Няколко трика при избирането на осветителни тела за дома ви

8453
Няколко трика при избирането на осветителни тела за дома ви
Снимка: envato.com

Може би сте успели да направите дома си точно такъв, какъвто го харесвате, след което сте разбрали, че има едно основно нещо, което не е съвсем правилно - осветлението. Избраният вид осветителни тела може да допринесе или да отнеме много от всяка стая. С помощта и експертизата на Ultralight ще ви разкажем повече за осветителните тела в стаите и какво точно би трябвало да представлява то, за да може да извлечете максимума от това пространство.

Огледала за по-добра естествената светлина

Включването на огледала във вашия дом може да има невероятно въздействие, те незабавно добавят дълбочина към стаята, правейки хола ви да се чувства по-голям. Огледалата също могат да увеличат общата светлинна мощност в стаята, тъй като добавят отразяваща повърхност, от която светлината отскача. Може да сложите такива и в спалнята, както и в коридорите преди входната врата.

Насърчаването на дневната светлина в една стая е от ключово значение. Използването на огледала, отразяващи светлината, е чудесен начин за прехвърляне на естествена светлина из стаята. Това помага стаята да се усеща по-голяма и по-светла, което води до по-приветлива атмосфера.

Колкото и ефективно да успеете да включите тази дизайнерска идея в дома си, това не означава, че сте готови с всичко. Когато слънцето залезе, ще трябва да репликирате нивото на светлина с изкуствена светлина, за да осигурите същото количество светлина, което сте имали и през деня.

Друга налична опция е да имате фитинг, който е едновременно огледало и лампа. Въпреки че това няма да има ефекта само на огледало, то все пак ще добави дълбочина, като същевременно допълни и светлина към конкретна част от вашата стая.

От колко светлина се нуждае стаята ми?

Много важен елемент, който трябва да имате предвид, когато осветявате всекидневната си или която и да е стая, е колко светлина всъщност трябва да има вашата стая. Всичко зависи от размера на стаята.

Не се препоръчва да имате общото необходимо количество лумени само в един източник на светлина. Това може да доведе до това, че светлината е твърде остра в концентрирана зона и ще остави определени части от хола ви в тъмнина. Трябва да имате поне 2-3 типа осветление, ако дневната ви е голяма или пък в дълга форма. В противен случай, ако решите да четете няма да ви стигне светлината. Ъглите също може да останат тъмни, както и пространства, където мебелите хвърлят сенките си.

Настолни, подови и стенни лампи

Имайки това предвид, лесен начин да гарантирате, че вашата светлина е равномерно разпределена, е да добавите стенни, настолни и подови лампи. Всеки от тях има своя собствена полза и постига различни резултати.

Подови лампи за всекидневна

Когато осветяваме стая, ние автоматично избираме таванни осветителни тела и дори настолни лампи и лампи за картини, но средната точка на височина в стаята я пренебрегваме. Тук една добре подбрана стандартна лампа може да бъде идеалното решение.

Подовите лампи често се смятат за остарели, но това изобщо не е така. Например, можете да имате такава, която е едновременно декоративна и в същото време озарява пространството ви. Mожете да получите голямо разнообразие от стилове, от които да избирате, за да отговарят на вашия стил. Освен това, ако ви липсва подово пространство, имаме решение и за това!

Една минималистична подова лампа с ретро дизайн има тънка стойка, което означава, че може да се побере точно там, където имате нужда. Можете да изберете подова лампа майка и дете за вашия хол. Това има предимството, че има двойно управление на димера, което ви позволява да решите дали да имате включени и двете лампи или само едната. Правейки това перфектно адаптивно.

Настолни лампи за всекидневна

Настолните лампи са идеални, когато слънцето започне да залязва, но не искате таванът ви да свети. Те биха били много подходящи до любим стол или диван, като лампа за четене. Или дори просто да озарите тъмния ъгъл във всекидневната.

Всеки има различни предпочитания по отношение на каква височина би искал да постави настолната лампа. Въпреки това бихме препоръчали основата на настолната лампа за маса да е позиционирана около нивото на очите.

Съществуват много различни стилове, между които да избирате, независимо дали искате нещо декоративно, което да добави към привлекателността на стаята, или може би просто се нуждаете от функционална светлина до дивана.

Плафони за стената

Плафоните в хола са идеални за създаване на релаксираща атмосфера и са чудесен начин за разпръскване на светлината в стаята, за да се предотврати концентрацията на светлината в една зона.

Няма точно правило за това къде трябва да поставите плафоните, тъй като те варират в зависимост от предназначението им. Може да искате да ги поставите по-високо, ако имате високи тавани например.

Въпреки това, като общо правило, трябва да помислите за поставянето на стенните си лампи на приблизително 150 см. от пода. Ако планирате да поставите повече от една стенна лампа, тогава бихме препоръчали между 2,5-3 метра като подходящо разстояние между всяка, но това може да варира в зависимост от личните предпочитания и къде се намира вашето окабеляване.

Ако имате камина, плафоните изглеждат най-добре на около 40-50 см над нея.

Ако лампите са тип стенни миещи устройства, може да предпочетете да ги монтирате над нивото на очите, така че да не виждате вътрешността на фитинга. Стенните шайби седят близо до стената и обикновено имат дифузьор в основата или горната част на светлината, или понякога и двете.

Друго нещо, което трябва да имате предвид е, че ако възнамерявате да използвате стенна лампа като светлина за четене до стол, може да искате да поставите светлината си по-ниско, за да гарантирате, че прожекцията на светлината достига там, където ви е необходима.

Едно нещо, което трябва да имате предвид, е дали искате едностенно или двойно осветление. Това наистина се свежда до това колко светлина искате да се излъчва от този източник. Много стенните лампи имат регулируеми глави, така че ако сте избрали двойна стенна лампа, можете да промените посоката на излъчваната светлина в две посоки, за да се напасне по-добре.

Точковите лампи за всекидневна също помагат да се гарантира, че светлината е максимално съобразена с вас, което прави още по-лесно добавянето на светлината точно там, където ви е необходимо.

Таванни осветителни тела за всекидневна

Таванните осветителни тела в хола се предлагат в много различни вариации на размер и стил. Най-вероятно ще имате предпочитание за стила спрямо интериорния ви дизайн. Трябва обаче да се вземе предвид факта, че светлините също имат различна функционалност. Има осветителни тела, които дават пряко осветление, някои пък предлагат разсеяна или пречупена светлина, а други осветяват по-широка площ.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛЕЗНО:

Долар - лев. Колко струва един щатски долар към един български лев днес, 25 април /валутен калкулатор/

Тази билка помага за ускоряване на регенерацията на нервите

7 храни, които понижават високия холестерол

Необичайни симптоми, които показват, че страдате от сезоннa алергия

Как е правилно да пиете водата, ако искате да отслабнете?

Учени: 18 лесни тайни за по-добър сън, които да изпробвате още днес

Долар - лев. Колко струва един щатски долар към един български лев днес, 24 април /валутен калкулатор/

Има ли дневна доза захар, която да не преминаваме?

Каква дневна доза калций е полезна за нашия организъм?

Какво първо да направим при разтегнат мускул

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com