екологично запалване на огън. Ако тръгвате на къмпинг или просто трябва да запалите огън у дома, помислете дали да не използвате утайка от кафе, за да разпалите огъня.

Утайката от кафе е универсален и устойчив ресурс, който може да се използва по различни начини - от облагородяване на градината до подобряване на рутинната грижа за кожата. Преди да изхвърлите утайката от кафе, помислете за тези творчески и практични приложения, които могат да бъдат от полза както за вас, така и за околната среда. Като намерите нови цели за този често срещан кухненски отпадък, можете да намалите отпадъците и да водите по-екологичен начин на живот.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛЕЗНО:

Изследователи: Измиването на ябълките само с вода не е достатъчно

12 съвета, с които да избегнете качването на килограми по време на празниците

А вие грижите ли се достатъчно за тези 5 части от тялото си?

Долар - лев. Колко струва един щатски долар към един български лев днес, 1 май /валутен калкулатор/

3 скрити признака, че черният ви дроб не работи правилно

7 неподозирани признака, които показват диабет

Списък на храните, които съсипват мозъка

Полезно ли е всеки ден да консумирате зехтин?

От косопад до кървене на венците: Симптоми, които показват, че имате недостиг на важни витамини

Косопад от стрес: как, защо, какво да направим?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com