Отглеждане на авокадо у дома: Ценни и практични съвети

31357
Отглеждане на авокадо у дома: Ценни и практични съвети
Снимка: iStock/Guliver

Плодът авокадо расте на вечнозелени дървета. То е от семейство Лаврови и вирее на климат, където температурата на въздуха обикновено надвишава 10 градуса и почти няма замръзване. Да отгледате авокадо под формата на красиво дърво с тъмнозелени широки листа е напълно възможно и у дома. Най-малко вашият дом ще бъде украсен с шикозно растение, което ще ви радва с полезните си плодове.

Отглеждането на авокадо от костилка е доста трудоемка работа, но всички трудности и очаквания ще бъдат оправдани. Малко търпение и творчески дух ще ви помогнат да направите това, на което всички ваши гости ще се възхитят – да превърнете апартамента си в тропическа мини градина.

Как да отгледате авокадо от костилка?

Както вече отбелязахме, ще се нуждаете от костилка от авокадо, която трябва да бъде запазена, след като вече сте изяли самия плод. В домашни условия сортовете с тъмна и тънка кожа се развиват добре. Обърнете внимание на това при покупка.

Извадете костилката и я изплакнете под течаща вода от целулозата, в противен случай ще се покрие с плесен. В долната част на костилката (където е по-широка), закрепете 3 или 4 клечки за зъби под ъгъл. В стъклена чаша налейте пречистената вода и поставете костилката отгоре, така че да бъде потопена в течността наполовина.

След това трябва да бъдете търпеливи и да изчакате около 4 седмици. Костилката ще започне да изсъхва и да се разпуква, от дъното ще се появят корени, а отгоре ще изникне стъбло с листа. Не забравяйте да сменяте водата от време на време, така че вредните бактерии да не остават в нея.

Изчакайте, докато растението достигне дължина 15-18 см, след това го отрежете на 8 см. Когато след поникване стане отново 15 см, то трябва да бъде засадено в почва.

Почвата за авокадото трябва да е прясна, с дренаж на дъното. Вземете саксия с диаметър 20-25 см, напълнете я с пръст и посадете костилката, така че половината от нея да излиза от почвата.

Грижа за растението

Авокадото обича слънцето и влагата, така че поливането на растението трябва да бъде често.

Коя храна е "зеленото злато", по която полудя цял свят

Фермерите около тихия тропически град Цанийн се борят с напастта от кражба на авокадо, породена от нарастващото глобално търсене на бог...

Всеки път, когато растението достигне 18-20 см, премахвайте страничните клонки.

Не всички сортове авокадо, отглеждани у дома, дават плодове. Някои растения произвеждат както женски, така и мъжки цветове, способни на самоопрашване. В други случаи се изисква да отглеждате две дървета наведнъж.

100% фруктификация може да се получи само чрез присаждането на авокадо в началото на пролетта.

Силното дърво издържа на кратковременни студове. Следователно, в сравнително топъл климат, то може да расте на открито. По време на студения период, авокадото трябва да бъде увито във фолио.

Както можете да видите первазът на прозореца у дома е чудесно място за отглеждане на авокадо и като цяло за експерименти, където могат да растат не само красиви, но и полезни растения, например плодове и зеленчуци за приготвянето на различни ястия.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛЕЗНО:

Какво трябва да ядете преди сутрешна тренировка?

Защо повечето хора нямат първа любов?

Кои са знаците, че някой е силно влюбен в нас?

Коя подправка е по-здравословна: риган, розмарин или босилек

Популярни напитки, които предпазват мозъка от заболявания

Ето кои са 4-те най-опасни зодии според астрологията

Кои 15 храни да ядете, за да качите качествена мускулна маса?

Кои са 4-те зодии, които са най-добри в леглото

Долар - лев. Колко струва един щатски долар към един български лев днес, 25 април /валутен калкулатор/

Тази билка помага за ускоряване на регенерацията на нервите

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com